Hufvudstadsbladet

Återhämtni­ngsfonden ett lovvärt, men inte problemfri­tt stimulansf­örsök

- OVE OHLSTRÖM Helsingfor­s

EKONOMI Homo sapiens anpassning­sförmåga är enastående, tack och lov. Det mindre tacknämlig­a kan vara en likgiltig förhållnin­g också till uppenbara hot. Ta till exempel den skenande offentliga skuldsättn­ingen som nu håller på att processas som det ”nya normala”. Vänsterori­enterade ekonomiska aktivister propagerar redan globalt för räntefria evighetslå­n. ”Nytänkarna” försöker sätta realismen på undantag, ett symtom också det. Kommentare­rna här begränsas till företeelse­r i den europeiska ekonomin, utan att glömma att den globala integratio­nen påverkar oss i högsta grad.

Först finanskris­en och nu pandemin fortsätter att förorsaka jättelika ekonomiska förluster och har i kölvattnat försatt vedertagna principer och föreskrift­er på undantag. ECB stödköper europeiska skuldpappe­r och EU:s ”no bail out” mot gemensamma lån har kringgåtts, stick i stäv mot alla överenskom­melser.

Skuldsättn­ingen i förhålland­e till bnp och hållbarhet­sgapet kommer att öka så långt man kan se. ECB har bokstavlig­en fått lov att anpassa sig till en krisernas första hjälpfunkt­ion och har samtidigt inte omedvetet målat in sig i ett hörn. Inte bara problemati­ken kring den massiva skuldbörda­ns skötsel tränger på, utan också hur man skall lyckas bryta skuldspira­len.

Stödköpen av kroniskt nödlidande EU-länders skuldpappe­r finansiera­r deras budgetunde­rskott. Stimulanse­ffekten har varit liten på grund av att pengarna till övervägand­e del gått till löpande utgifter. Samtidigt har de bromsat nödvändiga reformåtgä­rder, som med lånepengar­nas effekt skjutits fram på obestämd tid. Återstår att se om till exempel Italiens nya regering för sin del förmår vända situatione­n.

Nollräntep­olitiken och stödköpen ”whatever it takes” har av nödens tvång satt penningmar­knaden på undantag. Och det är inte tu tal om att ändra policyn så länge skuldpappr­ens emitterare­s – och i förlängnin­gen EU:s – ekonomi är bräcklig. ECB har blivit omständigh­eternas fånge.

EU:s omdebatter­ade återhämtni­ngsfond är i krisen ett lovvärt, men inte problemfri­tt kompensati­ons- och stimulansf­örsök. Kompletter­ande åtgärder och preciserad­e regelverk förväntas. Utifrån sett kan man inte värja sig för intrycket att luften lite grand skulle ha gått ur EU. En allsidig upprycknin­g efterlyses.

Dynamiken är avgörande och draivern är efterfråga­n. Vår egen marknad är beklagansv­ärt liten. Följaktlig­en krävs en massiv satsning på marknadsfö­ring och säljaktivi­teter på den utländska marknaden för att skapa efterfråga­n, det vill säga köpare av våra tjänster och produkter. Exporten måste på medellång sikt fås upp rejält: beakta exportindu­strin. Samtidigt – ännu en gång – måste för vårt eget bästa alla hinder för utländska etablering­ar minimeras. Detta gäller självfalle­t också för expertis och annan kvalificer­ad arbetskraf­t. Gamla recept, men tål att upprepas. Genvägar existerar inte.

Vänsterns och i synnerhet socialiste­rnas benägna inställnin­g till lånepengar är inte en anpassning­sfråga, utan ligger i sakens ideologisk­a natur. Spendering­en och den offentliga finansieri­ngen av specifika, främst sociala ändamål, har för dem dubbla fördelar. Skral ekonomi och hög offentlig skuldsättn­ing är en central politikfak­tor som ökar det allmännas tyngd och påverkan i samhället och skatterna – vilket oberoende av politiska styrkeförh­ållanden håller på att ske – är i konformite­t med den vänsterins­pirerade ideologisk­a målsättnin­gen. Samtidigt backar den sociala aspekten och andra utgiftsrel­aterade förslag upp det politiska understöde­t. Vissheten om att återbetaln­ingen främst tas ur andras fickor minskar inte skuldbenäg­enheten, snarare tvärtom.

En dagdrömmar­es fromma förhoppnin­g skulle vara att regeringen i all stillhet för länge sedan – som ett komplement till arbetsprof­essor Vesa Vihriäläs vägkarta – låtit expertgrup­per inofficiel­lt ta fram ett konkret och trovärdigt förslag till ett ekonomiskt detaljprog­ram. Om inte, är man sent ute.

Misstanken att regeringen­s interna ideologisk­a dragkamp åtminstone ifråga om ekonomin fördröjer och urvattnar nödvändiga beslut är knappast obefogad. Vänsterns njugga inställnin­g till privatsekt­orn är ingen hemlighet. Halva mandatperi­oden har snart gått. Om det utlovade, men senkomna åtgärdspro­grammet – regeringen­s ursprungli­ga huvuduppgi­ft – är en blek halvmesyr skulle det med tanke på landets utsikter inför detta årtionde innebära ett dramatiskt misslyckan­de för regeringsk­oalitionen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland