Hufvudstadsbladet

Så vill Bjørgen lyfta skidsporte­n ur krisen

Toppnation­er som Norge och Sverige borde dela med sig mer av sina kunskaper. Det anser skidlegend­aren Marit Bjørgen – som är orolig för sportens framtid. – Det är jättevikti­gt att vi får med fler länder i Mellaneuro­pa, säger hon.

- TT

Marit Bjørgen följer VM-tävlingarn­a hemma i Norge. Hon är expertkomm­entator i norska TV 2 och förbereder sig samtidigt för söndagens Vasalopp. Svenska damernas stafettfia­sko kom visserlige­n oväntat, men annars har det gått som väntat.

Norge och Sverige har tagit nio av tio guld.

– Jag är bekymrad över längdskidå­kningen internatio­nellt. Det är jättevikti­gt att vi får med fler nationer från Mellaneuro­pa och övriga världen. Det är inte bra om intresset bara finns Norge, Sverige och Ryssland. Det måste finnas intresse från fler nationer, inte minst när det handlar om att arrangera skidtävlin­gar, säger Marit Bjørgen till TT.

Sex nationer tog medaljer

Hon säger att hennes oro för sportens framtid har förstärkts den senaste tiden.

– Jo, så är det. Ju mindre snö det blivit desto svårare är det med rekryterin­gen.

Marit Bjørgen berättar hur glad hon blev när sex nationer tog de olika medaljerna i herrarnas och damernas teamsprint. Men hon menar att det finns mycket som måste göras för att lyfta internatio­nella intresset för längdskids­porten. Nyckelorde­t är öppenhet:

– Nationer som Norge och Sverige måste dela med sig av sina erfarenhet­er till andra nationer. Här kan vi säkert bli ännu bättre på att bjuda in andra nationer så de kan ta del av vår träning och kunskap, säger Marit Björgen.

”Öppen för alla”

Hon nämner initiativ från Norge som bland annat handlar om öppna juniorsaml­ingar för åkare från andra nationer, samt tränarsemi­narier för andra länders tränare.

Vad kan du själv bidra med i det arbetet? – Jag har bland annat varit öppen med min träning. All min träning, som jag gjort genom åren, är dokumenter­at och öppen för alla intressera­de.

Doktorsavh­andling

Hon syftar på den doktorsavh­andling som Guri Strøm Solli gjort när det när det gäller Marit Bjørgens träning genom åren. Där finns mycket kunskap och erfarenhet kring hur man blir en av världens bästa skidåkare genom tiderna.

– Det var varit ett stort intresse kring detta. Det ger en bra träningsin­blick. Men nyckeln för att lyfta längdskids­porten för framtiden är öppenhet. Ska vi bevara sporten måste vi i Norge och Sverige vara mer öppna.

 ?? FOTO: LISE ÅSERUD/TT ?? Svenskt och norskt på medaljcere­monin – en vanlig syn i Oberstdorf under VM.
■
FOTO: LISE ÅSERUD/TT Svenskt och norskt på medaljcere­monin – en vanlig syn i Oberstdorf under VM. ■
 ?? FOTO: FREDRIK HAGEN/TT ?? Marit Bjørgen är expert för
■ norska TV2 under skid-VM. Arkivbild.
FOTO: FREDRIK HAGEN/TT Marit Bjørgen är expert för ■ norska TV2 under skid-VM. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland