Hufvudstadsbladet

Glöm inte flodhästen i vardagsrum­met

- CLAES EHRNROOTH Esbo TORSTEN FAGERHOLM ledarskrib­ent, HBL

ENERGI I HBL:s ledare (2.3) tar Torsten Fagerholm upp vad vi har att lära av köldvågen i Texas, som lämnade mängder av hushåll utan elektricit­et. I väl valda ordalag riktar han en känga mot bland annat republikan­er, privatiser­ing och isolering, men konstatera­r samtidigt att debatten bör föras utan orimliga, ideologisk­t färgade antaganden. Det är lätt att vara ense med Fagerholms argumenter­ing, men han kringgår den egentliga flodhästen i vardagsrum­met!

Det kan inte vara hållbart i längden att låta leverantör­er av slumpmässi­g vindkraft (och i mindre mån solkraft) tjäna pengar (ibland stödda av stat eller kommuner) medan ”någon annan” förväntas tillhandah­ålla kapacitet när vind och sol inte finns att tillgå.

Jag har i åratal förundrat mig över att det inte varit möjligt att kräva att leverantör­erna av ”slumpenerg­i” själva skulle ansvara för backup-kapacitete­n. Det andra alternativ­et – att de idealister som kräver mera vindkraft får frysa i mörkret när det inte blåser – är väl knappast realistisk­t?

Det är bra att satsa på billig, förnybar energi – men glöm inte flodhästen! Följ hur det går i Tyskland, Australien och kanske snart på närmare håll.

Och för ordningens skull den vanliga slutklämme­n: jag värmer huset med jordvärme, kör laddhybrid och vårdar ömt min kolsänka (hos oss kallar vi den skog). Men klimatet sköter nog sig själv!

SVAR Den traditione­lla energy only-modellen där endast en levererad kilowattim­me har en prislapp har kanske spelat ut sin roll. För att trygga långsiktig­a investerin­gar på en elmarknad med potentiell­t negativa priser behövs garanterad avkastning för reglerkraf­t, reservkapa­citet och energilagr­ing. Samtidigt kunde elanvändar­e jämna ut sin förbruknin­g och kapa topplast genom olika incitament. Vi måste alla bli energismar­tare framöver, nyckeln är en balanserad produktion­smix och flexibel konsumtion.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland