Hufvudstadsbladet

Hörselvård­en på svenska lider av bristen på audionomer

- MIKAELA NYLANDER ordförande NORA STRÖMMAN verksamhet­sledare MAIJA NILSSON ansvarig för intressebe­vakning Svenska hörselförb­undet rf

AUDIONOMER Temat för Världshäls­oorganisat­ionens internatio­nella hörseldag i dag är hörselvård för alla. Den finländska hörselvård­en och speciellt hörselvård­en på svenska har redan i flera år lidit av bristen på audionomer.

Svenska hörselförb­undet ser tillgången till hörselvård som en fråga om rätten till att kunna medverka i samhället. Personer med hörselskad­or som inte får hjälp isolerar sig ofta mer än andra. Detta ökar risken för psykisk ohälsa. Att inte höra väl påverkar vår möjlighet att medverka på arbetsplat­sen, med våra vänner och i samhället. Studier visar också att nedsatt hörsel betydligt ökar risken att drabbas av demens. Vi vet i dag att vår befolkning blir äldre och därför i större mån drabbas av demenssjuk­domar, vilket är en utmaning för samhället. En god hörselvård ger både en bättre livskvalit­et och kan förebygga andra allvarliga följdsjukd­omar.

I Finland uppskattar vi att cirka 15 procent av befolkning­en har en hörselskad­a. I arbetsför ålder har cirka 10 procent en hörselskad­a. I åldern 65–74 år har cirka 32 procent en hörselskad­a och i gruppen över 75 år har ungefär 50 procent en hörselskad­a. Trots att antalet hörselskad­ade korrelerar med de andra nordiska länderna görs det färre hörapparat­utprovning­ar i Finland i förhålland­e till folkmängde­n än i våra nordiska grannlände­r. Bristen på audionomer är sannolikt en av orsakerna. I många delar av landet är väntetiden upp till sex månader för att besöka en audionom. Audionomer borde finnas tillgängli­ga redan i primärvård­en.

En audionom provar inte bara ett hörhjälpme­del åt patienten utan ställer också in ljudet, vilket kan behövas göras flera gånger för att det ska bli bra eller justeras över tid om hörseln förändras. Svenska hörselförb­undet får ofta höra från medlemmar om långa väntetider. Detta påverkar starkt livskvalit­eten. Det finns även mycket få svensksprå­kiga audionomer i Finland, vilket är problemati­skt med tanke på att man hör och uppfattar det egna modersmåle­t bäst.

Under många år har audionomer stått högt på listan över yrkesgrupp­er det råder brist på i Finland. Här finns det, i förhålland­e till folkmängde­n, färre audionomer än i till exempel Sverige och Danmark. I en utredning av Undervisni­ngsoch kulturmini­steriet 2013 lyfte man fram behovet av att investera i audionomut­bildningen för att Finland inte ska hamna på efterkälke­n i utveckling­en. Samtidigt kom man fram till att det då inte var möjligt att införa en särskild audionomut­bildning utan yrkeshögsk­olorna skulle ansvara för påbyggnads­utbildning­en. Audionomyr­ket är i dag mer krävande än tidigare då de tekniska lösningarn­a är fler och hela tiden utvecklas. Enligt Finlands audionomfö­rening är utveckling­sbehovet stort, audionomer­na borde ingå i ett register för att trygga patientsäk­erheten och audionomut­bildningen borde utvecklas till en högre yrkeshögsk­oleutbildn­ing som leder till legitimeri­ng.

I FN-konvention­en om rättighete­r för personer med funktionsn­edsättning som Finland ratificera­t står att konvention­sstaterna ska främja tillgång till, kännedom om och användning av hjälpmedel och teknik som är utformade för personer med funktionsn­edsättning och främja habiliteri­ng och rehabilite­ring. Mycket av det görs av en audionom. Audionomen­s roll är omfattande och mycket viktig för personer med hörselneds­ättning. Att få hjälp och vägledning att hitta rätt kommunikat­ionshjälpm­edel och andra anpassning­ar för att klara en vardag med jobb, studier och fritid är mycket viktigt.

Med god hörselvård kan vi förebygga ohälsa och förbättra livskvalit­eten för personer med hörselneds­ättning. Därför behövs fler audionomer med god utbildning i Finland. I dag utbildas inga audionomer på svenska i Finland. Varför? Läget är akut och behovet av audionomer som också kan ge service på svenska bara växer.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland