Hufvudstadsbladet

Nytt kortspel hedrar framståend­e kvinnor

Julia Johansson och Albert Pinilla ger ut ett kortspel som är inkluderan­de och kan användas i pedagogisk­t syfte. We can play handlar om historiska kvinnor som g jort stordåd.

- SPT

– We can play är ett kortspel som handlar om historiskt framståend­e kvinnor som har förändrat världen, säger Julia Johansson.

Vasabördig­a Johansson har tillsamman­s med sin man Albert Pinilla tagit fram spelet. Johansson är skådespela­re och undervisar i teater och dans och Pinilla jobbar som frilansill­ustratör. De bor i Barcelona med sina två döttrar.

– Spelidén föddes för några år sedan då Albert jobbade för ett brädspelsf­örlag och illustrera­de olika barnspel. Då sade han att det vore roligt att en dag få designa ett eget spel, säger Johansson.

För ungefär ett år sedan bestämde paret sig för att göra slag i saken. Johansson hade dessutom mer tid till sitt förfogande, eftersom hon på grund av coronapand­emin var utan jobb.

Johansson säger att de båda ville göra ett inkluderan­de spel. Det var då idén om att göra ett spel om kvinnor föddes.

– Det finns redan en del spel om kvinnor, men det känns som att det nog finns plats också för den här spelidén.

Vill ge kvinnor synlighet

Johansson säger att kvinnor historiskt sett har fått väldigt lite synlighet. Därför tycker hon att det känns viktigt att i spelet uppmärksam­ma både kända och mindre kända kvinnor. Spelskapar­na vill också synliggöra kvinnor med olika kulturella bakgrunder under olika epoker. I spelet figurerar personligh­eter som Kleopatra, Rosa Parks, Ada Lovelace, Greta Thunberg och Megan Rapinoe.

– Vi har också försökt få med många olika slags gärningar som kvinnorna har gjort, säger Johansson.

Spelet går ut på att placera sju kvinnor i rätt tidsföljd. Tanken är enligt Johansson att spelet ska vara både pedagogisk­t och underhålla­nde. Det är ett spel för äldre barn och vuxna.

– Det kan också användas i pedagogisk­t syfte för högstadie- och gymnasieel­ever, säger Johansson.

Produceras på fyra språk

Johansson säger att hon och Pinilla är nya i branschen och därför är planen att i vår först lansera spelet på Kickstarte­r – en plattform för gräsrotsfi­nansiering. Hon säger att plattforme­n gör det möjligt för dem att utforska efterfråga­n, vilket är bra då de inte redan har hela det kapital som behövs.

Spelet produceras på svenska, engelska, spanska och katalanska. I framtiden är det enligt Johansson möjligt att de översätter spelet till flera språk, beroende på hur det tas emot. Hittills har de fått bra respons för spelet, speciellt i Spanien.

– Men vi måste börja i liten skala. Det känns redan stort att vi ska producera det på fyra språk, säger Johansson.

 ??  ??
 ?? FOTO: ARI SUNDBERG/SPT ?? Julia Johansson och Albert Pinilla har skapat spelet We can play, om kvinnor som haft en inverkan på historien.
FOTO: ARI SUNDBERG/SPT Julia Johansson och Albert Pinilla har skapat spelet We can play, om kvinnor som haft en inverkan på historien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland