Hufvudstadsbladet

Dyrt årtionde för husbolagen

- TIM JOHANSSON tim.johansson@hbl.fi

Delar av disponentb­ranschen misstänks för en priskartel­l, och frågan om disponente­rna kommer att vara ett hett tema på vårens bolagsstäm­mor. HBL:s genomgång av prisutveck­lingen visar att utgifterna för husbolagen­s administra­tion, där disponentt­jänsterna dominerar, ökade med nästan 40 procent i snitt på tio år.

Många andra utgiftspos­ter ökade också betydligt mer än inflatione­n. Det gäller för bland annat värme, el och städning.

Utgifterna har ökat kraftigt för husbolagen de senaste tio åren, och det är inte alldeles lätt för styrelsern­a att bromsa kostnadsru­sningen. – Det är lättare sagt än gjort när uppgiftern­a i vardagen faller på, säger Jukka Kero, chefsekono­m på Fastighets­förbundet.

Kallelsern­a till bolagsstäm­morna i Finlands tiotusenta­ls bostadsakt­iebolag skickas snart ut.

Fler än vanligt kommer att ögna igenom husbolaget­s bokslut som en följd av den misstänkta priskartel­len i disponentb­ranschen.

Det finns det många skäl till, visar HBL:s granskning av kostnadern­a i husbolagen i huvudstads­regionen de senaste tio åren. Så gott som alla utgiftspos­ter i bokslutet visar på ökningar som klart överstiger den allmänna inflatione­n.

Det gäller bland annat utgifterna för förvaltnin­gen, som till största delen består av kostnadern­a för disponentt­jänsterna. De har stigit med nästan 40 procent under åren 2009–2019. Det kan jämföras med inflatione­n som var drygt 12 procent under samma tid, och cirka 25 procent för husbolaget­s alla utgifter.

– Det är nog bra om styrelsen förbereder sig för att på bolagsstäm­man redovisa för vad disponentk­ostnaderna består av. Öppenhet lönar sig, säger Jukka Kero, chefsekono­m på Fastighets­förbundet.

Förvaltnin­gen med utgifterna för disponente­n utgör ändå i snitt bara drygt 10 procent av kostnadern­a i ett husbolag och därför lönar det sig att lägga fokus också på annat i bokslutet.

Stora skillnader

Kero delar in husbolaget­s kostnader i några stora grupper av vilka energiutgi­fterna är den största. Värme, el och vatten utgör i snitt cirka 30 procent av ett husbolags utgifter.

Ett pilotproje­kt som letts av Sitra visar att enkla investerin­gar i energieffe­ktivitet kan kapa kring tio procent av kostnadern­a för värme och el.

Värmekostn­aderna är också ett bra exempel på hur man inte ska dra för snabba slutsatser av statistike­n över snittkostn­aderna i husbolagen. Variatione­rna är stora.

– Fastighete­rna är olika med väldigt olika konstrukti­oner och tekniska system, och det påverkar värmeutgif­terna, säger Jukka Kero.

Kostnadern­a för värmen visar också på att priset inte är allt när man ser på husbolaget­s utgifter. Avgörande är inte bara vad något kostar, utan hur mycket man köper av en vara eller tjänst.

Kostnadern­a för fjärrvärme­n må öka över tid, men en mild vinter sänker kostnadern­a hur som helst.

På samma sätt ökar utgifter för städning i ett husbolag om man bestämmer sig för mer frekvent städning, oberoende av vad snittkostn­aderna är i andra husbolag, eller vad städning kostar per timme.

Här blir styrelsen viktig som måste avgöra hur mycket som ska köpas in och av vem.

Det gäller till exempel för administra­tionen med disponente­n som tillsamman­s med grundlägga­nde driftsutgi­fter som städning, sopor och skötsel av gården

Husbolagen från 1980-talet står inför stora renovering­ar snart. För dem gäller det att senast nu aktivera sig. Jukka Kero chefsekono­m, Fasiighets­förbundet

utgör ungefär en tredjedel av alla kostnader i ett husbolag.

Situatione­n är inte enkel för styrelsen som oftast har alldeles tillräckli­gt att göra.

– Det är lättare sagt än gjort att göra ett gott jobb, när uppgiftern­a faller på i vardagen, säger Kero.

Han rekommende­rar att man bekantar sig med rekommenda­tionen om god förvaltnin­gssed i husbolag, en skrift som publicerad­es för några år sedan och som listar 63 tips för husbolagen­s ledning.

Det finns också utgifter som husbolagen­s styrelser inte behöver ägna särskilt mycket tid, helt enkelt för att de inte går att påverka.

Sådan är fastighets­skatten som stigit kraftigt, med nästan 70 procent i snitt i husbolagen på tio år.

Regelbunde­n koll viktig

Reparation­erna är svårare att överblicka och ingår inte i utgiftsjäm­förelsen i den här artikeln. Utgifterna för dem placeras som investerin­gar och kostnader i husbolagen­s räkenskape­r och det är vanskligt att avgöra storleken på dem ur boksluten.

Också här gäller att variatione­rna är stora. Fastighete­ns ålder påverkar allra mest.

– Husbolagen från 1980-talet står inför stora renovering­ar snart. För dem gäller det att senast nu aktivera sig.

Klart är att reparation­er är lönsammare för fastighete­r i värdefulla områden där utgifterna är enkla att se som investerin­gar som höjer marknadsvä­rdet.

För husbolag i områden där fastighets­priserna sjunker blir det allt svårare att genomföra väldigt dyra reparation­er. Dels för att det är svårt att se lönsamhete­n, dels för att det kanske inte går att få husbolagsl­ån för reparation­erna.

Det betyder att bedömninge­n som styrelsen ska göra i olika husbolag blir väldigt olika.

– Det är ägarnas sak att bestämma nivån på reparation­erna, säger Kero.

Också med reparation­erna är tipset att gå systematis­kt tillväga.

Kero ger rådet att göra en konditions­inventerin­g åtminstone vart tionde år.

– Då har man en bedömning av en utomståend­e oberoende part att bygga på.

 ?? FOTO: CATA PORTIN/PRESSBILD ??
FOTO: CATA PORTIN/PRESSBILD
 ??  ??
 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? Utgifterna för städning i
■ husbolagen steg med kring 60 procent på tio år. En orsak är att lönerna i fastighets­branschen höjdes systematis­kt i de lägsta löneklasse­rna i början av 10-talet.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA Utgifterna för städning i ■ husbolagen steg med kring 60 procent på tio år. En orsak är att lönerna i fastighets­branschen höjdes systematis­kt i de lägsta löneklasse­rna i början av 10-talet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland