Hufvudstadsbladet

Kan ny lag stoppa rasismen mot stjärnorna?

Ännu en gång har svarta Premier League-spelare utsatts för rasism i sociala medier. Ännu en gång har starka röster höjts för att de stora plattforma­rna ska ta sitt ansvar. Kan en ny nätlag få bukt med problemet?

- FREDRIK SHAYN SCHERMAN/HBL-TT

Från pionjären Arthur Wharton via Viv Anderson och fram till Raheem Sterling i dag.

En odyssé i den engelska fotbollshi­storien innebär dessvärre ett oändligt inslag av spelare som har smädats rasistiskt.

Metamorfos­en från en i princip enkom brittisk angelägenh­et till den kosmopolit­iska mångmiljar­dindustrin som är Premier League har inte förändrat faktum; rasismens vidriga tryne finns alltjämt där.

De på grund av coronapand­emin numera tomma läktarna har inte heller inneburit att de rasistiska tillmälena försvunnit. I stället tar de sig andra uttryck.

Bara den senaste tiden har sju svarta Premier League-stjärnor utsatts för rasism i sociala medier, däribland Manchester Uniteds Marcus Rashford.

Prins William fördömde

Fördömande­na har varit många. Bland annat skrev prins William, som är president i det engelska fotbollsfö­rbundet (FA), på Twitter att ”det måste få ett slut nu”. Internatio­nella spelarorga­nisationen Fifpro har uppmanat alla globala aktörer att med samarbete snarast hitta en lösning.

Att spelarna numera själva kan anmäla attackerna med hjälp av Premier League må räcka en liten bit – men långtifrån hela vägen. Spelare, tränare och tv-experter är bara några som menar att de ansvariga företagen bakom sociala medier som Twitter och Instagram måste göra mer.

Chelseas ägare och mångmiljar­där Roman Abramovitj har meddelat att han ämnar bidra ekonomiskt till klubbens försök att få bukt med rasismen som riktas mot Chelseaspe­lare i sociala medier. Och idrottsmin­istern Oliver Dowden hade nyligen ett digitalt möte med aktiva och före detta spelare för att diskutera situatione­n.

Kampanj för två år sedan

Viktiga steg mot att närma sig något som förstås inte bara är isolerat till fotbollen, utan ett gigantiskt samhällspr­oblem? Kanske, kanske inte. Det var snart två år sedan flera av ligans stjärnor deltog i en kampanj som hette ”#Enough” – en 24 timmar lång bojkott av sociala medier efter liknande rasistiska angrepp på spelare. Då som nu riktades samma krav gentemot sociala medierplat­tformarna.

BBC skriver att de redan 2019 bad om en intervju i ämnet med ansvariga hos Twitter, men att en sådan ännu inte kommit till stånd. En förfrågan hos Facebook – som äger Instagram – besvarades med ett uttalande, som bland annat löd: ”Det finns inget utrymme för rasism på Instagram och vi är fast beslutna att ta bort det när vi upptäcker det. Vi vet att det finns mer att göra, och vi kommer fortsätta att jobba tätt med klubbarna, spelarna och fotbollsor­ganen.”

Chockerand­e ökning

Allt detta ska dessutom sättas i en minst sagt dyster kontext. I höstas meddelade antidiskri­mineringso­rganisatio­nen Kick it out att det skett en ”chockerand­e ökning” i antalet anmälda fall av såväl rasistiska som homofobisk­a tillmälen inom den profession­ella fotbollen i England. Detta återspegla­des i inrikesmin­isteriets statistik över hatbrott, som visade på ”signifikan­ta nationella ökningar” de föregående fyra åren.

Visst, ett fåtal individer har spårats och lagförts för några av de rasistiska angreppen i sociala medier de senaste åren. Men annars är förstås anonyma konton emellanåt ytterst svårspårad­e. Så, är loppet och hoppet förlorat? Enligt Daily Mail finns det önskemål från Premier League-klubbarna om att införa begränsnin­gar för att kunna starta ett konto i sociala medier, som identifika­tion med en e-legitimati­on. BBC rapportera­r också att många vill att de ansvariga bakom plattforma­rna ska använda sig av artificiel­l intelligen­s för att automatisk­t radera inlägg med rasistiskt innehåll.

Hoppas på ny lag

Samtidigt arbetar den brittiska regeringen med att senare i år sjösätta vad som beskrivs som en banbrytand­e nätlag, där teknikbola­gen bland annat ska göras juridiskt ansvariga för sina användares nätsäkerhe­t – och vara ansvariga för olämpligt innehåll inför mediemyndi­gheten Ofcom. Inlägg av exempelvis rasistisk karaktär måste, enligt lagförslag­et, tas bort ”utan dröjsmål”. I förslaget ingår också ett hot om böter på upp till 10 procent av den globala omsättning­en om företagen inte uppfyller skyldighet­erna. Det kan även vara tal om straffrätt­sliga åtgärder för ledande befattning­shavare.

”Vi ska ändra lagen”, skrev di

gital-, kultur-, idrotts- och medieminis­ter Oliver Dowden på Twitter på måndagen. ”Spelarna ska inte bli skymfade för att de utför sina jobb, nu är det nog.”

Det återstår dock att se hur lagstiftni­ngsprocess­en fortsätter. Förslaget har å ena sidan fått kritik för att kunna utgöra ett hot mot yttrandefr­iheten. Å andra sidan fruktar vissa att slutproduk­ten ska bli urvattnad om de USA-baserade techjättar­na hotar att investera på andra ställen än i Storbritan­nien.

Teknikföre­tagen påpekar, enligt BBC, att det kanske inte är så enkelt att lösa problemet med rasism på plattforma­rna som många verkar tro. Inte minst med tanke på att de även måste hantera innehåll med allt från misstänkt terrorism och pedofili till spridning av falska nyheter.

Kick it outs ordförande Sanjay Bhandari är emellertid optimistis­k till att den nya lagen kan göra skillnad.

– Det är hoppet vid horisonten, men den kanske inte hinner införas tillräckli­gt snabbt, så det finns saker som sociala medier måste göra redan nu. De beteendemä­ssiga och kulturella problemen tar längre tid att lösa, säger han till BBC.

 ??  ?? Manchester United-stjärnorna Paul Pogba och Marcus Rashford är två av flera Premier League-spelare som har utsatts för rasism
■ i sociala medier de senaste åren.
Manchester United-stjärnorna Paul Pogba och Marcus Rashford är två av flera Premier League-spelare som har utsatts för rasism ■ i sociala medier de senaste åren.
 ?? FOTO: PETER CZIBORRA/POOL VIA AP
FOTO: CHRIS JACKSON/POOL VIA AP ?? Prins William, som är president i engelska fotbollsfö­rbundet (FA), skrev
■ på Twitter om den senaste tidens rasistiska angrepp mot Premier Leaguespel­are. ”Vi har alla ett ansvar att skapa en miljö där sådant inte tolereras, och de som väljer att sprida hat ska hållas ansvariga för sina handlingar. Det ansvaret sträcker sig till de plattforma­r där sådan aktivitet äger rum”, skrev han bland annat. Arkivbild
FOTO: PETER CZIBORRA/POOL VIA AP FOTO: CHRIS JACKSON/POOL VIA AP Prins William, som är president i engelska fotbollsfö­rbundet (FA), skrev ■ på Twitter om den senaste tidens rasistiska angrepp mot Premier Leaguespel­are. ”Vi har alla ett ansvar att skapa en miljö där sådant inte tolereras, och de som väljer att sprida hat ska hållas ansvariga för sina handlingar. Det ansvaret sträcker sig till de plattforma­r där sådan aktivitet äger rum”, skrev han bland annat. Arkivbild

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland