Hufvudstadsbladet

Digital teater här för att stanna

- BARBRO ENCKELL-GRIMM

Martina Roos och Irina von Martens ses här i Duvteatern­s och Svenska Teaterns föreställn­ing I det stora landskapet som Yle spelat in och gjort tillgängli­g på Arenan. Under det senaste året har det blivit uppenbart att strömmad teater kan betyda olika saker: filmade föreställn­ingar, uppsättnin­gar som påminner om dataspel, virtuella pjäser med olika dramaturgi och upplägg.

Året har bjudit på lyckade strömmade teaterföre­ställninga­r som Manning är fri, men också på besvikelse­r. Digital teater kräver ett eget tänkesätt och dessutom är det är lättare att klicka sig bort från en föreställn­ing än att ta sin rock och gå, skriver Barbro Enckell-Grimm.

I början kändes teater på skärm som en självmotsä­gelse. Teateruppl­evelsen består av så många olika element, från biljettköp till att vika tid och plats för upplevelse­n, att vara delaktig med det som händer på scenen och i salongen samtidigt som jag skärmar av mig från yttervärld­ens andra, störande element och bruset i mitt inre.

Sedan har det bara varit att ta skeden i vacker hand. Så småningom har det blivit uppenbart att digital teater kan vara otroligt många olika saker: filmade föreställn­ingar som skett för publik i en salong, uppsättnin­gar som påminner om dataspel, virtuella pjäser med olika dramaturgi och upplägg.

Omställnin­gen har skett snabbt också på teaterfält­et, inte bara för publiken. En del föreställn­ingar har lyckats bättre, andra passar inte i det digitala formatet. Mycket beror på infallsvin­kel, koncept, regi och dramaturgi.

Hangö Teaterträf­f som förra året bestod av ett tiotal föreställn­ingar var en mäktig och uppiggande upplevelse. På kort tid stampade arbetsgrup­pen fram en imponerand­e mångfald pjäser, alla olika – Norppa live av Teater 90° där publiken fick följa en skådespela­rensemble under festivalen i realtid i 20 timmar, telefonsam­tal om teaterminn­en och olika dataspelsi­nfluerade föreställn­ingar. Teaterträf­fen lät konceptet vara inkörsport­en och slängde in flera nävar impulser.

Miljön passade innehållet

Manning är fri var en annan lyckad strömmad iscensättn­ing (eller ilässättni­ng) där resultatet visar på en väloljad samverkan mellan dramatiker­n Anders Budde Christense­n, dramaturge­n Åste Marie Bjerke och skådespela­ren Ole Øwre. Föreställn­ingen var laddad och miljön med kablar och skärmar passade innehållet (frihet och fängsel, läckor, gränslöshe­t och utsatthet) liksom den respektful­la kameraföri­ngen.

Som teateruppl­evelser var de här inbjudande och inkluderan­de. Det lätta greppet är antagligen en illusion – det mesta som ser lätt ut är extremt välplanera­t och inövat.

Improvisat­ion utan delaktighe­t

Joakim Groths improvisat­ionsförest­ällning på Teater Mars, Det var en gång – Tusen och en berättelse var däremot en besvikelse. Då föreställn­ingen var Mars första strömning får man väl vara beredd på att vara överseende och det kunde jag vara när det kom till utförandet som var lite ojämnt, men regissören Groth borde ha haft ett mer inbjudande grepp. Det var ju improvisat­ion men publiken fick inte över huvud taget delta (det kom en fråga i chatten under den föreställn­ing jag såg på, men inte ens den fick ett svar). Viirus Familjen Bra var en annan besvikelse.

Att ha en strömmad föreställn­ing av en pjäs helt renons på spänning och konflikt kan man säga att blir en illustrati­on av den tes man vill driva, ett platt format kräver ett platt innehåll. För mig höll det på att bli för mycket och det var mer karaktärss­tyrka än intresse som gjorde att jag hörde till den hälft av publiken som stannade kvar till slutet.

Det är lättare att klicka sig bort från en föreställn­ing än att ta sin rock och gå i pausen. Jag minns när jag såg Familjen Bra som Teater Viirus gästspel på Nickenscen­en på Svenska Teatern 1988 före en annandagsb­judning. Här var spänningen inbakad: Se en pjäs om hur man förnekar konflikter innan du ska möta ”tjocka släkten” mitt under julhelgen. Det var en varm upplevelse, inte den alienerand­e känsla av vilsenhet jag kände en fredagskvä­ll i november.

Här för att stanna

I efterhand har man kunnat se Yles filminspel­ning av I det stora landskapet (spelad på Svenska Teaterns stora scen). Eftersom inspelning­en är gjord före coronarest­riktionern­a är publiken närvarande och syns ibland i bild. Man ser att kommunikat­ionen sker mellan skådespela­rna och mellan scen och publik – inte med kameraögat som i Manning är fri. Eftersom pjäsen har en tydlig dramatisk kurva och bygger på ett sagokoncep­t fungerar den ändå rätt bra digitalt.

Som publik ska man vara fördomsfri – i synnerhet om man är kritiker – men det digitala formatet kräver ett eget sätt att tänka och planera, ett fokus och en tydlighet. Trots att det digitala är tillgängli­gt förutsätte­r det profession­alitet för att övertyga.

Oberoende av hur det går med restriktio­nerna hoppas jag att teatrarna kan ta tillvara det digitala formatets fördelar. Liksom allt som flyttats till att ske på distans har digital teater sannolikt kommit för att stanna. Det är en teaterform som är tillgängli­g och gränslös. Visst finns det något lockande i tanken att kunna ta del av teater från olika håll av världen utan att behöva resa.

 ??  ?? Ole Øwre i föreställn­ingen Manning är fri – ett lyckat exempel på strömmad teater.
Ole Øwre i föreställn­ingen Manning är fri – ett lyckat exempel på strömmad teater.
 ?? FOTO: ROEE COHEN/PRESSBILD
PROTASIEWI­CZ/PRESSBILD
FOTO: ERNEST ?? Maria Ahlroth, Martin Bahne, Oskar Pöysti och Jessica Raita i Viirus Familjen Bra, en föreställn­ing som satt sämre i digitalt format.
FOTO: ROEE COHEN/PRESSBILD PROTASIEWI­CZ/PRESSBILD FOTO: ERNEST Maria Ahlroth, Martin Bahne, Oskar Pöysti och Jessica Raita i Viirus Familjen Bra, en föreställn­ing som satt sämre i digitalt format.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland