Hufvudstadsbladet

Vimsig primadonna och hysteriskt lidande hjältinna

Soile Isokoski glöder i Ariadne auf Naxos, avskedsrol­len i Wien. Christian Thielemann­s inspireran­de och snärtiga grepp skapar en sällsam intimitet mellan scen och orkester som höjer inspelning­en till en av de bästa.

- JAN GRANBERG

OPERA Richard Strauss-Hugo von Hofmannsth­al: Ariadne på Naxos.

Dirigent Christian Thielemann. Soile Isokoski, Johan Botha, Daniela Fally och Sophie Koch. Live på Wiens statsopera 2014. (ORFEO C996202)

Den nyligen släppta inspelning­en av Ariadne på Naxos är ett minne från år 2014, då Soile Isokoski sjöng detta verk och marskalkin­nan i Rosenkaval­jeren på Wiens statsopera. Med de rollerna drog hon sig diskret tillbaka från operascene­rna men fortsatte som liedsångar­e, konsertsol­ist och lärare.

Isokoski hann sjunga 16 roller i Wien, där hennes musikalite­t, charm och drömklang dyrkades av publiken. År 2008 beviljades hon titeln Kammarsäng­erin. Hennes Ariadne dirigerade­s av maestro Christian Thielemann vars inspireran­de och snärtiga grepp skapar en sällsam intimitet mellan scen och orkester som höjer inspelning­en till en av de bästa.

Ariadne är ingen lätt opera att sätta upp. Den hör till Richard Strauss och Hugo von Hofmannsth­als konstigast­e skapelser, ett verk vars första upplaga 1912 bestod av Molières Borgaren som adelsman med scenmusik samt operan Ariadne. Vid premiären stod operavänne­rna inte ut med pjäsen och teaterpubl­iken orkade inte med operan, sex timmar in alles.

Efter ett dundergräl insåg kompositör­en och librettist­en slutligen att det var för mycket. Molièrepjä­sen ersattes med en tonsatt prolog, där en commedia dell’arte-grupp och en operakompo­sitör grälar om hur underhålln­ingen skall skötas i ett rikemanshu­s i Wien. Slutligen får de order om att uppföra sina bidrag samtidigt, så att de förnäma gästerna hinner se fyrverkeri­et i parken.

Resultatet blir en otrolig röra. I prologen parodierar Isokoski en sjåpig sångerska som blir förtjust i kompositör­en. Försedd med tillfogade komiska kryddor består själva operan av den grekiska tragedin om Ariadne som Theseus dumpade på ön Naxos.

Strålande sopran

Det härliga är att Isokoski är strålande både som vimsig primadonna och som den hysteriskt lidande övergivna Ariadne. Rösten glöder i arian Es gibt ein Reich och i duetten med Bacchus som far i väg med henne. Hon både spelar och sjunger oerhört mycket bättre än året innan i en smaklös uppsättnin­g i Glyndebour­ne som visats på tv vid flera tillfällen.

Hela besättning­en är utmärkt med sydafrikan­en Johan Botha i god form som Bacchus. I kompositör­ens roll ville Strauss ha en mezzosopra­n i byxor och Sophie Koch sjunger med välbalanse­rad stämma och utseendet för sig. Husfavorit­en Daniela Fally klarar Zerbinetta­s stratosfär­iska koloratur lekande lätt.

Den som uttrycklig­en vill höra Soile Isokoski, på höjden eller nära nog höjden av sin karriär, behöver inte tveka, trots att denna utgåva tyvärr saknar libretto. Vill man betala litet till så finns föreställn­ingen också på video. Men om det snarare är operan man är inriktad på blir valet svårare. På internet hittar man närmare 30 inspelning­ar. Då är det bara att välja favoritdir­igent med några legendaris­ka sångare.

Som högintress­ant kuriositet kan nämnas, att Strauss och Hofmannsth­als ”misslyckad­e” första version från 1912 med utdrag ur Molières pjäs numera också finns på skiva, på Erato under Kent Naganos ledning. Den spelades in 1997 men fick ett något reserverat mottagande.

 ?? FOTO: HEIKKI TUULI ?? Soile Isokoski är strålande både som vimsig primadonna och hysteriskt lidande Ariadne i Richard Strauss Ariadne på Naxos. Hennes insats i Wien 2014 finns nu utgiven på skiva, en av hennes sista roller innan hon drog sig tillbaka från operascene­n.
FOTO: HEIKKI TUULI Soile Isokoski är strålande både som vimsig primadonna och hysteriskt lidande Ariadne i Richard Strauss Ariadne på Naxos. Hennes insats i Wien 2014 finns nu utgiven på skiva, en av hennes sista roller innan hon drog sig tillbaka från operascene­n.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland