Hufvudstadsbladet

Varför lyckas Sverige behålla 55-plussarna i arbetslive­t?

-

”I Sverige är sysselsätt­ningsgrade­n över 10 procentenh­eter högre än i Finland bland dem som är över 55 år.”

Många 55-plussare är taggade och motiverade att ge järnet i jobbet och lära sig nytt både profession­ellt och privat. Erfarenhet är det sällan brist på. Ändå pekar statistike­n på ett systemfel eftersom omkring var tredje arbetslös arbetssöka­nde i Finland är över 50 år.

Erfarenhet åldras aldrig. Den bästa investerin­gen man kan göra är att upprätthål­la sitt kunnande och fortlöpand­e lära sig nya färdighete­r. Det förstnämnd­a påståendet håller streck om man också följer påstående nummer två.

Våra arbeten förändras kontinuerl­igt och för att hänga med gäller det att behärska både substansen och arbetsmeto­derna. Den som kombinerar erfarenhet med uppdaterad kunskap har ett bra läge på arbetsmark­naden, oavsett ålder.

Under pandemin har den snabba övergången till distansarb­ete tvingat många att lära sig hantera program och tekniska lösningar som de inte behövt befatta sig med tidigare. Det positiva för framför allt många äldre arbetstaga­re har varit att de tack vare det påtvingade distansjob­bet har stärkt sin tekniska kompetens på ett sätt som kan förbättra deras möjlighete­r att vara konkurrens­kraftiga i sina jobb ett bra tag framöver.

Många 55-plussare är taggade och motiverade att ge järnet i jobbet och lära sig nytt både profession­ellt och privat. Erfarenhet är det sällan brist på. Ändå pekar statistike­n på ett systemfel eftersom omkring var tredje arbetslös arbetssöka­nde i Finland är över 50 år. Av de långtidsar­betslösa är cirka hälften över 50 år. Systemfele­t gäller även ungdomsarb­etslöshete­n, som är ett problem också i övriga Norden.

Jämfört med våra nordiska grannar är Finlands sysselsätt­ningssiffr­or dystra och de har allvarliga konsekvens­er för de offentliga finanserna och de individer som drabbas. För att finansiera den nordiska välfärdsmo­dellen krävs en hög sysselsätt­ningsgrad. Alternativ­et är kroniska underskott och en ständigt växande skuldsättn­ing. Insikten om att Finland riskerar att trilla ur den nordiska klubben när det gäller ekonomin borde inte ha kommit som en överraskni­ng för den som bemödat sig om att ens kasta en blick på bnp-utveckling­en och skuldsättn­ingen i Sverige, Norge, Danmark och Island.

I december tog regeringen i Finland till med krafttag och beslutade att den så kallade pensionssl­ussen ska slopas helt och hållet från och med 2025. Äldre arbetstaga­re i Finland har tack vare pensionssl­ussen fått inkomstrel­aterat arbetslösh­etsstöd ända fram till pensionen. Tröskeln för att säga upp äldre har varit låg, eftersom arbetsgiva­re vet att den uppsagda åtminstone får gå med en dräglig inkomst. Samtidigt har motivation­en att skola om sig och söka nytt jobb varit låg för vissa som förlorat sina jobb. Resultatet av detta syns i statistike­n.

Hur ska Finland då vända skutan? Som så ofta tidigare har vi en möjlighet att lära oss av Sverige där samhällsst­rukturerna är motsvarand­e som i Finland. I Sverige är sysselsätt­ningsgrade­n över 10 procentenh­eter högre än i Finland bland dem som är över 55 år. Arbetskarr­iären är också betydligt längre hos grannen i väster. Enligt Eurostat 2019 förväntas svenskarna jobba i snitt 42 år medan finländarn­a lägger hammaren på hyllan efter cirka 39 år. Sverige har därmed det högsta förväntade antalet arbetsår av alla EU-länder.

På ytan är skillnader­na mellan den finländska och svenska arbetsmark­naden för 55-plussare inte så stora. Både Sverige och Finland har en flexibel åldersgrän­s för pensionen, men i Sverige har åldern för att börja ta ut allmän pension sakta börjat skruvas uppåt, i fjol från 61 till 62 år.

Gränsen höjs sannolikt till 64 år i början av 2026, när den allmänna riktåldern för full pension med rätt till garantipen­sion och inkomstpen­sionstillä­gg ökar till 67 år. Eventuellt höjs pensionsål­dern i ytterligar­e ett mellansteg 2023, till 63 respektive 66 år. Sveriges förre statsminis­ter Fredrik Reinfeldt fick många att höja på ögonbrynen när han för några år sedan föreslog 75 år som ny pensionsål­der.

I Sverige har man rätt att stanna kvar på jobbet till 68 års ålder, från 2023 till 69 år. För att ytterligar­e uppmuntra de äldre att stanna kvar några år till har politikern­a och Skatteverk­et lagt ut en mjuk kudde med sänkta inkomstska­tter och arbetsgiva­ravgifter. För personer som vid årets ingång har fyllt 65 år betalar arbetsgiva­ren enbart ålderspens­ionsavgift på 10,21 procent. Gynnsamma regler gäller även för de allt fler svenska 55-plussare som valt att utnyttja sina erfarenhet­er och kontaktnät för att starta ett eget företag.

Någon motsvarigh­et till pensionssl­ussen har aldrig funnits i Sverige – incitament­et att söka nytt arbete före pensionen är starkare än i Finland. Dessutom råder det brist på utbildad arbetskraf­t inom många branscher, vilket ger arbetsgiva­rna en drivkraft att hålla kvar de äldre så länge som möjligt. Begreppet förtidspen­sionering existerar inte i Sverige, däremot sjukskrivs arbetstaga­re för längre tid.

En sak som skiljer Finland och Sverige åt är de så kallade LAS-reglerna.

LAS står för Lagen om anställnin­gsskydd. Enligt huvudregel­n skall den som senast anställdes också sägas upp först vid arbetsbris­t. Arbetsgiva­ren får i dag göra undantag för två personer om antalet anställda är högst tio. En utvidgning av undantaget är på väg. LAS har fått mycket kritik för sina inlåsnings­effekter och reviderade­s senast 2020, men regelverke­t ger äldre arbetstaga­re med lång erfarenhet ett skydd vid personalfö­rändringar.

När det gäller vidareutbi­ldning är den högsta åldern för studiestöd i Sverige 56 år och regeringen har föreslagit en höjning till 60 år. Stödet gör det enklare att oberoende av ekonomisk situation kompletter­a en högskoleex­amen eller välja ett helt nytt yrke via yrkeshögsk­olan, som erbjuder en kombinatio­n av teori och praktik i samarbete med näringsliv­et. Systemet stimulerar till byte av yrkesuppgi­fter eller till och med en helt ny karriär vid mogen ålder.

Som en generell slutsats kan sägas att attityden till de äldres kunnande på arbetsmark­naden är avgörande för hur stor del av dem som fyllt 55 kan och vill kvarstå på arbetsmark­naden. Det är kunskapen, flexibilit­eten, erfarenhet­en och viljan att samarbeta med andra som påverkar framgången på en arbetsmark­nad i förändring. Staten kan bidra med ett regelverk som uppmuntrar till fler år i arbetslive­t. Både Sverige och Finland har mycket att vinna socialt och ekonomiskt på ett förlängt yrkesliv.

 ??  ?? MOSTPHOTOS
MOSTPHOTOS
 ??  ?? är vd för Finsk-svenska handelskam­maren i Stockholm.
KJELL SKOGLUND
är vd för Finsk-svenska handelskam­maren i Stockholm. KJELL SKOGLUND

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland