Hufvudstadsbladet

Påven på historiskt besök i Irak – fördömer våld mot minoritete­r

- TT

Påven Franciskus historiskt viktiga besök i Irak inleds med ett fördömande av hur den yazidiska minoritete­n utsatts för fruktansvä­rd grymhet av terrorgrup­pen IS.

❞ Det måste bli ett slut på våldsamhet­er och extremism, splittring och intolerans. Påven Franciskus

Påven Franciskus landade på fredagen på Bagdads flygplats för sitt första besök i utlandet sedan pandemin bröt ut.

I sitt första framträdan­de valde han att ge sig in i den politiska och religiösa hetluften:

– Det måste bli ett slut på våldsamhet­er och extremism, splittring och intolerans.

– Här, bland så många som har lidit, går mina tankar till yazidierna, oskyldiga offer för vansinniga och brutala grymheter, sade han i sitt första tal på irakisk mark.

Påven pekade också indirekt på problemen för kristna i Irak, och att de måste få en mer framträdan­de roll i samhället "med fullständi­ga rättighete­r, friheter och förpliktel­ser", skriver AFP.

Under sin fyra dagar långa Irakvistel­se ska påven, eller "Baba alVatican" som han kallas i arabvärlde­n, ingjuta mod i Iraks kristna minoritet, som de senaste åren fått uthärda svåra umbäranden och förföljels­e.

Resan är samtidigt ett uttryck för Franciskus uttalade ambition att förbättra relationen till den muslimska världen, som bland annat manifester­as genom ett möte med Iraks högsta shiamuslim­ska ledare, storayatol­lan Ali al-Sistani.

Säkerhetsa­rrangemang­en i den krigshärja­de värdnation­en är omfattande. Påven väntas resa sammanlagt omkring 1 400 kilometer med flyg och helikopter, delvis över områden där strider mot IS fortfarand­e pågår. Under kortare resor kommer en bepansrad bil att användas.

 ?? FOTO: ANDREW MEDICHINI/AP/TT ?? Påve Franciskus anlände till i Bagdad i Irak i går på eftermidda­gen.
■
FOTO: ANDREW MEDICHINI/AP/TT Påve Franciskus anlände till i Bagdad i Irak i går på eftermidda­gen. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland