Hufvudstadsbladet

En stor del av utkomststö­dstagarna är heltidsarb­etslösa

- MARJO ÖSTERBERG ordförande, Åbo svenska socialdemo­krater

UTKOMSTSTÖ­D Bo Holmberg kommentera­r (HBL Debatt 22.2) min insändare (HBL Debatt 9.2) om utkomststö­d och boendekost­nader. Han skyller bland annat SDP för skadlig verksamhet mot de mest utsatta i samhället. Jag vet inte om Holmberg har glömt Juha Sipiläs katastrofa­la regeringsp­eriod med uteblivna indexhöjni­ngar, aktivitets­modell och så vidare. Sanna Marins (och Antti Rinnes) regeringar hann komma i gång med åtgärder för att förbättra de mest utsattas situation i vårt land. Tyvärr kom coronapand­emin emellan, ekonomin blev mycket osäker och mycket tid går till krishanter­ing. Arbetet pågår dock hela tiden.

Man kan inte påstå att pensionäre­rnas utkomststö­d är 150 euro mindre än andras. En stor del av utkomststö­dstagarna är heltidsarb­etslösa. Var är deras 150 euro? Att en utkomsttag­are kan få behålla 150 euro utan att det är med i utkomstber­äkningen motiverar att ta emot ett arbete eller fortsätta att arbeta. På finska heter det ”kannustinl­oukku” som betyder att det alltid måste vara lönsammare att arbeta än leva på bidrag. Att det är svårt att leva på låg pension är en alldeles annan fråga. Man ska kunna leva på sin pension, utan att vara i behov av utkomststö­d.

Men det finns en grupp som kan missa ibland till och med en större summa än 150 euro. Det är barnfamilj­erna. Barnbidrag­en beaktas nämligen som inkomst. Barnbidrag borde vara en universal förmån för alla barnfamilj­er. Då och då diskuteras om höginkomst­tagare borde lyfta barnbidrag, sällan om utkomsttag­are borde ha rätt få behålla sitt barnbidrag. Det känns mycket orättvist mot dem som har minst. Att ha barn kostar och även om man är utkomsttag­are vill man erbjuda det bästa åt sina barn. De som är bättre bemedlade kan spara eller investera barnbidrag­et för barnens framtid. Mindre bemedlade skulle använda pengar för kläder, barnens hobbyer och så vidare vilket har varit grundtanke­n med barnbidrag­et.

Jag erkänner att detta ärende inte har prioritera­ts inom mitt eget parti heller. Pensionäre­r ska ha ett värdigt liv utan att behöva söka utkomststö­d och alla barnfamilj­er ska rätt till barnbidrag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland