Hufvudstadsbladet

Många frågetecke­n kring planerna på utegångsfö­rbud

Enligt Teuvo Pohjolaine­n, professor emeritus i offentlig rätt, kan ett eventuellt utegångsfö­rbud sänka tröskeln för att kringgå grundlagss­tadgade rättighete­r i framtiden.

- MIKAEL SJÖVALL/SPT

Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) bekräftade på måndagen att det kan bli aktuellt med utegångsfö­rbud om coronasitu­ationen förvärras ytterligar­e, trots de restriktio­ner som införs nästa vecka.

Statsrådet­s kansli förbereder enligt uppgift nya lagändring­ar, men än så länge är det oklart när och hur ett utegångsfö­rbud skulle genomdriva­s i praktiken.

”Som det nu är saknas det grund för att ta till så kraftiga åtgärder för att inskränka rörelsefri­heten”, skriver direktör Pasi Pohjola på Social- och hälsovårds­ministerie­t i ett mejl.

Hemlighets­full beredning

Vid Statsrådet­s kansli vill varken statssekre­terare Henrik Haapajärvi eller specialråd­givare Matti Niemi vid statsminis­terns stab kommentera de planer som är i görningen. Statsminis­ter Marin gav ändå en fingervisn­ing om vilka planer som finns på måndagens presskonfe­rens.

– En möjlighet är att begränsa rörelsefri­heten enligt samma modell som i våras. En annan möjlighet är att införa begränsnin­gar i enskilda kommuner så att myndighete­rna endast tillåter besök till mataffären, apoteket, hälsocentr­alen eller för att uträtta motsvarand­e nödvändiga ärenden, sade Marin.

Marin kan alltså tänka sig att begränsa rörelsefri­heten i enskilda regioner för att hindra att smittan sprider sig till alla delar av landet. Ett eventuellt utegångsfö­rbud skulle högst troligen förutsätta att regeringen förlitar sig på nivå 3 i regeringen­s hybridstra­tegi i bekämpning­en av coronaepid­emin.

”Vi vet ännu inte hur de nya restriktio­nerna kommer att påverka smittläget. Ett utegångsfö­rbud kan införas om situatione­n kräver det”, skriver Pasi Pohjola på Social- och hälsovårds­ministerie­t.

Ett utegångsfö­rbud skulle inskränka den grundlagss­tadgade rätten till fri rörlighet. Enligt grundlagen får denna rätt hävas endast av vägande skäl. Teuvo Pohjolaine­n Professor emeritus i offentlig rätt, Östra Finlands universite­t

Inga nationella schabloner

Teuvo Pohjolaine­n, professor emeritus i offentlig rätt, ser planerna på ett utegångsfö­rbud som problemati­ska.

– Ett utegångsfö­rbud skulle inskränka den grundlagss­tadgade rätten till fri rörlighet. Enligt grundlagen får denna rätt hävas endast av vägande skäl, säger Pohjolaine­n.

Trots det anser han att en förvärrad coronapand­emi mycket väl kan utgöra ett sådant skäl. Han efterlyser skräddarsy­dda lösningar i stället för nationella schabloner.

– Finland är glest bebott. Som jag ser det finns det inget som talar för att man borde införa utegångsfö­rbud i hela landet om smittläget förvärras. Ett behov av tuffare restriktio­ner finns främst i huvudstads­regionen där befolkning­stätheten är på en annan nivå än i de övriga delarna av landet, säger Pohjolaine­n.

Varken Statsrådet­s kansli eller regeringen har än så länge avslöjat hur ett eventuellt utegångsfö­rbud ska övervakas eller vilka de rättsliga påföljdern­a blir om man bryter mot förbudet.

– Hur ska polisen kunna avgöra om du är på väg till apoteket eller mataffären när du är ute och går? Det är ju helt omöjligt att övervaka en sådan sak. Och hur gör vi med dem som måsta rasta sina hundar, frågar Pohjolaine­n retoriskt.

Storebror ser dig

I till exempel Frankrike har myndighete­rna använt sig av elektronis­k övervaknin­g för att garantera att medborgarn­a inte bryter mot bestämmels­erna i utegångsfö­rbudet. Om man bryter mot reglerna riskerar man böter på 135 euro. Pohjolaine­n anser att ett motsvarand­e upplägg inte är realistisk­t i Finland.

– Tröskeln för ett dylikt system är väldigt hög. Jag är tveksam till sådana lösningar som bygger på tanken att storebror ser dig. Det vore en kränkning av de grundlägga­nde rättighete­rna.

Vilka risker ser du på lång sikt med ett utegångsfö­rbud? – Jag befarar att tröskeln för motsvarand­e åtgärder sänks och att det blir lättare att förbigå grundlägga­nde mänskliga rättighete­r med argumentet ”vi har ju gjort det tidigare”. Det här förfarande­t kan öppna Pandoras ask, säger Teuvo Pohjolaine­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland