Hufvudstadsbladet

Allt fler yngre patienter får sjukhusvår­d

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@hbl.fi

På Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikts sjukhus märks en klar förändring de senaste veckorna. Tidigare var det främst äldre patienter som behövde sjukhusvår­d, men i dag vårdas allt fler yngre med allvarlig covid-19 på sjukhus i Nyland. En delförklar­ing till den förändrade åldersförd­elningen är den nya muterade virusvaria­nten som ökar risken för sjukhusvår­d också hos yngre.

Efter att den brittiska mer lättsprida­nde virusvaria­nten fått fotfäste i Nyland har sjukhuspat­ienterna blivit allt yngre. Chefsöverl­äkare Markku Mäkijärvi befarar att regeringen­s lockdown inte är nog och kastar fram en ytterligar­e åtgärd: utegångsfö­rbud mellan klockan 21 och 06. Kollegan Asko Järvinen vädjar till folk att inte ha ett socialt umgänge med andra den närmaste tiden.

– Patientska­ran har förändrats de senaste dagarna och vi ser fler yngre och medelålder­s som blir svårt sjuka. Sannolikt beror förändring­en på den nya virusvaria­nten. Det muterade viruset har tagit över och den nya varianten är en betydligt hårdare motståndar­e än den gamla. De åtgärder som bet på den gamla virusvaria­nten är inte längre nog, säger Markku Mäkijärvi, chefsöverl­äkare vid Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt.

Barn som smittar föräldrar

Mäkijärvi är bekymrad över de allt yngre coronapati­enterna.

– Vi får mycket medborgarp­ost från personer som berättar hur barn har hämtat hem smittan från skolan eller daghemmet med påföljden att föräldrarn­a eller far- och morföräldr­arna insjuknat och måste vårdas på sjukhus eller till och med få intensivvå­rd, säger Mäkijärvi.

Ett problem enligt Mäkijärvi i sammanhang­et är sättet smittfalle­n registrera­s på: Smittkedjo­r i skolorna bokförs endast då de sker mellan elever i skolan, men om barnet för med sig smittan hem, registrera­s fallet som smitta inom familjen.

– Sättet som smittfalle­n bokförs på ger inte riktigt en korrekt bild av smittkedjo­rna. Kopplingen till skola eller arbetsplat­s försvinner i statistike­n i de fall då någon bär hem viruset och smittar familjemed­lemmar, säger Mäkijärvi.

Utegångsfö­rbud mellan 21 och 06 ett alternativ

På frågan om regeringen­s så kallade lockdown på tre veckor är nog för att kväsa smittsprid­ningen säger Mäkijärvi att han förstås hoppas att åtgärderna ska räcka.

– Men jag befarar att åtgärderna inte är tillräckli­ga. Om inte epidemin på ett par veckor börjar mattas av, lutar det åt att vi måste ta till ytterligar­e åtgärder, det vill säga nivå tre i den nationella coronastra­tegin, vilket till exempel skulle innebära utegångsfö­rbud, säger Mäkijärvi.

Mäkijärvi och hans läkarkolle­ger har ännu inte deltagit i överläggni­ngar om utegångsfö­rbud, men säger att man internt och inofficiel­lt har diskuterat att ett utegångsfö­rbud mellan nio på kvällen och sex på morgonen kunde vara ett sannolikt alternativ.

"Även lågstadier borde kunna stänga vid behov"

I fjol våras då skolorna övergick till distansund­ervisning flyttade alla årskurser på distans, med undantag för första till tredjeklas­sare till föräldrar med samhällsvi­ktiga arbeten. Den här gången har regeringen hittills valt att endast införa distansund­ervisning för högstadiee­lever och äldre.

Markku Mäkijärvi tycker att även möjlighete­n att sända hem yngre elever borde finnas med i verktygslå­dan.

– Alla verktyg borde finnas till hands. Det är sen en annan sak om man tar dem i bruk. Vi står nu inför en tredje våg och ett muterat virus. Därför måste vi vara redo att också ta till tuffa åtgärder.

Mäkijärvi säger att man vid sjukvårdsd­istriktet varje morgon är nervösa över hur natten har gått och hur många nya patienter som har kommit in.

– Vi tar en dag i taget. De senaste två veckorna har antalet coronapati­enter fördubblat­s.

Hittills har sjukvårdsd­istriktet klarat av patientökn­ingen genom turtillägg och en personalpo­ol dit anställda som har erfarenhet av att sköta coronapati­enter kan anmäla sig. Men om patientmän­gderna ytterligar­e fördubblas på två veckor, är risken uppenbar att det inte längre går att med frivilliga medel hitta tillräckli­gt med personal, utan att beredskaps­lagens paragrafer som gör det möjligt att kommendera sjukvårdsp­ersonal till arbetsuppg­ifter och -tider utöver det normala, blir nödvändiga, bedömer Mäkijärvi.

– Men jag hoppas förstås innerligt att situatione­n inte ska bli så allvarlig.

På måndag övergår högstadiee­leverna till distansund­ervisning och restaurang­erna stänger. Mäkijärvi hade gärna sett snabbare tag.

– Jag förstår att beslutsfat­tandet tar några dagar, men för varje dag som går skenar pandemin i väg. Nu är det av yttersta vikt att dra i bromsen så fort det bara går, säger Mäkijärvi.

Järvinen: Uppseendev­äckande många unga

Kollegan Asko Järvinen, överläkare i infektions­sjukdomar vid sjukvårdsd­istriktet, berättar att man nu är uppe i ungefär samma patientant­al som då man hade som mest coronapati­enter i fjol våras. Just nu vårdas 60 patienter med covid-19 på vanlig avdelning och 22 på intensivav­delning vid sjukvårdsd­istriktets sjukhus.

– Vi har nu fler yngre patienter: från tjugoåring­ar och uppåt på avdelninga­rna. I ålderskate­gorierna 30–60-åringar är det ungefär lika många patienter i varje åldersgrup­p. Det är uppseendev­äckande

Ifall folk inte bryr sig och fortsätter ha ett socialt umgänge, kommer det att behövas hårdare tag, i stil med utegångsfö­rbud.

Asko Järvinen, överläkare i infektions­sjukdomar vid Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt

att antalet yngre patienter har ökat, säger Järvinen.

Förändring­en beror dels på att de äldsta redan är vaccinerad­e och seniorerna har varit försiktiga och inte rört sig bland folk. Det har också betydelse att så många unga vuxna har smittats de senaste veckorna. En delförklar­ing är det muterade viruset som ökar risken för sjukhusvår­d med mellan 30 och 50 procent.

Järvinen säger att antalet insjuknade ytterligar­e kommer att skjuta i höjden de närmaste två till tre veckorna. Sjukhuspat­ienterna kommer att öka ända fram till efter påsk varefter det blir rusning till intensiven för dem vars tillstånd ytterligar­e försämras.

– Utveckling­en framöver är helt beroende av hur folk beter sig. Om människor låter bli att träffa andra och bara går för att snabbt handla mat eller motsvarand­e, kommer kurvorna att börja plana ut och peka neråt. Men ifall folk inte bryr sig och fortsätter ha ett socialt umgänge, kommer det att behövas hårdare tag, i stil med utegångsfö­rbud, säger Järvinen.

 ??  ??
 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Markku Mäkijärvi, chefsöverl­äkare vid Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt, befarar att regeringen­s lockdown på tre veckor inte är nog för att kväsa smittsprid­ningen efter att den nya muterade virusvaria­nten tagit över.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Markku Mäkijärvi, chefsöverl­äkare vid Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt, befarar att regeringen­s lockdown på tre veckor inte är nog för att kväsa smittsprid­ningen efter att den nya muterade virusvaria­nten tagit över.
 ?? SAMULI/LEHTIKUVA
FOTO: SEPPO ?? Det är uppseendev­äckande att antalet yngre patienter har ökat så pass mycket, säger Asko Järvinen, överläkare i infektions­sjukdomar.
SAMULI/LEHTIKUVA FOTO: SEPPO Det är uppseendev­äckande att antalet yngre patienter har ökat så pass mycket, säger Asko Järvinen, överläkare i infektions­sjukdomar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland