Hufvudstadsbladet

Det barnvänlig­a Finland startar i hemmet

- ANNA KORHONEN Esbo

BARN Den senaste tiden har många fått känna hur det knutit sig i magen då man läst tidningar och sett på tv. Förutom att barn ska behöva utsättas för våld av vuxna riskerar barn till och med i värsta fall att råka ut för våld bland jämnåriga i sin skola. Det värsta är att det synnerlige­n grova våldsbrott som uppmärksam­mats senast bara är ett av fallen bland minderårig­a. Att mobbning förekommer är dock inget nytt och man har gjort mycket genom åren för att bekämpa den, till viss del med framgång. Men vad hände när mobbningen (som redan det är våld) blev sadistisk och hur kan detta få ske i världens lyckligast­e välfärdsst­at Finland?

Enligt FN:s barnkonven­tion har barn rätt till skydd mot alla former av våld och försumlig behandling. I Finland har det också nyligen offentligg­jorts en förvaltnin­gsövergrip­ande nationell barnstrate­gi. Målet är ett barn- och familjevän­ligt Finland som respektera­r barnets rättighete­r. Låt oss alla hjälpa till för att detta mål ska bli verklighet och inte bara vackra ord.

Alla måste delta i arbetet. Föräldrar, andra närstående, småbarnspe­dagogik, skola, kommuner, social- och hälsovård, organisati­oner, myndighete­r, statsledni­ng och politiker. Som förälder vill jag uppmana andra föräldrar att engagera sig i sitt barn. Umgås och prata med barnen så mycket som möjligt, följ med hur det mår och hur det går i dagvård och skola. Har barnet vänner och vad gör det i den digitala värld som är en del av barnets vardag i dag? Lyssna på barnet och respektera det, lär det att det är värdefullt och att det får säga ifrån. Lär barnet att förstå sina och andras känslor, och att vara hövligt mot andra.

Om det av olika orsaker brister i engagemang­et för ditt barn, eller i din ork, be om hjälp. Prata också med dina medmännisk­or och med människor som finns kring barnet. De profession­ella inom dagvården, skolan och social- och hälsovårde­n finns där för ditt barn. Men det behövs också en dialog mellan alla parter. För att barn inte ska försummas. Allas ögon behövs, men det barn- och familjevän­liga Finland startar i hemmet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland