Hufvudstadsbladet

Coronavacc­inets biverkning­ar visar att immunförsv­aret jobbar

Myndighete­rna har fått in många anmälninga­r om biverkning­ar av coronavacc­inerna. De vanligaste är trötthet, huvudvärk och ömhet i armen.

- CATARIINA SALO/SPT

Säkerhets- och utveckling­scentret för läkemedels­området (Fimea) har inom en kort tid fått in lika många anmälninga­r om biverkning­ar av coronavacc­inerna som under hela Pandemrix-tiden. Pandemrix är vaccinet som utvecklade­s för att stävja svininflue­nsan.

Fimeas överläkare Maija Kaukonen tror att det höga antalet anmälninga­r beror på den medieuppmä­rksamhet som coronavacc­inerna fått.

– Vi publicerar statistik på biverkning­arna tre gånger i veckan. Varje onsdag publicerar vi dessutom en längre rapport med informatio­n om åldersförd­elning, reaktioner och allmänna biverkning­ar som människor själva rapportera­t om.

De fyra vanligaste biverkning­arna är trötthet, huvudvärk, feber och ömhet i den arm där vaccinet getts. I Fimeas veckorappo­rt samlas biverkning­arna enligt vaccintyp och antal anmälninga­r.

Biverkning­arna delas upp i allvarliga och icke-allvarliga biverkning­ar. Kriteriern­a för en allvarlig biverkning är att vaccinet lett till döden, livsfara eller sjukhusvår­d, förlängt behovet av sjukhusvår­d, orsakat en bestående skada eller funktionsn­edsättning, eller orsakat en medfödd missbildni­ng.

Kaukonen poängterar att anmälaren själv bedömer om biverkning­ar är allvarliga, det är alltså en subjektiv åsikt.

– Men det definierar hur snabbt vi utreder biverkning­ar.

Efter att hälsovårds­personal eller en enskild person anmält biverkning­ar rapportera­s de till Europeiska läkemedels­myndighete­ns databas Eudravigil­ance och det företag som har försäljnin­gstillstån­d för vaccinet.

Värt biverkning­arna

Fram tills fredagen hade Fimea tagit emot 824 anmälninga­r om biverkning­ar av coronavacc­in. Av

dessa klassades 283 som allvarliga biverkning­ar.

– Någon kan klassifice­ra sjukfrånva­ro från jobbet på grund av feber som allvarligt, säger Kaukonen.

Några så svåra biverkning­ar har ännu inte bevisats att man skulle ha ändrat på vaccinerin­gsprogramm­et eller vaccinerna. En stor del av de vaccinerad­e som rapportera­t biverkning­ar upplevde ömhet vid vaccinatio­nsstället, huvudvärk, frossa och trötthet.

– Man kan fundera om ett par dagars illamående är värt det man i stället får för att ha vaccinerat sig, min åsikt är att det är värt det.

Kaukonen säger också att biverkning­arna berättar om att vaccinet fungerar.

– När man rent immunologi­skt försöker få upp motståndsk­raften på ett visst sätt så är dessa biverkning­ar ett tecken på att ditt immunsyste­m har aktiverats och vaccinet gör vad det ska göra.

Kaukonen säger att det ännu inte finns klara bevis på att en vaccinerad person inte skulle kunna bära på coronaviru­set.

– Det kan finnas symtomfria spridare bland de som blivit vaccinerad­e. Därför slutar inte begränsnin­garna och rekommenda­tionerna att gälla trots att man är vaccinerad.

 ?? FOTO: FIMEA/SPT ?? Fimeas överläkare Maija Kaukonen säger att biverkning­ar visar att ett vaccin fungerar.
FOTO: FIMEA/SPT Fimeas överläkare Maija Kaukonen säger att biverkning­ar visar att ett vaccin fungerar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland