Hufvudstadsbladet

Stödet till Jemens hungrande barn minskar

De är hundratuse­ntals, barnen som sakta tynar bort i krigets helvete i Jemen. Nu blir bristen på mat än mer akut. Omvärldens snåla bidrag under veckans givarkonfe­rens innebär att fler kommer att dö, konstatera­r chefen för FN:s utveckling­sprogram.

- MATTIAS MÄCHS/TT

– Om du inte har mat ställs du inför hungersnöd. Hungersnöd innebär att människor dör, svälter till döds, säger Achim Steiner.

Statistike­n är svår att ta in. Över hälften av Jemens befolkning, 16 miljoner människor, beräknas i år gå hungrande. Bland dem finns uppskattni­ngsvis 400 000 barn under fem år som lider av akut undernärin­g, enligt FN.

– Det är hundratuse­ntals barn som aldrig helt kommer att återhämta sig, säger UNDP-chefen Steiner.

Längtar efter skola

Bakom statistike­n döljer sig namn. Som elvaåriga Sadia Ibrahim Mahmud.

– Jag vill bli bättre. Jag vill gå i skolan, viskade hon knappt hörbart fram då The Guardian träffade henne på en klinik för undernärda barn i Sanaa häromåret.

Någon skola fanns inte hemma i byn.

– Jag svär vid Gud, om hon överlever kommer jag att bygga en med mina egna händer, sade mamman till tidningen.

Den utmärglade flickans drömmar uppfylldes aldrig. Hon dog några dagar senare.

Kriget i Jemen har pågått i sex år. Huvudkonfl­ikten, mellan Huthirebel­lerna och den internatio­nellt erkända regeringen, har visat sig svårlöst – inte minst på grund av den utländska inblandnin­gen.

Åren av krig har skördat tiotusenta­ls människoli­v, tvingat miljontals på flykt, krossat landets ekonomi och skapat världens värsta humanitära situation. Belägrade och förstörda hamnar har inneburit stora svårighete­r att föra in förnödenhe­ter i landet – vars matförsörj­ning är nästan helt beroende av import.

2018 och 2019 fick FN in tillräckli­gt med pengar för att täcka de mest akuta behoven i Jemen. Men i fjol fick man endast in drygt hälften av den begärda summan. Det har inneburit att flera program för matleveran­ser och vård fått avbrytas eller skalas ner.

I år beräknades 3,85 miljarder dollar behövas för att hindra en utbredd hungerkata­strof. Organisatö­rerna av måndagens givarkonfe­rens, som Sverige och Schweiz stod värd för, gjorde sitt bästa för att få de drygt 100 regeringar­na och privata givarna att bjuda till.

Men resultatet blev endast 1,7 miljarder dollar. En besvikelse – och en dödsdom, kommentera­de FN:s generalsek­reterare António Guterres.

– Besvikelse är nog ett artigt sätt att uttrycka det på, säger Achim Steiner.

– Att bidragen för andra året i rad uppgår till hälften av vad som behövs bara för att hålla människor vid liv är ett oerhört misslyckan­de för det internatio­nella samfundet.

Nu väntar nya nedskärnin­gar, om inte mer pengar skjuts till.

– I nuläget finns bara finansieri­ng av en mindre tids matleveran­ser. Om några månader måste matransone­rna minskas ytterligar­e, säger Steiner.

Minskade bidrag

Det enskilt största givarlöfte­t kom från Saudiarabi­en, som självt är djupt inblandat i konflikten genom den militärall­ians som bombar Jemen till stöd för regeringss­idan. Landets 430 miljoner dollar innebär dock en minskning jämfört med förra årets bidrag.

Även USA, som har stött Saudiarabi­ens krig i Jemen, ger i år mindre pengar.

– Vi hoppas att de länder som ännu inte har klivit fram tänker om, säger Steiner.

❞ Att bidragen för andra året i rad uppgår till hälften av vad som behövs bara för att hålla människor vid liv är ett oerhört misslyckan­de för det internatio­nella samfundet.

António Guterres

FN:s generalsek­reterare

 ?? FOTO: HANI MOHAMMED/TT-AP ?? Den undernärda flickan Rahmah Watheeq vårdas på sjukhus i Sanaa. Bilden
■ är från november.
FOTO: HANI MOHAMMED/TT-AP Den undernärda flickan Rahmah Watheeq vårdas på sjukhus i Sanaa. Bilden ■ är från november.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland