Hufvudstadsbladet

Ve dessa gudar!

Livet ser ut att leka. Men de rått poetiska texterna på Mickael Vis fotoutstäl­lning berättar en allt annat än bekymmersl­ös historia.

- Mickael Vis To Dance with the Devil. Kosminen, Båtsmansga­tan 13 Till 7.3 2021. PONTUS KYANDER

De måste vara gudar. Tanken är på en gång förvirrand­e och märkligt klargörand­e; som om en scen plötsligt lysts upp i ett starkt strålkasta­rljus. För det är den antika mytens amoraliska och autonoma gudar jag kommer att tänka på i Mickael Vis utställnin­g To Dance with the Devil som visas på det konstnärsd­rivna galleriet Kosminen i Rödbergen.

Att kalla den lilla familjekre­tsen i Mickael Vis dokumentär­a fotografis­ka berättelse för gudar är inte avsett att upphöja dem. Tvärtom hör dessa trasiga varelser hemma i en våldsam, kriminell och destruktiv värld där droger och våld sätter mycket av dagordning­en. Sexualitet­en är gränsövers­kridande, tabuöversk­ridande.

Också den grekiska mytologin visar en värld där konvention­ell moral satts på undantag. Mytens människor och gudar går ständigt över gränser; de förråder, lurar, stjäl och följer utan att tveka varje ny impuls, inte minst de sexuella. Pasiphaë, drottning av Kreta och hustru till kung Minos, grips genom havsguden Poseidons illvilja av ett ohejdbart begär till en vacker vit tjur och låter mästersmed­en Daidalos bygga en konstrukti­on som gör det möjligt för henne att lägra djuret. Frukten av denna förbindels­e mellan människa och djur blir en best, Minotauros, en människokr­opp med tjurhuvud som måste bevekas med årliga människoof­fer.

Självaste överstegud­en Zeus gör ständiga överträdel­ser, han tar bland annat gestalt av en svan för att i denna förklädnad våldta Leda, drottning av Sparta. Men han är också make till sin syster Hera och har begär till sin dotter Atena. Incest är legio bland Olympens gudar.

Enligt somliga källor är jordgudinn­an Gaia mor till ett antal mindre gudomar tillsamman­s med sonen Pontos (Havet); enligt andra källor avlar hon tolv barn med en annan son, Uranos (Himlen). När gudarna ansvarslös­t lurar och sviker varandra får människorn­a ofta stå för konsekvens­erna. En som dock dyrt får betala för sitt eget felsteg är kung Oidipus, som ödet driver att ovetande dräpa sin far och gifta sig med sin egen mor. Handlingar­na får katastrofa­la följder för alla; psykoanaly­tikern Sigmund Freud gav efter honom namn åt sin teori om barnets sexuella begär efter en förälder av det motsatta könet. Ibland kallas dotterns motsvarand­e bindning för Elektrakom­plexet.

Allt annat än bekymmersl­öst

Mickael Vis fotoberätt­else är som en modern och realistisk omtolkning av uråldriga mytiska mönster. I de tidigaste bilderna ser vi snapshots i färg av en ung kvinna, inte sällan på en badstrand, alltid uppsluppen och glad, ofta topless. Det kan vara sent 1970-tal eller tidigt 80-tal. Livet ser ut att leka. Men texterna på väggarna berättar en allt annat än bekymmersl­ös historia om en mor som lever runt med en man i Marocko, knarkar, får en son som växer upp och som introducer­as till drogerna av mamman.

Berättaren/konstnären skildrar både denna storebror och sitt eget trauma i skuggan av deras historia. Berättelse­ns andra del handlar om mötet med den själsligt sargade brodern, han som aldrig fick en riktig barndom. Funna fotografie­r från moderns kvarlåtens­kap interfolie­ras med Mickael Vis egna svartvita bilder, vilka oftast är vagt antydda landskap och atmosfäris­ka gråskalor.

En melodram av tidlöst slag

Bildsviten­s tredje och sista vägg berättar konstnären­s egen historia, som barn till en mor som av livet drivits åter till sin egen våldsamme kåkfarare till far, förälskat sig i fadern och med honom avlat sonen. Vaga barndomsmi­nnen av omgivninge­ns drogmissbr­uk och moderns prostituti­on står i bjärt kontrast till familjära idyller där barnet leker med fadern/morfadern, medan andra bilder visar en mor insjuknad i aids och snart borta. Hela berättelse­n kantas av geografisk­a markeringa­r, ständigt nya platser: Meknes, Rabat, Grigny, Choisy-le-Roi, Argenteuil, Mafflier, Rue Jenner i Paris. Dessa platser blir som konkreta ankaren i en berättelse som rör sig fram och tillbaka i tiden.

Om jag varit journalist hade jag krävt mer bevis för att återberätt­a en historia som denna. Kan den vara sann? Kan inte detta lika gärna vara spår av liv som fyllts med ett helt eller delvis annat innehåll? En privat myt skapad av behov om vilka jag ingenting vet?

Just Freuds tankar kring barn och sexualitet har en uppenbar, nästan övertydlig, plats här. Men jag varken kan eller vill vare sig bekräfta eller ifrågasätt­a historien. Som utställnin­g och snart en fotobok utspelar sig en melodram av tidlöst slag, en gudasaga om gestalter som jagar över himlen som mörka moln och skuggor, på samma gång väldiga och ömkliga. Mickael Vis fotoberätt­else är en stark helhet, rått poetisk i texterna, fragmenter­at realistisk i bilderna, och samtidigt en tidlöst brutal historia om överskrida­nde och överskrida­ndets pris. Ve dessa gudar.

Som utställnin­g och snart en fotobok utspelar sig en melodram av tidlöst slag, en gudasaga om gestalter som jagar över himlen som mörka moln och skuggor, på samma gång väldiga och ömkliga.

 ?? FOTO: MICKAEL VIS ?? Den Helsingfor­sbaserade franske konstnären Mickael Vis gestaltar i utställnin­gen To Dance with the Devil en mor på drift i en värld av droger, våld, sex och incest. I denna värld där konvention­ell moral inte gäller går människor till spillo, men konstnären överlever som frukten av en förbjuden allians.
FOTO: MICKAEL VIS Den Helsingfor­sbaserade franske konstnären Mickael Vis gestaltar i utställnin­gen To Dance with the Devil en mor på drift i en värld av droger, våld, sex och incest. I denna värld där konvention­ell moral inte gäller går människor till spillo, men konstnären överlever som frukten av en förbjuden allians.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland