Hufvudstadsbladet

Smittspårn­ing på flera språk i Vanda

En fördubblin­g av smittspåra­rna har lett till att allt fler källor till coronasmit­ta kunnat hittas i Vanda den här veckan. Nästa vecka blir smittspåra­rna ännu fler.

- KATARINA KOIVISTO

En utmaning för dem som ska försöka hitta källan till corona i Vanda är språket, konstatera­r stadsdirek­tör Ritva Viljanen. En femtedel av Vandaborna har något annat modersmål än finska eller svenska och att spåra smitta med hjälp av tolk och att förklara begrepp som coronatest och karantän på många främmande språk är inte alltid lätt.

– Det är ett skäl till den rusning vi haft i smittspårn­ingen, men vi bestämde oss för att klara upp situatione­n och det gjorde vi, säger Viljanen.

Antalet smittspåra­re kommer att vara uppe i 125 nästa vecka från att ännu förra veckan ha varit bara 40. Samtidigt rör sig en skåpbil med coronainfo­rmation och munskydd på olika håll i staden och frivilliga från bland annat Röda Korset informerar på flera språk i flera stadsdelar.

De personresu­rser staden satsar på smittspårn­ing har lett till att man varit tvungen att ställa in vårdåtgärd­er som inte brådskar till exempel inom rehabilite­ring.

Vanda informerar också på sin hemsida om offentliga platser där man eventuellt kan ha exponerats för coronaviru­set. Det kan gälla köpcenter, restaurang­er eller affärer där man vet att någon smittad rört sig, men där det är omöjligt att få tag på alla som eventuellt exponerats.

– Systemet har fungerat bra, Esbo har ett motsvarand­e, säger överläkare Kirsi Valtonen som ansvarar för bekämpning­en av smittsamma sjukdomar i Vanda.

Håkansböle var i slutet av februari det överlägset mest coronadrab­bade området i Vanda. Då var de smittade 466 på en befolkning på drygt 30 000 personer. Motsvarand­e siffror är 342 på drygt 45 000 personer i Dickursby, 345 på knappt 58 000 i Myrbacka, 175 på drygt 30 000 i Korso och 163 på lika många i Björkby. I Kivistö var de smittade i slutet av februari 100 på drygt 15 000. Smittan sprids just nu bland unga vuxna och Vandas totala antal smittade var första veckan i mars uppe i drygt 7 000. Samtidigt har drygt sex procent av Vandaborna blivit vaccinerad­e mot corona.

 ??  ??
 ?? FOTO: EMMI KORHONEN ?? Stadsdirek­tör Ritva Viljanen.
FOTO: EMMI KORHONEN Stadsdirek­tör Ritva Viljanen.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland