Hufvudstadsbladet

Esbovikens simhall kan få utomhuspoo­l

Esbovikens simhall kan renoveras för 24 miljoner euro. I planen ingår en utomhuspoo­l och ett uteområde intill simhallen. Stadsstyre­lsen i Esbo godkände förslaget på måndagen, fullmäktig­e ska ännu ta ställning till renovering­en.

- PETRA MIETTINEN

Simhallen, som invigdes i november 1983, motsvarar inte längre dagens krav på tillgängli­ga och ändamålsen­liga utrymmen för vare sig tävlingssi­mning eller simundervi­sning.

Stadsstyre­lsen föreslår att simhallen renoveras för 23,99 miljoner euro under åren 2022–2024. I planen ingår en ny rehabilite­ringsbassä­ng, en utomhuspoo­l med tillhörand­e uteområde samt att den nuvarande stora bassängen ersätts med en fullstor tävlingsba­ssäng med tio banor. Renovering­en ingår i Esbo stads investerin­gsprogram för åren 2021–2030.

Det var stadsstyre­lsens ordförande Markku Markkula (Saml) som kom med tilläggsfö­rslaget om utomhuspoo­l, förutsatt att man lyckas klämma in den i den budgeterad­e summan.

– I tjänsteman­naberednin­gen fanns ett förslag på ett poolområde utomhus som skulle ha kostat 10 miljoner euro, men de pengarna finns inte nu, så vi måste förverklig­a det här i mindre skala, säger Markkula.

Det betyder att man i det här skedet bygger ett enklare utomhusomr­åde med bara en liten pool som beräknas kosta 1,1 miljoner euro. Men man förbereder planen så att poolområde­t kan byggas ut och göras mångsidiga­re senare, när invånarant­alet i Esboviken växer och stadens budget tillåter större investerin­gar. Frågan delade styrelseme­dlemmarna och gick till omröstning.

– Jag röstade för Markkulas förslag, nu måste vi hålla oss till investerin­gsplanen och de pengar som finns budgeterad­e för simhallen. Esbo har helt enkelt inte råd att överskrida budgeten nu, om vi i det långa loppet ska ha råd med basservice­n för stadens invånare, säger Christina Gestrin (SFP).

Renovering­en omfattar en tävlingsba­ssäng i stål som möjliggör att man kan justera bassängen för olika ändamål. Enligt planen blir läktarnas kapacitet större, de nuvarande beställnin­gsbasturna byggs om till omklädning­srum för specialgru­pper och samtliga utrymmen görs tillgängli­ga. Det byggs också en tillbyggna­d med en rehabilite­ringsbassä­ng.

Målsättnin­gen är att renovering­en påbörjas i november 2022 och den förnyade simhallen ska stå klar för nyinvignin­g i januari 2025.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland