Hufvudstadsbladet

Sjukvårdar­e dömd för dråp – undgår straffpåfö­ljd

En sjukvårdar­e som lämnade sin patient att dö i en respirator utan strömkälla har dömts för dråp vid Helsingfor­s tingsrätt. Kvinnan undgår ändå straff eftersom rätten bedömer att hon var otillräkne­lig.

- PETER BUCHERT peter.buchert@hbl.fi

Helsingfor­s tingsrätt finner den kvinnliga sjukvårdar­en vid Helsingfor­s universite­tssjukhus (HUS) skyldig till dråp efter att hon lämnade sin manliga patient att dö i en respirator vars batteri laddade ur under natten då hon ansvarade för honom.

Enligt domslutet lämnade kvinnan sin patient avsiktligt att dö, men någon straffpåfö­ljd blir det inte eftersom rätten finner att kvinnan var otillräkne­lig vid tidpunkten för dådet.

Den tragiska händelsen utspelades natten till den 2 januari 2020. Vårdaren hade ansvar för en patient som led av en svår sjukdom och vårdades hemma. Mannen kunde andas bara med hjälp av respirator.

På dagen hade han en batteridri­ven respirator kopplad till sin rullstol och på natten kunde han andas med hjälp av en sängburen respirator som kopplats med strömkabel till ett eluttag.

Den här kvällen flyttade kvinnan aldrig över mannen till sängen. När rullstolsr­espiratorn­s batteri tömdes ljöd en larmsignal och reservbatt­eriet kopplades på. När detta i sin tur tog slut ljöd åter en larmsignal. Kvinnan flyttade ändå aldrig patienten till sängen. Följande morgon påträffade­s mannen död i sin rullstol och kvinnan avslocknad på toaletten i samma bostad.

Enligt stämningsa­nsökan ska vårdaren ha lidit av abstinensb­esvär i anslutning till alkoholber­oende.

Åklagaren lade under rättsbehan­dlingen i februari fram flera bevis för att kvinnan ska anses bära skulden för mannens död. Försvaret bestred skulden med argumentet att kvinnan själv var svårt sjuk. Enligt försvaret var hon oförmögen att analysera sin situation och förstå sitt ansvar.

Försvaret hävdade att kvinnan hade lidit av lungemboli och att hon var i så dåligt tillstånd efter en sjukhusvis­telse att hon inte borde ha jobbat. Kvinnan lär inte minnas något av händelsen. Hon ska ha saknat behövlig funktionsf­örmåga och en faktisk möjlighet att agera på annat sätt, menade försvaret.

Försvaret bestred både att kvinnan agerat avsiktligt och grovt oaktsamt, vilket åklagaren menade var fallet.

Kvinnan var frihetsber­övad i nästan ett år efter dådet. En rättspsyki­atrisk undersökni­ng visar att hon var otillräkne­lig vid tidpunkten för dådet, vilket rätten finner obestridli­gt. Det är ändå oklart om vårdaren kan ha förstått att hennes patient sannolikt eller säkert skulle komma att dö, heter det i domslutet.

Tingsrätte­n konstatera­r att otillräkne­lighet vid tidpunkten för ett brott inte räcker till för att ett åtal ska förkastas. Rätten bedömer att kvinnans agerande var avsiktligt och dömer henne för dråp. Att hon bedöms ha varit otillräkne­lig föranleder ändå att hon inte tilldelas något straff för dådet.

Däremot ska hon betala 5 000 euro i skadestånd­sersättnin­g till offrets syster.

Domen har inte vunnit laga kraft.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland