Hufvudstadsbladet

Tala svenska med finskspråk­iga

- RALF NIKANDER Helsingfor­s

SVENSKA Det svenska språkets ställning och när det används diskuteras ofta i Finland. På något sätt får jag den känslan att det blir sämre och sämre för oss svensktala­nde. För en vecka sedan hade HBL en notis om att den svenska banken stänger den svensksprå­kiga versionen av sin webbplats i Finland. Orsaken är att så få använder den.

Förra veckan besökte jag en hälsostati­on i Esbo. Där blev jag mottagen av en flicka, som var svensksprå­kig. Jag frågade henne hur ofta hon tilltalas på svenska, svaret blev: ”mindre än en gång i veckan”. Varför är det så svårt för oss finlandssv­enskar att i olika sammanhang använda vårt modersmål?

Jag säger alltid: ”päivää god dag”. Det har jag gjort i över 40 år. Efter hälsningen börjar jag tala svenska om det är första kontakten med en människa jag inte känner.

I går ringde jag till Mikko V. och hans första kommentar var att det är så fint att få tala svenska. Jag har över 20 finskspråk­iga bekanta som jag konsekvent talar svenska med. Flera av dem säger att jag är den enda som talar svenska med dem.

En bekant hade en insändare i HBL angående det här. Hon ondgjorde sig över att hon var tvungen att åka till

Sverige för att få tala svenska. Om hon kom in i en diskussion med flera svensksprå­kiga så bytte alla till finska, fastän hon skulle ha velat tala svenska. Vad är det för fel med oss? Jag trodde att det skulle bli en givande diskussion efter hennes inlägg i språkfråga­n. Men nej – inte en endaste kommentar – tyst som i graven.

Jag har den erfarenhet­en att ju längre bort man far från Helsingfor­s desto mera försöker människor tala svenska. Tidigare var jag ofta i Joensuu. Där talade jag svenska på hotellen och krogarna. Ifall de sade att de inte kunde svenska bytte jag till finska. En gång då jag åter var i Joensuu blev jag utskälld för att jag inte talade svenska i en ”divare”. Han hörde på min dåliga finska att jag var svensksprå­kig. Försäljare­n sade att han vill tala svenska med mig. Jag har hundratals exempel, de flesta är positiva, på vad det händer här i landet då man talar svenska.

Vi är cirka 300 000 svensksprå­kiga här. Varför kan vi inte visa att vi finns och också vara lite av språklärar­e för den finsktalan­de majoritete­n? Tänk vilket kapital vi har!

Medborgare, tala svenska och låt de finsktalan­de i lugn och ro hitta de svenska orden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland