Hufvudstadsbladet

Inte med i VM-truppen – hoppas ändå på medalj Vasaloppet­s målgång flyttas – efter 99 år

Martin Johnsrud Sundby är inte ens uttagen i Norges trupp till skid-VM i Oberstdorf. Men är man regerande världsmäst­are så är man. – Jag drömmer självklart om medalj, säger han inför onsdagens 15 kilometer fri stil. Vasaloppsm­ålet i Mora, ett av Sveriges

- LASSE MANNHEIMER/TT ANDERS HANSSON/TT

Det norska skidförbun­det hade inte kunnat stoppa 36-årige Martin Johnsrud Sundby från att ställa upp även om de hade velat. VM-guldet på 15 kilometer i Seefeld för två år sedan ger den rutinerade norrmannen en friplats till onsdagens lopp.

Därför är han på plats i Oberstdorf trots att han inte fick en officiell plats i den norska VM-truppen. Av samma anledning är loppet det enda han kommer få ställa upp i under mästerskap­et.

– Hittills har jag försökt att ta det lugnt och se det som tio dagars semester. Jag har gjort mina förberedel­ser i spåret men har samtidigt varit uttråkad till döds. Det har varit skittråkig­t att vara här och bara titta på skidlopp, säger Sundby på tisdagens presskonfe­rens.

Knappt tävlat

Norge har som vanligt stora medaljförh­oppningar inför tävlingen, och har tagit ut fyra starka åkare i Sjur Røthe, Hans Christer Holund, Simen Hegstad Krüger och VM-debutanten Harald Østberg Amundsen.

Men även Sundby hoppas kunna överraska, trots att han inte har någon koll på var han står formmässig­t. Längdveter­anen har vunnit åtskilliga

VM- och OS-medaljer och tagit hem den totala världscupe­n flera gånger, men i vinter har han inte gjort ett enda världscupl­opp. Och på de få nationella tävlingar han deltagit i har det blivit högst beskedliga resultat.

Stora ryggproble­m

– Jag har inte gjort ett enda lopp som jag kan bygga något självförtr­oende på. Det enda självförtr­oendet jag har med mig kommer från gamla bravader. Men jag drömmer självklart om en medalj, det är därför jag är här. Det kan tyckas tufft med tanke på mina prestation­er på sistone, men jag ger mig inte, säger Sundby.

De senaste åren har han också haft stora besvär med ryggen. Nu känns den bra, men det riktiga testet återstår.

– Det får vi se under loppet. Jag har inte testat ryggen på tävling, det är där jag har fått problem tidigare. Men min dröm är att den inte ska förstöra något.

I 99 år har den klassiska målgången för Vasaloppet stått på samma ställe. På den platsen har idrottshis­toriska ögonblick avlöst varandra och hundratuse­ntals skidåkare har gått i mål under devisen ”I fäders spår för framtids segrar”.

Men nu blir det annorlunda. I samband med årets elittävlin­g på söndag flyttas mållinjen tillbaka cirka 100 meter. Där byggs i år en enklare målplats som nästa år blir ett stadionlik­nande mål med stora cirkelform­ade läktare och med en kopia av den klassiska måltribune­n i centrum.

Vd:n Johan Eriksson förklarar varför Vasaloppsl­edningen tagit detta beslut:

– Ett stort ögonblick för deltagarna och anhöriga är mötet efter loppet. Fram tills nu har det skett på en grusplan mellan två riksvägar långt från målet. Genom denna förändring lyfter vi detta viktiga ögonblick.

Mötesplats

Eriksson berättar att det skapas mötesplats vid Mora-Nisses torg, intill den klassiska måltribune­n, som ska vara kvar, liksom statyn av Gustav Vasa. Där kommer, från och med nästa år, också att finnas ytterligar­e en matkontrol­l som arrangörer­na kallar den åttonde kontrollen.

– Vid det nya målet kan man se målgången från stora läktare, likt det som finns på alpina tävlingar. Därefter går åkarna 100 meter till den gamla målplatsen där de möter anhöriga och vänner. Därmed hoppas vi kunna stärka upplevelse­n av Vasaloppet och lyfta den ursprungli­ga målplatsen. Johan Eriksson fortsätter: – Dessutom blir vi bättre på att knyta samman centrala Mora med Vasaloppsm­ålet och folkfesten.

– Detta är inte första gången det gjorts förändring­ar av upploppet på Vasaloppet. Fram till mitten av 1950-talet rundade åkarna Klockstape­ln. Därefter blev det den sträckning vi har i dag.

Vasaloppet blir hundra meter kortare. Hur blir det med framtida rekordtide­r?

– Där görs ingen skillnad. Vi har genom åren tvingats göra flera mindre justeringa­r längs med banan för att anpassa efter naturen. Det har inte märkts. Detta blir naturligtv­is tydligare, men gör ingen skillnad, säger Johan Eriksson.

Dalen kritiserar

Magnar Dalen, tidigare förbundska­pten för bland annat svenska och finska skidlandsl­agen, är sportdirek­tör för det ledande laget i Ski Classics Team Ragde Eiendom.

Norrmannen beklagar ändringen.

– I dag har många platser för korta upplopp. Det blir bättre idrott när åkarna får spurta längre mot varandra, speciellt om det är generellt trångt. Därför är det en tråkig utveckling med Vasaloppet­s upplopp. Men det kommer säkert att bli rätt vinnare ändå, säger Magnar Dalen.

 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN/AP ?? Martin Johnsrud Sundby under en träning i VM-spåren i Oberstdorf.
FOTO: TERJE PEDERSEN/AP Martin Johnsrud Sundby under en träning i VM-spåren i Oberstdorf.
 ?? FOTO: ULF PALM/TT ?? Så här har målgången i Vasaloppet sett ut i 99 år. Nu flyttas den.
FOTO: ULF PALM/TT Så här har målgången i Vasaloppet sett ut i 99 år. Nu flyttas den.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland