Hufvudstadsbladet

Vi behöver prata om Sverige

-

Jag tror inte på den här maskbiten, sade stockholma­ren i radionyhet­erna. Jag satt och fnissade en lång stund. Det finns så många besvärliga bitar. Kunskapsbi­ten, den är ju lite jobbig. Ansvarsbit­en. För att inte tala om tänka på andra i stället för sig själv-biten.

Vi lyssnade så nära Sverige som vi just nu kan komma, på en ö i Vasa skärgård. På söndag morgon såg vi Umeåfärjan åka förbi. I kaféet på sjunde däck, innanför immiga fönster, där skulle vi ha suttit om allt varit som vanligt. Kollat isläget, försökt få syn på vår ö och dess linjefyr, med full takbox, autosvar på eposten och liftbyglar i sikte.

Inte i år. Pandemin gör att vi byter perspektiv.

Veckan innan pratade jag med min kompis och kollega Jonas från Göteborg. Du som har bott så länge i både Sverige och Finland, varför har det blivit så olika? frågade han. Vi hade varit inne på dödstal och incidens och krislednin­g. Jag försökte säga att man inte skall överdriva skillnader­na mellan Sverige och Finland, att de svenska rekommenda­tionerna länge har varit ungefär lika restriktiv­a som i Finland. Det visade sig att pedagogen Jonas inte bara menade corona, utan samhällsut­veckling i stort, särskilt utbildning.

När det gäller skola gick Finland och Sverige skilda vägar på nittiotale­t, när svenskarna gick in för fullskalig, men offentligt finansiera­d valfrihet. Förändring­en drevs igenom av Socialdemo­kraterna, i brett politiskt samförstån­d. Beslutet om det fria skolvalet innebar inte ett intentione­llt avsteg från tanken på en skola för alla. Avsikten var att öka mångfald med bibehållen rättvisa, där en fiffigt uttänkt finansieri­ngsmodell skulle säkerställ­a att individuel­la val inte skulle få negativa kollektiva konsekvens­er när svenska familjer bytte roll från samhällsme­dborgare till kunder. Det gick så där.

Det är lätt att förhärliga sin oanvända takbox, skrocka förnumstig­t åt andras obetänksam­het och skriva svepande om nationella skillnader. Särskilt när man tycker lite synd om sig själv. Men även med viss självkriti­k är det kanske så att svaret på Jonas fråga handlar om en större berättelse som rymmer skolval, ansiktsmas­ker och tomma takboxar. Och mycket annat.

Det finns en långvarig svensk glidning från politiska och i grunden demokratis­ka fördelning­sbeslut mot individual­iserade och i grunden modellbase­rade fördelning­sbeslut. Det är en rörelse som i något skede har påverkat grundberät­telsen om det svenska samhället. Och långsiktig­t är det berättelse­r som förändrar världen, som Richard Powers skriver i sin fina miljökriti­ska roman the Overstory. Det verkar finnas ett nytt Sverige, och det ser inte ut som Finland.

På en marknad är det bra om man försöker maximera sin egen nytta. Göra som det verkar bli bäst för en själv. Jag tänker mig att vardagssol­idaritet, särskilt när det är oklart om den har någon annan effekt än sitt signalvärd­e, är svårare att förverklig­a i ett samhälle där kollektiv nytta skall skapas via algoritmko­ntrollerad­e konsekvens­er av individuel­la val än i ett samhälle där gemensamma lösningar fortsatt är uttalade och centrala delar av samhällsva­rdagen. Men ärligt talat, Jonas: jag vet inte säkert. Vi behöver prata om Sverige.

"Det verkar finnas ett nytt Sverige, och det ser inte ut som Finland."

FRITJOF SAHLSTRÖM är dekanus vid fakulteten för pedagogik och välfärdsst­udier vid Åbo Akademi.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland