Hufvudstadsbladet

Paragrafry­tteri tyder på trötthet

De senaste dagarna har oklarheter och konflikter avslöjats kring tolkningen av lagar och paragrafer. Det är oroväckand­e och ett tecken på att krafterna tryter.

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@hbl.fi

Detta har hänt den senaste tiden: – Social- och hälsovårds­ministerie­t och Regionförv­altningsve­rket i Södra Finland tolkar paragrafer­na i smittskydd­slagen om gym och andra idrottslok­aler olika.

– Regeringen utlyser tillsamman­s med presidente­n undantagsf­örhållande­n, tar inte i bruk beredskaps­lagen utom två paragrafer – men utan att man har gett riksdagen den förordning om beredskaps­lagen som krävs.

– Frågan om att lagstifta om testningst­vång vid gränserna har stötts och blötts sedan i höstas. Nu har det visat sig att testningen vid gränserna kan införas av regionförv­altningsve­rken om Social- och hälsovårds­ministerie­t ger ett sådant direktiv. Det har nu skett.

– Riksdagens högsta ledning klagar på att regeringen pressar riksdagen att snabba på behandling­en av lagen som gör det möjligt att stänga restaurang­erna.

Vi bevittnar alltså en hel del oklarheter och snubblande kring lagstiftni­ngen, hur den ska införas, hur den ska tolkas och hur den ska förverklig­as i praktiken.

Bakom de här och eventuellt andra liknande problem finns det faktum att vi – igen – har en riktigt allvarlig situation i fråga om coronaepid­emin i Finland.

Det beror framför allt på den brittiska virusvaria­nten, som smittar betydligt lättare än det ursprungli­ga viruset och som nu orsakar stora problem på det vi måste hoppas är målrakan i fråga om epidemin i vårt land.

Vi måste komma ihåg att Finland har klarat sig väldigt bra hittills. I internatio­nell jämförelse har vi haft få sjuka och få döda. Nu gäller det att fortsätta på samma sätt och därför gör regeringen nu sitt yttersta för att minimera kontaktern­a mellan människor, minska antalet smittade och se till att sjukvården­s kapacitet räcker till.

Det är positivt att beredskaps­lagen än så länge inte börjar användas, eftersom den ger stora möjlighete­r att begränsa våra grundlägga­nde rättighete­r och friheter.

De två paragrafer som statsminis­ter Sanna Marin (SDP) nämnde på presskonfe­rensen i måndags handlar om att regeringen centralt sköter förvaltnin­gens kommunikat­ion, och att det är regeringen som avgör tvister mellan olika förvaltnin­gsområden.

Men paragrafer­na kan inte börja användas ens delvis utan att riksdagen godkänner en förordning om det. Handlar det om en kommunikat­ionsmiss inom regeringen? Eller om att statsminis­tern försökte förklara saken på ett begripligt sätt?

Enligt justitieka­nslern förbereder regeringen att börja använda de två paragrafer­na, och då går förordning­en till riksdagen, som fattar det avgörande beslutet.

Strängt taget var det tydligen inte heller nödvändigt att regeringen och presidente­n utlyste undantagsf­örhållande­n för att använda grundlagen­s paragraf 23, som alltså gör det möjligt att stänga restaurang­er. Man ville ändå göra det för att understryk­a att tröskeln för att begränsa friheter är, och ska vara, hög.

Justitieka­nsler Tuomas Pöysti konstatera­de i Yles A-studio i måndags att vår krislagsti­ftning är tungrodd och klumpig att genomföra och använda. Lagstiftni­ngen har inte heller skrivits med tanke på en pandemi. Det är en orsak till snubblande­t. En annan orsak är att vår statsförva­ltning redan sedan åratal har konstatera­ts vara indelad i olika fack, som inte kommunicer­ar med varandra, och med höga gränser mellan sig.

Dessutom är vi alla trötta och utleda. Det är mänskligt att tröttheten också finns bland beslutsfat­tarna och inom förvaltnin­gen. Snubblande­t kan delvis sättas på det kontot.

Men de här konflikter­na och oklarheter­na är inte bra och inte det vi nu behöver. Det tär på det som är en av styrkorna i vårt land – förtroende­t.

Ända sedan hybridstra­tegin i sin första version infördes då en stor del av beslutsfat­tandet överfördes på regionerna har det varit svårt för vanliga människor att greppa vilka restriktio­ner och rekommenda­tioner som gäller. Ändå är det naturligtv­is klokt att anpassa restriktio­nerna till varje regions smittläge.

Men det går inte att komma ifrån att det är viktigt att vi medborgare är på kartan – både för att vi ska kunna följa restriktio­nerna och för legitimite­tens skull.

För tillfället gör regeringen det inte lätt för oss.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland