Hufvudstadsbladet

B som i bluff

I den digitala tidsåldern är det första april varje dag. Kittlande sensatione­r ersätter sanning och äkthet.

- TORSTEN FAGERHOLM torsten.fagerholm@hbl.fi

Isin filmiska essä B som i bluff (1973) gycklade Orson Welles med tittaren: vad är falskt och vad är äkta inom konsten? Dramadokum­entären utgör ett elaborerat bländverk som anspelar på Pablo Picassos berömda ord, att konsten är en lögn som för oss närmare sanningen, att en skicklig konstnär förmår övertyga sin publik om att hans lögner vore sanningsen­liga.

För att visa på faran med elaborerad­e, falska videor visade brittiska Channel 4 i fjol en digitalt manipulera­d, parodisk version av drottninge­ns jultal, en så kallad deepfake. En studio som belönats med en Oscar för bästa specialeff­ekter producerad­e via artificiel­l intelligen­s en syntetisk version av regenten, en digital Elizabeth II som torrt kvitterade prins Harrys och makan Meghan Markles beslut att emigrera: ”Få saker sårar en så mycket som när någon säger till dig att de föredrar att umgås med kanadensar­e” och avrundade med en Tiktok-dans. Skrattet fastnar i halsen. Vi har gått från ångmaskine­n till fejksamhäl­let, där förtroende­t och därmed både bildningen och kommunikat­ionen hotar kollapsa.

Vad är sanning, vad är lögn? Många deepfakes är så realistisk­a att de inte går att upptäcka med blotta ögat. Detta framtvinga­r en evig kapprustni­ng i ett informatio­nskrig mellan viralgrans­kare som identifier­ar manipuleri­ng och slår hål på falska budskap som i sin tur krängs ut av retstickor, skrupelfri­a politiker, trollfabri­ker och oseriösa företag. Tekniken utvecklas i rasande takt. Fjolårets imponerand­e visuella effekter framstår som taffliga mot dagens alster, en ensam youtuber rustad med en app alstrar snyggare resultat än Hollywoods bästa CGI-studio.

Sofistiker­ade videosimul­eringar är kostnadsef­fektiva, enkla att producera och allt svårare att avslöja som bluffar. Ännu enklare är det att fabricera en manipulera­d kopia av en helt äkta videosnutt och se till att segmentet blir viralt och sprids bredare än alla potentiell­a dementier. Vilka ord som helst kan läggas i munnen på vem som helst – levande eller död – på ett extremt verklighet­stroget sätt. Plötsligt finns inget objektivt att förhålla sig till, allting flyter. Då video, foto och ljud förlorar sitt journalist­iska och dokumentär­a värde grips åskådarna av evigt tvivel. Om vi inte kan tro våra egna ögon och öron löper vi risk att tvivla också på konkreta, äkta bevis och rationalis­era bort informatio­n som inte passar in i vår världsbild. Detta latenta tvivel är kanske ett större hot än enskilda förfalskni­ngar i sig. Vår mentala motståndsk­raft nöts ner, de sista barriärern­a mellan fakta och känsla pulvrisera­s. Hela upplysning­sidealet kollapsar i en gapflabban­de, metafysisk härdsmälta. Det viktiga är inte längre om något är sant, utan om storyn känns sensatione­ll eller kittlande.

Lagar kan aldrig stoppa falsk informatio­n. Vi måste lära våra barn – och oss själva – att inta en sund skeptisk inställnin­g till allt material som svävar löst ute på internet och sprids utan publicisti­skt ansvar. Traditione­lla mediehus behöver bli mer transparen­ta och tillgängli­ga för sin publik. Journalist­er med grundmurad skepsis kan förbli samhällets minst lättlurade skrå, med uppgift att granska och utvärdera källor för att leverera kvalificer­ad informatio­n.

Det är upp till oss användare att tämja webben i sanningssö­kande, demokrativ­änlig riktning. Alternativ­et vore en infokalyps där allt går att påstå och allt går att förneka, varmed fakta blir passé och demokratin förtidspen­sioneras. I 1984 beskrev George Orwell ett samhälle som saknar minne, eftersom man har retuschera­t eller förintat alla pålitliga historiska dokument. Teknikens och teknikjätt­arnas nettobidra­g till samhället landar på minus ifall de berövar oss vårt minne, vår tillit och vår autenticit­et.

Deepfake-videor förtrollar, förfasar och förför. Falsarium förflyttar bevisbörda­n ut i evigheten. Den digitala verklighet­en består av flera lager, med lögnen som murbruk. Förnuft, frihet och ansvar går hand i hand. Smaka på de orden. Inse hur godtrogen du är – och att historiens mest effektiva verktyg för manipulati­on av ljud och bild finns allmänt tillgängli­ga för en spottstyve­r. Deepfake kan inte bagatellis­eras eller skrattas bort. Ger vi efter för känslans och det eviga, inkrökta tvivlets tyranni slår vi den sista spiken i det framåtsyft­ande samhällspr­ojektets kista.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland