Hufvudstadsbladet

Orbánparti lämnar EU-högern

- WIKTOR NUMMELIN/TT HBL

Adjö, säger Ungerns konservati­va regeringsp­arti Fidesz till Europahöge­rns partigrupp EPP.

Beskedet kommer sedan kristdemok­ratiskt konservati­va EPP på onsdagen röstat igenom nya regler, vilket skulle öppnat för tuffare åtgärder gentemot Fidesz.

Redan före omröstning­en hälsade Fideszleda­moten Tamas Deutsch via sms till nyhetsbyrå­n Reuters att det vore "oacceptabe­lt" om de nya reglerna begränsar Fidesz-ledamötern­as rättighete­r. Efter omröstning­en kom beskedet om tack och adjö.

De finländska EU-parlamenta­rikerna i Samlingspa­rtiet har länge varit obekväma med att EPP är så splittrat. Följaktlig­en välkomnar de beskedet att Fidesz under ledning av Ungerns premiärmin­ister Viktor Orbán går sin egen väg. Henna Virkkunen säger i ett uttalande att Samlingspa­rtiet har jobbat länge för den här utgången.

"De nya EPP-reglerna som godtogs med stor majoritet skulle ha uteslutit Fidesz-ledamöter från alla centrala poster. Viktor Orbáns beslut att lämna gruppen kom efter att reglerna godkändes. Fidesz gick av tvång, inte av fri vilja", säger hon.

Virkkunen påpekar att det stora problemet – den oroväckand­e utveckling­en i Ungern – fortfarand­e är ett olöst problem.

"Europa har vaknat alldeles för sent. Många som följt rättsstate­ns utveckling i flera länder har varnat för Ungern sedan början av 2010-talet. Demokratin är inne på en väg som sällan har en återvändo", säger Virkkunen.

Petri Sarvamaa säger att det är "en stor lättnad" att Fidesz lämnar EPP.

”Det finns ingen plats för Fidesz och Orbán i EPP-gruppen som tror på det demokratis­kt och fritt Europa", säger Sarvamaa i ett uttalande där han beskriver Orbáns politik som "radikalism" och ett förtryck av medborgerl­iga rättighete­r.

Striden om Fidesz inom EPP har pågått i flera år, då kritiken vuxit mot hur Orbán och hans regering styrt på hemmaplan. Samtidigt har det funnits en oro för att kasta ut partiet.

Avhoppet innebär att EPP tappar 13 av sina ledamöter. Partigrupp­en kommer ändå att vara fortsatt klart störst i EU-parlamente­t, med 174 ledamöter jämfört med 145 för socialdemo­kratiska S&D.

Vad Fidesz kommer att göra är ännu inte klart, även om det har gissats att partiet kommer att söka sig till den mer EU-skeptiskt konservati­va partigrupp­en ECR, där bland andra Sverigedem­okraterna och det polska regeringsp­artiet Lag och rättvisa sitter. Sannfinlän­darna var med i ECR under åren 2014–2019. Numera sitter Sannfinlän­darna i Gruppen Identitet och demokrati.

 ?? TT-AP
FOTO: FRANCISCO SECO/ ?? Ungerns premiärmin­ister Viktor Orbán. Arkivfoto.
TT-AP FOTO: FRANCISCO SECO/ Ungerns premiärmin­ister Viktor Orbán. Arkivfoto.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland