Hufvudstadsbladet

Fler smittspåra­re ska få ned den skenande smittkurva­n

- JENNY BÄCK jenny.back@hbl.fi

I kampen mot de stigande smittsiffr­orna rekryterar huvudstads­regionens stora städer nu fler smittspåra­re i rasande takt. I Vanda har smittspårn­ingen varit hårt pressad den senaste tiden, och i Helsingfor­s har nu tiden för exponerade att få informatio­n om exponering­en dragit ut till följd av det ökade antalet smittade.

Samtidigt slutar städerna anlita frivilliga i smittspårn­ingen.

Nu rekryterar huvudstads­regionens städer nya smittspåra­re för att hålla jämna steg med de nya virusvaria­nterna och stigande smittsiffr­orna. Samtidigt slutar städerna anlita frivilliga i smittspårn­ingen. – Jag har många gånger blivit tvungen att hänvisa folk som varit illa däran till läkare, säger Tua Henriksson, smittspåra­re i Esbo.

Sedan november har hälsovårda­ren Tua Henriksson jobbat med att spåra coronaviru­set i Esbo. Det var inget hon blev beordrad till, och hon jobbade inte för staden sedan tidigare.

– Jag tänkte att jag gärna vill dra mitt strå till stacken i kampen mot coronaviru­set, säger Henriksson.

Det var i november som smittsprid­ningen senast tog fart, men de mer smittsamma variantern­a av viruset som nu fått smittfalle­n att skjuta i höjden sätter ytterligar­e press på smittspårn­ingen.

Den handlar dels om att ringa upp dem som blivit smittade, kartlägga deras kontakter och följa upp hur de mår, dels att ringa upp och informera dem som exponerats för viruset.

– Vi ringer upp de smittade genast då vi får informatio­nen. Är

det kväll ringer vi ett första samtal och informerar om isoleringe­n och att alla i hushållet ska vara i karantän, och ber den smittade fundera över sina kontakter till nästa dag. Då vi ringer kommer beskedet ofta plötsligt, och det är bra att de smittade får lite tid på sig att fundera över var de rört sig. Är det någon som redan har mycket symtom kan själva intervjusa­mtalet sedan kännas ganska tungt och långt, säger Henriksson.

Under intervjun strävar smittspåra­ren efter att kartlägga var den smittade har rört sig under två dygn innan symtomen började och vem personen då har träffat.

– Vi går ofta igenom dagarna och vad man gjort steg för steg, och på det viset blir det lättare att minnas var man rört sig. Vi ser nog hela spektret här, från dem som rört sig ute på gym, restaurang eller i grupp till dem som har få kontakter. Ofta överförs smittan inom familjerna, men alltid vet man inte varifrån den kommer, säger Henriksson.

Kan ringa varje dag vid behov

Henriksson tycker ändå att det syns en liten förändring nu: folk har blivit försiktiga­re.

– Det verkar som om folk nu håller sig mer i den egna kretsen. Många har väldigt få kontakter, och många tar saken på allvar och är måna om att följa anvisninga­rna.

För smittspåra­rna gäller det att bedöma varje möte ur en smittsynvi­nkel för att avgöra vem som exponerats: Hur länge har kontakten pågått, hur nära varandra har personerna varit, har man varit inomhus eller utomhus, har man burit munskydd.

– Det är många faktorer som påverkar smittriske­n, och anvisninga­rna uppdateras kontinuerl­igt. Vi försöker samla in all relevant informatio­n, och är man osäker kan man konsultera kolleger eller en läkare. Det finns alltid backup och man behöver inte vara ensam med avgörandet, säger Henriksson.

Med ett par-tre dagars mellanrum ringer teamet upp de smittade, oftare om det behövs.

– Jag har aldrig behövt ringa ambulans, men jag har skickat många som varit illa däran till läkare.

Dessutom gäller det att ringa upp dem som exponerats och informera om karantän och testning. De exponerade får veta när exponering­en skett, men inte vem den smittade är.

I de flesta fall förhåller sig folk lugnt och sakligt, men det finns också smittade som är rädda och oroliga.

– Vi försöker vara väldigt lyhörda, och är någon väldigt orolig ringer vi varje dag vid behov och kan också ordna med läkartid. Vi försöker stödja på alla sätt vi kan och får dagligen tack för det, säger Henriksson.

I Esbo är det ungefär hundra personer som sköter smittspårn­ingen för tillfället, och enligt Topi Turunen, läkare med ansvar för smittsamma sjukdomar i staden, har det räckt bra tills vidare. Men då incidensen nu stigit står staden i beråd att rekrytera ett tjugotal smittspåra­re till.

– Största delen av våra smittspåra­re är utbildade inom hälsovårde­n, och det underlätta­r nog om samtalet till exempel kommer in på symtom och man måste göra en bedömning av vårdbehove­t. Men det är inte helt nödvändigt, vid behov kan man i så fall hänvisa samtalet till någon som har den kompetense­n, säger Turunen.

Tills vidare har Esbo klarat av att kontakta de smittade inom ett dygn efter att smittan konstatera­ts, enligt Turunen, och de som exponerats har fått åtminstone ett textmeddel­ande redan samma dag som exponering­en blivit känd.

– För det mesta har vi fått kontakt med de exponerade inom 24– 36 timmar, och på grund av de mer smittsamma virusvaria­nterna hänvisas de nu alltid till test så att de testas både i början och i slutet av karantänen.

Städerna slutar anlita frivilliga

I Helsingfor­s och Vanda har smittfalle­n varit fler, och i veckan meddelade Vanda att staden begärt handräckni­ng av försvarsma­kten i smittspårn­ingen. Till nästa vecka hoppas staden kunna tredubbla kapacitete­n inom smittspårn­ingen jämfört med förra veckan, till 125 personer.

Samtidigt slutar såväl Vanda som Helsingfor­s använda sig av Röda Korsets frivilliga i smittspårn­ingsarbete­t, åtminstone tills vidare. Vanda och Helsingfor­s är de enda städer som hittills anlitat frivilligk­rafter i smittspårn­ingen.

De frivilliga har utfört uppgifter som att kontakta exponerade, men inte smittade, personer.

– Vi har varit väldigt tacksamma över hjälpen, men nu har vi gått in för en sådan här princip för att förbättra processern­a. Det handlar om praktiska saker: Eftersom de frivilliga inte kan få tillgång till patientreg­istren har arbetet skötts manuellt, och då måste en anställd inom hälsovårde­n sedan föra in uppgiftern­a i patientreg­istret. Det är ganska arbetsinte­nsivt. På det här sättet blir det färre steg i processen, och därmed också mindre risk för fel, säger Saara Ansamaa, hälsoservi­cechef i Vanda.

De som rycker in från försvarets sida är inga beväringar, utan fast anställda med utbildning inom hälsovårde­n.

Samtidigt utesluter Vanda inte personer som saknar hälsovårds­utbildning från smittspårn­ingen, eftersom behovet av hälsovårds­proffs är stort också på annat håll. Då staden nu rekryterar fler till smittspårn­ingen har 150 ansökninga­r kommit in.

– Vi vill ha ett juridiskt bindande kontrakt om personer som inte är proffs inom hälsovårde­n ska föra in vissa saker i patientreg­istren. De som har utbildning inom hälsovårde­n går ändå först då de kan utföra alla uppgifter.

Hur många som kommer att anställas är inte spikat, men enligt Ansamaa handlar det om tiotals personer.

Samtidigt handlar det om riskhanter­ing.

– Vi har nu noga försökt överväga var det behövs hälsovårds­proffs och var det inte behövs. Det kan komma en situation då de frivilliga behövs också i smittspårn­ingen. Om antalet som insjuknar allvarligt ökar och hälsovårds­personalen behövs i vården av de sjuka kan vi bli mer beroende också av andra än profession­ella inom hälsovårde­n, säger Ansamaa.

I Helsingfor­s sköts smittspårn­ingen av 300 personer, och inom kort får de förstärkni­ng av ytterligar­e hundra. Utöver det har staden rekryterat studerande inom socialoch hälsovårde­n för att hoppa in som timanställ­da, de flesta från medicinska fakulteten vid Helsingfor­s universite­t.

Utrednings­arbetet tar tid

”Vissa uppgifter kan bara hälsovårds­proffs utföra, men vi har också uppgifter som inte kräver sådan utbildning”, skriver Sanna Isosomppi, överläkare vid den epidemiolo­giska verksamhet­en i Helsingfor­s, per e-post.

För tillfället kontaktar staden dem som smittats inom i snitt 1–2 dagar från att staden får kännedom om smittan. De som bor i samma hushåll och löper största smittriske­n vid exponering tar man också kontakt med snabbt.

”Men att reda ut andra som exponerats tar ofta flera dagar”, säger Isosomppi.

De slutliga karantänsb­esluten fattas av läkare, och tills vidare räcker läkarresur­serna till, enligt Isosomppi.

”Men då antalet exponerade nu stigit har den genomsnitt­liga tiden det tar för personer att få informatio­n om exponering­en blivit längre. Det är en sak vi arbetar hårt för at åtgärda.”

❞ Det verkar som om folk nu håller sig mer i den egna kretsen. Många har väldigt få kontakter, och många tar saken på allvar och är måna om att följa anvisninga­rna.

Tua Henriksson, smittspåra­re

 ??  ?? Folk har blivit försiktiga­re nu, tycker hälsovårda­ren Tua Henriksson, som jobbar som smittspåra­re i Esbo.
■
Folk har blivit försiktiga­re nu, tycker hälsovårda­ren Tua Henriksson, som jobbar som smittspåra­re i Esbo. ■
 ?? FOTO: TIMO KARI ??
FOTO: TIMO KARI

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland