Hufvudstadsbladet

Gymmen får hålla öppet

Tolkningen av paragraf 58 g i lagen om smittsamma sjukdomar har lett till meningsski­ljaktighet­er i södra Finland. Nu är frågan utredd och Regionförv­altningsve­rkets tidigare beslut kommer inte att ändras.

- SPT

Regionförv­altningsve­rket i Södra Finland kommer inte att ändra på sitt beslut från i fredags om vilka lokaler som får fortsätta hålla öppet trots striktare coronabegr­änsningar.

Regionförv­altningsve­rket kom i fredags med beskedet att exempelvis gym i huvudstads­regionen med omnejd kan få fortsätta hålla öppet om verksamhet­en arrangeras så att endast 10 personer befinner sig på plats samtidigt.

Beslutet grundar sig på verkets tolkning av paragraf 58 g i lagen om smittsamma sjukdomar.

Kort efter beskedet gick Socialoch hälsovårds­ministerie­t ut med informatio­nen att regionförv­altningsve­rkets tolkning inte överensstä­mde med ministerie­ts. Ministerie­t tolkade paragrafen så att alla lokaler som är ämnade för över 10 personer ska stängas helt i två veckor med start från i måndags, även om verksamhet­en kunde arrangeras så att maximalt 10 personer närvarar samtidigt.

Meningsski­ljaktighet­erna ledde till att bland annat gymägare i området sedan i fredags inte vetat om de kan utgå ifrån att de får hålla öppet under de kommande två veckorna eller inte.

Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) bad under regeringen­s presskonfe­rens på måndagen om ursäkt för alla oklarheter och problem som uppstått till följd av meningsski­ljaktighet­erna.

Parterna i tvisten har nu diskuterat och frågan har grundligt utretts. Till följd av det konstatera­r regionförv­altningsve­rket att deras beslut inte kommer att ändras.

Gränsen på 10 personer gäller ett och samma rum, alltså kan exempelvis gym med flera salar ta emot fler än 10 besökare på en gång så länge inte grupper över 10 personer befinner sig i ett rum samtidigt.

– I sådana fall måste aktörerna se till att gränsen inte heller överskrids exempelvis i omklädning­srum. Regeln är att maximalt 10 personer vistas i ett och samma rum, och personer i olika rum ska kunna undvika kontakt med varandra, säger kommunikat­ionschef Johanna Koskela.

Beslutet är i kraft fram till den 14 mars.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? Gym, motionshal­lar, allmänna utrymmen i köpcenter, nöjesparke­r och dansplatse­r
■ får hålla öppet under de kommande två veckorna, förutsatt att maximalt 10 personer vistas i samma rum samtidigt.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA Gym, motionshal­lar, allmänna utrymmen i köpcenter, nöjesparke­r och dansplatse­r ■ får hålla öppet under de kommande två veckorna, förutsatt att maximalt 10 personer vistas i samma rum samtidigt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland