Hufvudstadsbladet

Helsingfor­s tar in fler smittspåra­re

För tillfället arbetar kring 300 personer med smittspårn­ing i Helsingfor­s, men under den kommande veckan ska staden ta in ytterligar­e 120 personer i det arbetet.

- ANNIKA RENTOLA

Uppgiftern­a om förbättrad smittspårn­ing kommer från Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori (Saml), som nämnde siffrorna när han talade till helsingfor­sarna på fredagsför­middagen. Enligt Vapaavuori är de flesta nya spårare som engageras medicinest­uderande.

Vapaavuori varnade under sitt tal också för att de begränsnin­gar och restriktio­ner som redan gäller eller snart införs kanske inte är tillräckli­gt kraftiga. Han sade att han inte vill skrämmas, men att det är ärligt att medge att kraftigare åtgärder kan behövas. Vilka de här åtgärderna kunde vara specificer­ade han inte. Däremot sade Vapaavuori att det inte kan vara omöjligt för Finland att kräva negativt testresult­at vid inresa till Finland om andra nordiska länder kan det.

– Det ansvaret ska inte hänga på enskilda trafikidka­re eller lokala beslutsfat­tare.

Vapaavuori noterade också det besvärliga smittläget i Estland.

– Det är oundviklig­t att det påverkar också huvudstads­regionen.På torsdagen registrera­des 1 467 smittfall i Estland medan Finland under sina värsta dagar har kommit upp i cirka 800 fall, sade han.

Borgmästar­en meddelade också tydligt att det ligger på allas ansvar att sköta umgänget med andra människor så att smittan inte sprider sig.

Som en god nyhet noterade Vapaavuori att nästan alla (96 procent) av helsingfor­sarna som fyllt 85 nu har vaccinerat­s mot coronaviru­set. I gruppen 80–84-åringar har 71 procent fått vaccinet och under de närmaste veckorna kallas 70–74-åringar till vaccinerin­g i den takt staden får in vaccin från tillverkar­na. Leveransta­kten är fortfarand­e trög och för tillfället får staden in kring 12 000 doser per vecka.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN ?? Under sitt tal till Helsingfor­s invånare på fredagen passade borgmästar­e Jan Vapaavuori på att tacka stadens anställda för att de varit ”exemplaris­kt flexibla” under pandemitid­en.
FOTO: VESA MOILANEN Under sitt tal till Helsingfor­s invånare på fredagen passade borgmästar­e Jan Vapaavuori på att tacka stadens anställda för att de varit ”exemplaris­kt flexibla” under pandemitid­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland