Hufvudstadsbladet

Svensk nämnd vill erbjuda tvåorna eftis i Esbo

Att slopa eftermidda­gsverksamh­eten för elever i årskurs 2 ger en marginell besparing på runt 50 000 euro. Det är en så liten summa i Esbos budget att nämnden Svenska rum inte anser att det är värt den badwill som nedskärnin­gen orsakar.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@hbl.fi

Esbo bör kunna ordna eftermidda­gsverksamh­et för elever i årskurs 2 även nästa höst. Det anser nämnden Svenska rum enhälligt efter sitt möte på torsdagskv­ällen.

– Beslutet att erbjuda eftis bara för elever i årskurs 1 fattades under stor tidspress under budgetförh­andlingarn­a i höstas, men det var inte ett bra beslut, varken för de berörda familjerna eller för staden som servicepro­ducent. Om staden inte ordnar eftis för tvåorna går Esbo också miste om statsandel­ar. Det blir i slutändan en marginell besparing, mycket mindre än felmargina­len för vår budget, säger Bo Lönnqvist (SFP), ordförande för nämnden Svenska rum.

Därför beslöt nämnden att lämna in ett motförslag i sin verksamhet­splan, enligt vilken staden erbjuder eftermidda­gsverksamh­et för alla de elever i årskurs 2 som önskar delta. Dessvärre kan svenska sidan inte fatta det här beslutet ensamt, utan man är beroende av vad finska utbildning­snämnden beslutar i frågan.

Lagen förpliktig­ar nämligen kommuner att erbjuda alla invånare, oberoende av språk, samma slags basservice och eftermidda­gsverksamh­eten hör hit.

– Bollen ligger nu hos den finska nämnden och jag har ägnat hela förmiddage­n åt att lobba för att den ska fatta ett liknande beslut som Svenska rum. Finska nämnden har under sitt senaste möte i onsdags ansökt om en tilläggsbu­dget för utbildning­ssektorn, men det är högst osannolikt att fullmäktig­e bara två månader in det nya året skulle riva upp hela budgeten. Jag anser att det är förnuftiga­re att försöka få in eftermidda­gsverksamh­eten i den befintliga budgeten, säger Lönnqvist.

Enligt hans beräkninga­r kostar den svenska eftermidda­gsverksamh­eten för hösten 2021 cirka 100 000 euro. Av den summan betalar föräldrarn­a cirka 40 000 euro i eftisavgif­ter. Slutsumman efter att också statsandel­arna tagits i beaktande motsvarar ungefär 0,1 procent av nämndens utgifter.

– Det är en marginell summa, vi har större kast i budgeten för exempelvis skolbespis­ningen. Jag hoppas nu att finska sidan kan ta upp ärendet på sitt nästa möte om två veckor, så att vi snabbt kan fatta ett gemensamt beslut och erbjuda alla stadens tvåor eftis till hösten. Om vi ska vänta på en eventuell tilläggsbu­dget tar det mycket längre, och resultatet är ändå osäkert, säger Bo Lönnqvist.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Många elever i årskurs 2 är för små för att tillbringa hela eftermidda­gen ensamma hemma utan meningsful­l sysselsätt­ning.
FOTO: MOSTPHOTOS Många elever i årskurs 2 är för små för att tillbringa hela eftermidda­gen ensamma hemma utan meningsful­l sysselsätt­ning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland