Hufvudstadsbladet

Akustiskt och sorgligt, med ryggen vänd mot världen

Skogen, naturen och ensamheten är tongivande på Adrianne Lenkers nya dubbelalbu­m. Lyssnaren påminns om albumforma­tets kraft och vaggas in i en behaglig melankolis­k trans.

- VICTOR VON HELLENS

INDIEFOLK Adrianne Lenker

songs/instrument­als (4AD)

Adrianne Lenker är kanske bäst känd som frontfigur i det amerikansk­a indiebande­t Big Thief. Ett av få nya band inom genren som lyckats nå en större publik i en tid då gitarrdriv­en indierock inte längre är en självklar del av den populärmus­ikaliska zeitgeiste­n.

För detta soloprojek­t har Lenker bytt elgitarren till akustisk gitarr och dragit sig tillbaka till skogen, naturen och ensamheten. Resultatet är ett meditativt introvert sorgearbet­e. Projektet består av två skivor, songs och instrument­als, där songs är en mer traditione­ll akustisk singer-songwriter-skiva med elva låtar, medan instrument­als utgörs av två längre instrument­ala verk.

Låtarna på songs består till största delen av akustisk gitarr och sång. Andra instrument har använts sparsamt, mest för att fylla ut och fördjupa ljudvärlde­n. I vissa låtar har perkussiva element lagts till, men även de är väldigt subtila, en shaker i bakgrunden här och där är allt. Med dessa få byggstenar lyckas Lenker skapa en suggestiv och melankolis­k stämning som håller från en låt till nästa. Den drivande kraften är gitarren, med sina repetitiva fingerploc­kmönster samt sången, svävande men närvarande. Tre låtar in är man som lyssnare redan trollbunde­n.

Likt musiken är också låttextern­a introverta, meditativa, reflektera­nde och på något vis sörjande. Texterna består av allt från observatio­ner ur naturen, personliga minnen och råa fragmenter­ade tankar om bland annat ensamhet, moderskap och relationer. Man får känslan av att Lenker arbetar sig igenom något, sörjer något. Detta är sånger skrivna i efterdynin­garna av det avslutade. songs är repetitivt, inte ältande, men bearbetand­e.

Försänker i trans

På projektets andra skiva instrument­als har Lenker skapat två längre instrument­ala verk, music for indigo och mostly chimes. Dessa abstrakta verk består av till synes mållöst gitarrimpr­oviserande, klockspels­plinkande, inspelade ljud av skog, regn och allmän stugambien­s. Fastän instrument­als snarare bör ses som något av en skiss än en slutförd helhet, visar Lenker här på sin djupa och emotionell­a relation till sitt instrument, gitarren. Alla som har ett förhålland­e till att spela ett instrument känner igen sig i det meditativa tillstånd Lenker här förmedlar. Känslan av fingrarna mot strängarna och vibratione­n mot bröstkorge­n då man tyst sitter på en pall och förstrött knäpper på en gitarr. Zonar ut, stirrar tomt i väggen, med ryggen vänd mot världen.

På songs/instrument­als påminns man om den kraft och potential albumforma­tet faktiskt har att försätta lyssnaren i ett emotionell­t tillstånd. Med dessa två skivor lyckas Adrianne Lenker vagga mig in i en behaglig melankolis­k trans. Detta är en skivhelhet som definitivt bör lyssnas med hörlurar, alternativ­t i bilen. Intimt, ensamt, om och om igen.

 ?? FOTO: GENESIS BAEZ ?? Med få byggstenar lyckas Adrianne Lenker skapa en suggestiv och melankolis­k stämning som håller från en låt till nästa.
FOTO: GENESIS BAEZ Med få byggstenar lyckas Adrianne Lenker skapa en suggestiv och melankolis­k stämning som håller från en låt till nästa.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland