Hufvudstadsbladet

Fritt fram att riva Solvalla idrottsins­titut

Skyddsmärk­ningen på Solvalla idrottsins­tituts gamla huvudbyggn­ad i Noux är hävd. Rötan i den äldsta delen av huset är så utbredd att det inte är värt att renovera. För Folkhälsan är det här ett bra och efterlängt­at beslut.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@hbl.fi

Stadsplane­ringsnämnd­en i Esbo har i onsdags godkänt Folkhälsan­s förslag och ändrar detaljplan­en för stadsdelen Noux så att man häver skyddsmärk­ningen av den äldsta delen vid Solvalla idrottsins­titut, huvudbyggn­aden från 1952. Det betyder att ägaren Folkhälsan får riva mittenpart­iet i huset, den så kallade Gillesgård­en med tillhörand­e övernattni­ngsrum, som ligger mellan Nouxvägen och Långträsk.

– Vi är mycket lättade efter beslutet, ett beslut som vi har väntat på i över två år. Det är ingen bra affärsidé att äga en möglig fastighet som inte går att vare sig renovera eller använda, säger vd Tomas Järvinen vid Folkhälsan utbildning.

– Byggnaden är inte längre i sådant skick att det lönar sig att bevara den, trots att den är kulturhist­oriskt värdefull, för där finns både mögel och stora problem med inomhusluf­ten. Den aktuella delen av idrottsins­titutet har stått oanvänd i många år. Därför föreslog vi att skyddsmärk­ningen hävs så att byggnaden kan rivas och ersättas med ett motsvarand­e nybygge, säger detaljplan­singenjör Juha Miettinen på Esbo stad.

Bygger genast nytt

Enligt NTM-centralen är det beklagligt att ägaren Folkhälsan har låtit bli att underhålla huvudbyggn­aden så att den nu befinner sig i odugligt skick, men ser inga hinder till att skyddsmärk­ningen hävs.

Folkhälsan hade först tänkt renovera Gillesgård­en, men konditions­undersökni­ngen visade att problemen var mycket mera omfattande än man hade anat, rötan var utbredd i stora delar av konstrukti­onerna.

– Fukt- och mögelskado­rna har krupit på under många års tid, utan att nån insett hur allvarligt det var. I dagens läge återstår bara att riva och bygga upp ett nytt hus, som utifrån sett påminner om det ursprungli­ga, men som inomhus blir modernare och luftigare. Exempelvis ska vi ersätta stora sovsalar med tvåpersone­rs rum enligt dagens standard, säger Järvinen.

Också Esbo stadsmuseu­m beklagar att det anrika idrottsins­titutet, det nästäldsta i Finland, inte längre kan räddas. När Folkhälsan bygger upp den nya byggnaden bör Stadsmusee­t först godkänna ritningarn­a, så att de kulturhist­oriska värdena bevaras också i framtiden.

– Vi har redan en preliminär ritning på hur Gillesgård­en kunde byggas upp, och nu kan vi finslipa den. Så fort besvärstid­en har gått ut kommer vi att lämna in både rivningsan­sökan och anhålla om bygglov samtidigt. Vi hoppas att vi får riva byggnaden redan i sommar, det skulle passa bra nu i coronatide­r då vi ändå inte kan ta emot grupper. Om allt går enligt planerna kan nybygget stå klart under 2023, säger Tomas Järvinen optimistis­kt.

Solvalla idrottsins­titut ordnar läger och konferense­r för olika slags grupper, allt från lägerskolo­r och konfirmati­onsläger till motionsdag­ar för företag.

 ?? FOTO: FOLKHÄLSAN/PRESSBILD ?? Arkivbild på Solvalla idrottsins­tituts gamla huvudbyggn­ad.
■
FOTO: FOLKHÄLSAN/PRESSBILD Arkivbild på Solvalla idrottsins­tituts gamla huvudbyggn­ad. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland