Hufvudstadsbladet

Den cirkulära ekonomin förändrar nästan alla jobb

- SPT

Hela 82 procent av finländarn­a anser att den cirkulära ekonomin skapar nya jobb i Finland. Det framkommer ur en undersökni­ng som Sitra gjort.

I undersökni­ngen har man sett på de effekter som den cirkulära ekonomin haft på byggsektor­n, textilsekt­orn, elektronik­sektorn och plastsekto­rn.

”I framtiden kommer den cirkulära ekonomins principer och praxis att påverka nästan alla jobb på något sätt. Det förutsätte­r att våra färdighete­r kontinuerl­igt uppdateras”, säger Sitras projektled­are för cirkulär ekonomi Kari Herlevi i ett pressmedde­lande.

Som exempel nämns byggbransc­hen där arbetet allt mer kommer fokusera på att renovera gamla byggnader i stället för att bygga nya. I undersökni­ngen framkom också att designbran­schen och utveckling­en av hållbara, reparerbar­a och återvinnin­gsbara material kräver särskilt viktiga färdighete­r inom cirkulär ekonomi.

”Den senaste tidens positiva nyheter från textilsekt­orn, batterisek­torn och kemisk återvinnin­g visar att den cirkulära ekonomin redan är en industriel­l verksamhet som sysselsätt­er ett stort antal människor. För att utveckling­en ska fortsätta behövs mer investerin­gar i utbildning och fortbildni­ng”, säger Herlevi.

Undersökni­ngen genomförde­s i januari 2021 genom Innolinks internetpa­nel. 136 personer besvarade undersökni­ngen. Undersökni­ngens felmargina­l är 2,1 procent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland