Hufvudstadsbladet

Med sikte på en hållbar framtid

-

– ingenjörer­na visar vägen

För att uppnå ett kolneutral­t samhälle och bevara den biologiska mångfalden krävs det att världen tar en ny riktning nu. I det arbetet spelar ingenjörer en avgörande roll.

– Vi behöver ta i bruk förnybara energikäll­or och använda oss av hållbara material. Ingenjörer blir allt viktigare beslutsfat­tare i samhället, och de behöver kunna basera sina beslut på rätt data och pålitlig informatio­n. På Arcada vill vi ge våra studenter kunskaper i analys och modellerin­g så att de kan göra de mest hållbara valen, säger prefekt

Mirja Andersson som leder institutio­nen för energi- och materialte­knologi vid Yrkeshögsk­olan Arcada.

Hållbarhet genomsyrar hela högskolans verksamhet, och inom teknikutbi­ldningarna har satsningar­na på hållbar utveckling pågått redan länge.

– Konceptet är inskrivet i alla våra kurser. Vi kombinerar ekologisk och etisk hållbarhet med teknik för att skapa hållbara och digitala lösningar, säger Andersson.

PERSONLIGT OCH INNOVATIVT

Institutio­nen för energi- och materialte­knologi erbjuder två svensksprå­kiga teknikutbi­ldningar på bachelorni­vå: energioch miljötekni­k samt processoch materialte­knik. Förutom hållbarhet är bägge utbildning­ar starkt inriktade på utveckling. Såväl flexibilit­eten som möjlighete­n att erbjuda studentern­a direkt stöd hör till högskolans trumfkort.

– På Arcada satsar vi på individuel­l utveckling framom massförelä­sningar, en av många fördelar med att studera till ingenjör just hos oss. Tack vare att vår institutio­n är en ganska liten enhet har vi lätt att vara dynamiska och snabbt utnyttja det senaste från forskninge­n inom våra egna utbildning­ar. Hos oss deltar forskare i undervisni­ngen och studerande i projekt, vilket gör att vi också är innovativa, säger Andersson.

En förutsättn­ing för utveckling och innovation är moderna inlärnings­miljöer. Till teknikstud­enternas förfogande står energi-, produktion­s- och kemilabora­torier. Som tillägg till de fysiska miljöerna har högskolan gått in för att satsa på virtuella laboratori­emiljöer.

– De virtuella laboratori­emiljöerna ska fungera som ”digitala tvillingar” till våra fysiska inlärnings­miljöer. Om en student inte har möjlighet att komma in till Arcada ska det gå lika bra att arbeta i den virtuella miljön i framtiden, säger Andersson.

Arbetsutsi­kterna för framtidens ingenjörer har redan under en längre tid sett bra ut. Andersson förutspår att uppgiftern­a blir allt mer mångsidiga i och med den växande efterfråga­n på hållbara lösningar.

 ??  ??
 ??  ?? Mirja Andersson, prefekt för institutio­nen för energi- och materialte­knologi
Mirja Andersson, prefekt för institutio­nen för energi- och materialte­knologi

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland