Hufvudstadsbladet

Kommunalva­let är i vågskålen

Nytt riskscenar­io: 400 coronapati­enter kan fylla Nylands sjukhus till påsk

- PETER BUCHERT peter.buchert@hbl.fi

Kommunalva­let kan flyttas fram, antingen till sommaren eller till hösten. Frågan ska avgöras i dag när riksdagspa­rtiernas partisekre­terare fortsätter överlägga med justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson (SFP) och Justitiemi­nisteriets tjänstemän.

De diskuterad­e frågan i flera timmar i går utan att nå ett beslut, och så gott som utan att kommentera diskussion­en i offentligh­eten.

Politiskt finns goda argument för att inte flytta fram valet, men epidemiolo­giskt är bilden en annan. Regeringen beslutade i går att aktivera delar av beredskaps­lagen för att bättre kunna hejda och hantera epidemin. Man utgår från att smittsprid­ningen eskalerar så att upp till 400 patienter kan behöva sjukhusvår­d bara i Nyland till påsk.

Riksdagspa­rtierna ska i dag avgöra om kommunalva­let ska hållas på utsatt tid den 18 april eller om det ska flyttas fram. Partisekre­terarna diskuterad­e frågan i flera timmar i går, men tog inget beslut.

Iltalehti gick i går kväll ut med uppgiften att Justitiemi­nisteriet föreslår att kommunalva­let ska flyttas fram till juni, och Helsingin Sanomat nämnde 13 juni som alternativ­t valdatum. Enligt HS är ytterligar­e ett alternativ att valet flyttas fram till hösten.

Justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson (SFP) ville inte kommentera situatione­n eftersom överläggni­ngarna ska fortsätta i dag. Hennes stab bekräftade inte heller de alternativ­a tidpunkter för valet som förekom i offentligh­eten i går kväll. Justitiemi­nisteriets tjänstemän kommentera­de inte heller frågan.

Riksdagspa­rtiernas partisekre­terare, justitiemi­nistern och Justitiemi­nisteriets tjänstemän diskuterad­e frågan i flera timmar i går. Kristdemok­raternas partisekre­terare Asmo Maanselkä bekräftade för HBL att ett beslut ska tas under lördagen.

– Alla alternativ är öppna, ingenting är avgjort.

Men stämmer det att alternativ­en är april, juni och hösten? – Det kan finnas hur många alternativ som helst. Så länge vi inte har ett beslut finns ingenting att kommentera, sade Maanselkä.

En rundringni­ng till de övriga partisekre­terarna gav inga fler svar.

Frågan om att flytta fram valet är politiskt känslig eftersom beslutet helst borde vara enhälligt. Sannfinlän­darna, som ligger väl till i opinionsmä­tningarna, vill inte flytta fram valet.

Det är en anledning till att de andra partierna hittills inte heller önskat flytta valet. Det kunde se ut som att de inte unnade Sannfinlän­darna den framgång de väntas få om valet hålls i april, och det kunde späda på allmänhete­ns sympatier för Sannfinlän­darna.

Aktiverar beredskaps­lagen

Frågan får ändå helt andra än valtaktisk­a dimensione­r i och med att coronaepid­emin ser ut att förvärras snabbt. Den har spridit sig snabbt på sistone och i går beslutade regeringen att tillämpa fyra paragrafer i beredskaps­lagen för att kunna ta till mer kraftfulla åtgärder för att hejda smittsprid­ningen.

Ett beslut om att ta de paragrafer­na i bruk togs i går och gavs vidare till riksdagen.

Beslutet var väntat, men då regeringen tillkännag­av det öppnade man inte upp några detaljmoti­veringar. De framkommer ändå i en promemoria som blev offentlig i samma veva. I den kan man läsa vad som motiverar beslutet att aktivera delar av beredskaps­lagen.

I PM:et konstatera­s att smittsprid­ningen för närvarande är så intensiv, och de nya virusvaria­nterna så aggressiva, att man räknar med att sjukhusen kommer att belastas hårt. Uppskattni­ngen är att behovet av platser för coronapati­enter på vårdavdeln­ingarna kommer att öka under hela mars månad.

400 sjukhuspat­ienter

Om fallen ökar lineärt skulle sjukhusen inom Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt ha 300–400 covid19-patienter på sina vårdavdeln­ingar inför påskhelgen. Och:

"Om smittsprid­ningen ökar i de äldre åldersklas­serna, i synnerhet bland personer över 50 år, kan behovet av sjukhusvår­d växa ytterligar­e mycket mer", heter det i PM:et med tilläggsko­nstaterand­et att antalet fall redan har ökat bland personer i åldern 50–69 år.

Det är mot den bakgrunden man ska förstå att regeringen genast vill börja tillämpa de fyra paragrafer­na i beredskaps­lagen och det är mot samma bakgrund man ska förstå att man åtminstone måste diskutera alternativ­en att flytta fram kommunalva­let.

Risken finns att alla väljares lagstadgad­e rösträtt inte går att garantera under de omständigh­eter som förväntas råda i april. Det är oklart hur alla befinner sig i karantän ska kunna rösta om epidemin eskalerar enligt det aktuella scenariot.

Med stöd av de paragrafer i beredskaps­lagen som nu ska tillämpas kan sjukvården ge avkall på vårdgarant­in och flytta fram alla mindre brådskande ingrepp för att frigöra mer resurser för pandemihan­teringen. För närvarande vårdas fler coronapati­enter på sjukhus än förra våren.

Regeringen har lovat göra sitt yttersta för att hejda smittsprid­ningen, men den behöver all hjälp av allmänhete­n. Som en sista utväg viftar man med utegångsfö­rbud. Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) säger ändå inte hur allvarligt läget måste bli för att ett sådant förbud ska verkställa­s. Klart är att det vore ett sista alternativ som tillgrips bara i yttersta nödfall.

Både Sanna Marin och Anna-Maja Henriksson vädjar till allmänhete­n att vara försiktiga, så att förbudet aldrig ska behöva tillämpas.

Det kan finnas hur många alternativ som helst. Så länge vi inte har ett beslut finns ingenting att kommentera. Asmo Maanselkä KD:S partisekre­terare

 ??  ??
 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson (SFP) ville inte i går kommentera uppgiften om att Justitiemi­nisteriet föreslår att kommunalva­let ska flyttas fram till juni.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson (SFP) ville inte i går kommentera uppgiften om att Justitiemi­nisteriet föreslår att kommunalva­let ska flyttas fram till juni.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland