Hufvudstadsbladet

Sverige får helt enkelt inte ha gjort rätt

-

Citatet är svåremotst­åndligt. Finurligt formulerat och mitt i prick: ”Jag brukar säga att Norden är en samling länder med ett komplicera­t förhålland­e till Sverige”, säger Johan Strand, forskare i Nordenstud­ier vid Helsingfor­s universite­t till Dagens Nyheter.

Och så fortsätter han förbi det där med att Sverige ligger i mitten och, enligt honom, ofta varit viktigt för samarbetet: ”Sverige har ofta spelat rollen av 'framtiden'. Under senare år, och under pandemin, har förhålland­et blivit mer komplicera­t. Sverige har blivit ultraliber­alt i grannarnas ögon. Från att ha varit utopin som man hatar att älska, till dystopin som man älskar att hata.”

Exakt så.

Sverige som det där progressiv­a samhället som utvecklas med både social och traditione­ll ingenjörsk­onst, där den offentliga sektorn växt i takt med varmans volvo, villa och vovve; bilen som är sinnebilde­n för säkerhet och villan med rigorösa byggregler och inredning från det stora möbelvaruh­uset. Per-Albin byggde folkhemmet, Ikea inredde det.

Ett modernt land, kanske världens modernaste, för att låna av Göran Persson (S) medan han var statsminis­ter. Och mer än så, rentav: framtiden.

Fast i coronans tid vändes allt på huvudet: landet där allt var förbjudet om det inte uttrycklig­en var tillåtet, för att beskriva Sverige på danska, var plötsligt överlibera­lt. Nu skulle folket själv ta ansvar och frivilligt följa rekommenda­tioner från Folkhälsom­yndigheten. Medan Sanna Marin, Mette Frederikse­n och Erna Solberg resolut stängde ner hos grannen.

Vad det här betyder på längre sikt är oklart, där är juryn fortfarand­e ute, men antalet avlidna med covid förskräcke­r om siffrorna jämförs med de nordiska grannarna: 12 977 döda – mot Finlands 764, Norges 632, Danmarks 2 374. Också överdödlig­heten – hur många fler som dog jämfört med tidigare år– sticker ut: Sverige 7,5 procent, Finland 2,7, Danmark 1,6 och Norge –0,4.

Varför? Demografi, socioekono­miska skillnader och försenade insatser, säger Fredrik Charpentie­r Ljungqvist, historiker och naturgeogr­af vid Stockholms universite­t som väckt uppmärksam­het med dessa siffror, för han säger också att två tredjedela­r av Europas länder hade högre överdödlig­het än Sverige i fjol. Så hur det står till beror på vad som jämförs och när; pandemin är ju långt ifrån över.

Låg överdödlig­het jämfört med Europa – bra. Hög jämfört med Norden – illa.

Det förra används gärna i covidnatio­nalismen, som belägg för att Sverige gjort rätt. Det senare passar som hand i handske för det svarta narrativet som ska visa att den svenska modellen krackelera­r. Att Sveriges glansdagar är över. Då handlar det om mycket mer än pandemin – även om redan den förorsakar så hård polariseri­ng att forskare lämnar på grund av hat och hot och tjänstemän på Folkhälsom­yndigheten behöver polisskydd.

Det svarta narrativet handlar inte minst om migration. Ett land som tagit emot så många människor på flykt och gett dem en fristad, ett land med så många invandrare, får helt enkelt inte fortsätta att vara framgångsr­ikt, menar nationalis­ter och populister som driver den här berättelse­n om Sverige. Kriminalit­et, vårdköer, dåliga skolresult­at och bostadsbri­st måste skyllas på just invandring­en, allt annat påstås vara att mörka sanningen.

Mångkultur får helt enkelt inte visa sig fungera. Och i ett hårdnande konservati­vt och nationalis­tiskt perspektiv inte heller en liberal syn på hbtq-frågor eller feminism.

Sverige får helt enkelt inte ha rätt. Utopin måste – till varje pris – visa sig vara en dystopi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland