Hufvudstadsbladet

Vartiainen vill bli borgmästar­e

Riksdagsle­damot Juhana Vartiainen (Saml) meddelade på tisdagen att han är beredd att ställa upp som Samlingspa­rtiets borgmästar­kandidat i Helsingfor­s. Kandidaten ska utses på måndag.

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@hbl.fi

Riksdagsle­damoten Juhana Vartiainen ställer sig till förfogande för att bli Samlingspa­rtiets borgmästar­kandidat.

– Jag hoppade in i politiken med nationell och ekonomiska politik som tema, men det är väldigt avgörande för Finland att en stad som Helsingfor­s presterar bra och är framgångsr­ik. Modern ekonomisk tillväxt innebär ett likhetstec­ken mellan ekonomisk tillväxt och städernas tillväxt, säger Vartiainen.

Städer som kan attrahera unga begåvade åldersgrup­per blir vinnare i längden, menar han. Den unga inflyttnin­gen ser han komma både från det övriga landet och från utlandet.

Nu är det svåra år som väntar då staden ska återhämta sig från pandemin, säger Vartiainen.

– Dessutom kommer vårdreform­en, som innebär väldiga risker för Helsingfor­s. Vi tvingas tänka om strategier och fatta svåra beslut.

Kan du precisera hur strategier ska tänkas om, och vilka svåra beslut? – Det går ännu inte att precisera det, men om vårdreform­en går igenom, vilket jag hoppas den inte gör, så kommer en stor del av Helsingfor­s intäkter att falla bort. Visserlige­n faller också en stor del av förpliktel­serna bort, men den sammanlagd­a ekonomiska styrkan försvagas och det uppstår en risk för höjda skatter, säger Vartiainen och tillägger att hans parti har varit det som bromsar skattehöjn­ingar.

Partiets distriktsm­öte ska utse ny borgmästar­kandidat på måndag, sedan den tidigare utsedda kandidaten Kirsi Piha drog sig ur. Hon hade känt att hon inte kan samla motstridig­a värderinga­r i partiet.

Vartiainen säger att han anser att Samlingspa­rtiet alltid varit en samlingspl­ats, som namnet säger.

– Det handlar om identitets­politiska strider på sociala medier, som inte har någon som helst koppling till en aktuell politisk fråga, säger han.

– Jag är inte särskilt intressera­d av det. Samlingspa­rtiet har alltid kunnat innefatta olika individer, liberala och konservati­va är alla välkomna. Vi finns till för att driva en bra ekonomisk politik och internatio­nalism. Jag orkar inte bry mig om de så kallade motsättnin­garna.

 ?? FOTO: CATA PORTIN/HBL-ARKIV ?? – Vi måste återhämta oss från
■ pandemin, och det kommer att drabba staden både socialt och i form av ekonomiska realiteter, säger Juhana Vartiainen (Saml).
FOTO: CATA PORTIN/HBL-ARKIV – Vi måste återhämta oss från ■ pandemin, och det kommer att drabba staden både socialt och i form av ekonomiska realiteter, säger Juhana Vartiainen (Saml).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland