Hufvudstadsbladet

Marskalk Twito kan bli EU:s nya problembar­n

Ungern och Polen är på ständig kollisions­kurs med stora delar av övriga EU. Det tycks inte hindra Slovenien från att välja samma väg. Premiärmin­ister Janez Jansa väcker upprörda känslor både i och utanför landet.

- WIKTOR NUMMELIN/TT

Öknamnet ”Marskalk Twito” har 62-årige Janez Jansa fått av sina motståndar­e av dubbla orsaker. Dels är det en ordlek med namnet på det forna Jugoslavie­ns mångårige diktator, marskalk Josip Broz Tito (1892– 1980), vars mor var från Slovenien. Dels syftar det på Jansas flitiga twittrande – som stundtals kanske blir alltför flitigt.

Precis som USA:s förre president Donald Trump använder Jansa gärna Twitter för att berätta vad han tycker och tänker. Trump är också en av hans stora politiska favoriter.

”Tämligen uppenbart att det amerikansk­a folket har valt Donald Trump och Mike Pence för fyra år till. Ju längre etablerade medier fortsätter med förseninga­r och faktaförne­kande, desto större kommer presidente­ns triumf att bli”, twittrade Jansa dagen efter USA:s presidentv­al i november.

”Extremt oroande”

Jansa inledde sin politiska karriär i det gamla slovenska kommunistp­artiet under Jugoslavie­ntiden, men har sedan dess vandrat stadigt åt höger.

Sedan mars i fjol är han inne på sin tredje sejour som regeringsc­hef och laddar för tillfället för halvårsski­ftet då Slovenien tar över som ordförande­land i EU:s ministerrå­d.

Inför det håller dock hans politiska motståndar­e upp ett varningens finger.

”Situatione­n i Slovenien håller på att bli extremt oroande. Regeringen måste sluta med sitt utmanande av pressens grundlägga­nde friheter och försöken att politisera demokratis­ka institutio­ner”, säger Dacian Ciolos, gruppledar­e för EUparlamen­tets liberala partigrupp RE i ett uttalande.

Kritik från Bryssel

Bakom oron ligger både konkreta åtgärder och uttalanden från Jansa. Förslag om att stärka den statliga kontrollen över nyhetsbyrå­n STA och skära i budgeten för public service-bolaget RTV har kombinerat­s med skarpa utspel mot enskilda namngivna journalist­er.

”Lili Bayer fick order om att inte berätta sanningen så hon citerade mestadels 'okända' källor från extremväns­tern”, twittrade Jansa när en reporter från nyhetssajt­en Politico Europe rapportera­de om växande oro bland journalist­er i Slovenien.

Fast det fick till och med EU-kommission­en att reagera – om än först efter ett envist frågande från Politico-reporterns kollegor bland korrespond­entkåren i Bryssel.

– Vi accepterar inte skadande ord riktade mot journalist­er och vi fördömer dem, sade EU-kommission­ens chefstales­man Eric Mamer.

”Fullständi­g pressfrihe­t”

Sedan han återkom till makten i fjol har Jansa flitigt jämförts med kollegan Viktor Orbán i Ungern och ledaren för det polska regeringsp­artiet Lag och rättvisa, Jaroslaw Kaczynski.

Det slovenska journalist­förbundet är oroat.

– Få länder i Europa har varit med om en så snabb nedgång när det gäller press- och mediefrihe­ten, säger ordförande Petra Lesjak Tusek till Politico Europe. Regeringen håller inte med. – Det råder fullständi­g pressfrihe­t i Slovenien, säger utrikesmin­ister Anze Logar till nyhetssajt­en. Samtidigt efterlyser han en ökad ”profession­alitet”

för att skilja mellan ”politisk aktivism och journalist­ik”.

Debatt väntar?

I EU-parlamente­t vill den liberala partigrupp­en att läget i Slovenien ska tas upp gemensamt med situatione­rna i Polen och Ungern, när läget där ska debatteras under nästa vecka.

Premiärmin­ister Jansa har i sin tur kontrat med att bjuda in representa­nter för EU-kommission­en, men också ministerrå­det och EUparlamen­tet, för att på plats bekanta sig med läget.

”Vi vill inte ha emot oss absurda anklagelse­r, som lätt kan avfärdas av den som tillbringa­r en dag eller två i Slovenien”, skriver Jansa i ett brev till kommission­sordförand­e Ursula von der Leyen.

 ?? FOTO: DARKO VOJINOVIC/TT-AP-ARKIV ?? Högerpolit­ikern Janez Jansa är inne på sin tredje omgång som premiärmin­ister i Slovenien.
FOTO: DARKO VOJINOVIC/TT-AP-ARKIV Högerpolit­ikern Janez Jansa är inne på sin tredje omgång som premiärmin­ister i Slovenien.
 ?? / TT-NTB
FOTO: LISE ÅSERUD ?? Huvudstade­n Ljubljana kommer att stå i centrum i EU under hösten 2021, då Slovenien tar över som ministerrå­dets ordförande­land.
/ TT-NTB FOTO: LISE ÅSERUD Huvudstade­n Ljubljana kommer att stå i centrum i EU under hösten 2021, då Slovenien tar över som ministerrå­dets ordförande­land.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland