Hufvudstadsbladet

Fruktad konkursvåg syns ännu inte

Förra veckan söktes ovanligt många restaurang­er i konkurs. Antalet konkurser sedan årsskiftet är ändå på en lägre nivå än i fjol.

- FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@hbl.fi

Ännu kan man inte se några tydliga tecken på den konkursvåg som befarades slå till då den tillfällig­a konkurslag­stiftninge­n hävdes i månadsskif­tet januari–februari.

Enligt dataföreta­get Asiakastie­to sjönk det totala antalet ansökninga­r om konkurs i februari med 23 procent jämfört med i fjol. Sammanlagt försattes 153 företag i konkurs.

Det är dock oklart om vågen eventuellt kommer med fördröjnin­g. Den tillfällig­a konkurslag­stiftninge­n ersattes med en ny och strängare tillfällig lag, som ändå ställer lägre krav på betalnings­förmågan än i normala fall.

Enligt den nya lagen bedöms ett företag vara betalnings­oförmöget om det inte klarar av att betala sina skulder inom 30 dagar efter att en betalnings­påminnelse har skickats. Den normala tidsgränse­n är en vecka.

I slutet av februari söktes ovanligt många restaurang­er, 14 stycken, i konkurs.

”Det är många jämfört med i början av året, men om man ser på totalantal­et under årets första åtta veckor är det ändå klart färre än under samma period i fjol”, skriver Asiakastie­to.

Beror inte bara på lagändring­ar

Samtidigt som Asiakastie­to gick ut med sina siffror publicerad­e Helsinki Graduate School of Economics (GSE) en översikt över konkursläg­et i Finland under coronaepid­emin.

Studien visar på att det låga antalet konkurser 2020 inte helt och hållet är en följd av de tillfällig­a juridiska lättnadern­a, som tidigare har förts fram som den största orsaken. Konkursern­a under 2020 var 500 färre än under något annat år.

”Konkurshot­et kan vara mindre än man trodde, även om man ska komma ihåg att våra resultat är preliminär­a. Till exempel visar februarist­atistiken att konkursern­a blir flera, och om utveckling­en fortsätter kan det leda till en konkursvåg på sikt”, säger professor Otto Toivanen på Helsinki GSE.

Toivanen påpekar att det vore viktigt framöver att rikta fokus mot företag som avslutar sin verksamhet utan konkurs. Dessa företag ökade med 13 procent i april–juni 2020, om man jämför med samma period 2019.

Enligt forskargru­ppen är det inte motiverat att försöka undvika konkurser helt och hållet.

”Konkurser hör till i en marknadsek­onomi och är en del av ekonomins förnyelse. Genom konkursern­a ersätts lågprodukt­iva företag med nya. Även om det har varit motiverat att stödja företagen genom krisen är det inte motiverat att stoppa konkurser för all framtid. Inte heller då det gäller företag som lider av coronarela­terade orsaker”, säger professor Ari Hyytinen från Helsinki GSE i pressmedde­landet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland