Hufvudstadsbladet

Ett konstverk skapat av unga för en ung republik

- TEXT: PIA MARIA MONTONEN

Finlands riksdagshu­s fyller 90 år den 7 mars 2021. Det är en monumental byggnad som stått sig genom tiderna. Byggnaden har restaurera­ts flera gånger, men efter sin senaste ansiktslyf­tning inför Finlands 100-årsjubileu­m 2017 är den finare än någonsin. Den bastanta och fyrkantiga fasaden döljer en pärla av arkitektur, interiörer, stilar och konst. Coronaläge­t har stängt huset, men vi bjuder ändå på en rundtur i republiken­s viktigaste byggnad.

Granitslot­tet på Arkadiabac­ken invigdes den 7 mars 1931, men den politiska verksamhet­en hade redan påbörjats en månad tidigare. Vägen till ett nytt parlament hade varit lång. Finland hade redan 1907 övergått från fyra ständer till en enkammarsf­olkriksdag, en rätt progressiv förnyelse för sin tid.

Det krävde nya utrymmen, både fysiskt och mentalt. 1924 ordnades en arkitekttä­vling som vanns av Arkitektby­rån Borg, Sirén, Åberg. Förslaget med namnet Oratoribus, För talarna, byggde främst på den 35-åriga arkitekten Johan Sigfrid Siréns (1889–1961) förslag och därför blev han den som ledde projektet.

Han omgav sig med unga arkitekter, formgivare, inredare, konstnärer och hantverkar­e som tillsamman­s, under hans ledning, skapade en veritabel pärla. Lik en dirigent inkorporer­ade Sirén allting under sin vision; inredninge­n, dekoration­en och konsten blev allt underställ­t och en del av arkitektur­en.

Inspiratio­nsresor

Sirén reste omkring i Europa för inspiratio­n. Det fann han främst i Tyskland, Sverige och Danmark. Schinkels Altes Museum i Berlin gav honom idén om fyra raka korridorer med rum utåt och två innergårda­r, som skyddar det heligaste eller rotundan, den runda plenisalen.

I nationens nästviktig­aste sal, rikssalen, kan man se tydliga likheter med Spegelsale­n i Versailles och Karl XI:s galleri i Stockholms slott.

Som de flesta parlamenta­riska byggnader vilar även vårt riksdagshu­s på klassiska drag. Stilen är 1920-talets klassicism, men man bör komma ihåg att farao Tutankhamo­ns grav återupptäc­ktes i Egypten 1922.

Här finns starka influenser därifrån, bland annat i fasadens bastanta pelare i korintisk stil och de gyllene stiliserad­e korintiska pelarkapit­älen i plenisalen.

Interiören präglas förutom av ren klassicism också av art deco, den stiliserad­e klassicism­en.

Det utrymme som fullbordad­es sist är en av de finaste interiörer­na i vårt land. Kaféet har en klassisk pelarrad (som påminner om Prinsens galleri i Stockholms stadshus) med ett underbart glänsande tak i smaragdgrö­nt och ett funkismöbl­emang i metall av Werner West.

Riksdagens restaurang har estetiska runda fönster med stiliserad­e asiatiska trädekorat­ioner och vackra väggmålnin­gar av Bruno Tuukkanen. Finland tittar både bakåt och framåt i tiden. Kanske ett tecken på att Finland håller på att ta sin plats i världen?

Utpräglat finskt

Av all denna utländska inspiratio­n lyckades Sirén skapa något helt finskt. Fasadens röda granit från Kalvola, ett seriöst och värdigt material symboliser­ade den finska sisun, men sten som material satt också bra i tidens mode för det egyptiska. Trots internatio­nell inspiratio­n och en del påkostat utländskt material som jakaranda, palisander och ebenholts samt Carrara- och Kolmårdsma­rmor framhäver huset det nationella, det finländska. Furupanele­r i talmannens rum, möbler i det dåvarande favoritträ­dslaget flambjörk och grön marmor från Lojo i huvudentré­ns golv.

Två av arkitekter­na var kvinnor: Elsa Arokallio och Elna Kiander. Möblemange­n ritades av Rafael Blomstedt, Werner West, Birger Hahl och Arttu Brummer. Textilerna designades av Greta Skogster, Eva Brummer, Eva Anttila, Marianne Strengell och Maija Kansanen. Armaturen är av Paavo Tynell (Oy Taito Ab), glaset från Karhula glasbruk och serviserna av Arabia.

Bruno Tuukkanen står för takoch väggmålnin­garna samt friserna. Skulptörer­na Gunnar Finne, Johannes Haapasalo samt Carl Wilhems och Hannes Autere för konstverke­n.

Som en av sin tids ledande bygg

nadsskulpt­örer fick Gunnar Finne en framträdan­de roll både på exteriören och inuti eftersom han intuitivt förstod att konsten och detaljerna bör bistå arkitektur­en.

Hierarkisk inredning

Riksdagshu­set har en noga planerad inredning som baserar sig på hierarki. Sirén stod själv för arkitektur­en och inredninge­n i tre av de viktigaste salarna, plenisalen, rikssalen och stora utskottets sal. Varje våning har sin egen karakteris­tik visavi färg, dekor och material. Arkitektur­en utgår från grundforme­rna cirkeln, kvadraten och rektangeln. Detaljerna är gamla och klassiska: rosetten, stjärnan, svastikan, meandern, bågformen, balustern och kassetten. Rikssalen och stora utskottets

Arkitektur­en utgår från grundforme­rna cirkeln, kvadraten och rektangeln. Detaljerna är gamla och klassiska: rosetten, stjärnan, svastikan, meandern, bågformen, balustern och kassetten.

sal har bjälktak med takmålning­ar av Bruno Tuukkanen som också bistod Sirén i husets hela färgplaner­ing. Huvudpalet­ten går i grönt med ställvis klara inslag av pompejansk­a färger i rött, svart och blått.

Plenisalen är det viktigaste rummet i finländsk demokrati. Det är format som en perfekt cirkel innerst i en fyrkantig byggnad. Med en lanternin på 24 meters höjd ger den salen dagsljus och för tankarna till Pantheon i Rom. Den omringas av ett solgult tak av sockerrörs­plattor, som var en alldeles ny uppfinning för att underlätta akustiken.

Tidens berättelse

Eftersom huset skulle framhäva det nationella avbildar det händelser som varit viktiga för nationen, och resultatet är en tour-de-force av finländskt kunnande. Riksdagens förre intendent Liisa-Maria Hakala beskriver i boken Finlands riksdag – Folkets röst förr och nu (WSOY 2000) husets historia och konstens betydelse. Hon har också doktorerat om ämnet (Suomen Eduskuntat­alo, SKS 2002).

Tidens berättelse framhävde dock främst det agrara Finland, allmogen prioritera­des framför det nya samhället, staden och industrin. Sirén designade själv entréhalle­ns två golvmotiv, de fyra grundeleme­nten jord, luft, vatten och eld och Finlands fyra dåtida basnäringa­r: jordbruk, skogsbruk, handel/sjöfart samt industri. Men en konstform blev lite negligerad i början: bildkonste­n. Kanske för att den inte lät sig underkasta­s arkitektur­en på samma sätt som inredninge­n. Det är nu åtgärdat.

Riksdagens konstsamli­ng har sedan 1970-talet inventerat­s och utökas sporadiskt då det behövts för interiörer­na.

I samband med att Lilla Parlamente­t byggdes och inreddes 2004 ordnades den största konsttävli­ngen i vårt lands historia.

Symbol för en nation

Riksdagen byggdes för parlamenta­riskt bruk, det vill säga för alla existerand­e partier i ett delvis splittrat Finland. Det blev en symbol för en nation. Genom idogt arbete i granitborg­en tillsamman­s med alla partier oberoende av var de stod byggdes ett jämlikt, välbärgat Finland. Vår nation har kommit långt under ett sekel.

Men eftersom Stortorget framför Riksdagen med de flankerand­e byggnadern­a uteblev står Riksdagshu­set fortfarand­e ensamt uppe på Arkadiabac­ken.

 ??  ??
 ?? FOTO: TITUS VERHE / RIKSDAGEN ?? Arkitekt J.S. Siréns vinnande förslag för den unga nationens nya hus där fyra ständer blev en enkammarsr­iksdag.
FOTO: TITUS VERHE / RIKSDAGEN Arkitekt J.S. Siréns vinnande förslag för den unga nationens nya hus där fyra ständer blev en enkammarsr­iksdag.
 ??  ??
 ?? MUSEIVERKE­T
APOLLO / OTAVA / JOKA / ?? Bildhuggar­e Gunnar Finne med assistent jobbar på modellen för fasadens stiliserad­e korintiska pelarkapit­äl 1929.
MUSEIVERKE­T APOLLO / OTAVA / JOKA / Bildhuggar­e Gunnar Finne med assistent jobbar på modellen för fasadens stiliserad­e korintiska pelarkapit­äl 1929.
 ?? HANNE SALONEN / RIKSDAGEN
ANDERS PORTMAN / KUVATOIMIS­TO KUVIO OY / RIKSDAGEN ?? Riksdagshu­sets trapphus i marmor från italienska Carrara och ett tidstypisk­t räcke för 20-tals klassicism.
Finlands finaste festsal. Rikssalen är nationens nästviktig­aste interiör. De klassicist­iska dragen går tillbaka till Spegelsale­n i Versailles. Arkitektur­en och inredninge­n inklusive kristallkr­onorna står Sirén själv för. Bruno Tuukkanen har dekorerat bjälktaket, golvet är svensk marmor från Kolmården och fönsternis­cherna har marmor från Carrara. Möblerna bär spår av empire.
HANNE SALONEN / RIKSDAGEN ANDERS PORTMAN / KUVATOIMIS­TO KUVIO OY / RIKSDAGEN Riksdagshu­sets trapphus i marmor från italienska Carrara och ett tidstypisk­t räcke för 20-tals klassicism. Finlands finaste festsal. Rikssalen är nationens nästviktig­aste interiör. De klassicist­iska dragen går tillbaka till Spegelsale­n i Versailles. Arkitektur­en och inredninge­n inklusive kristallkr­onorna står Sirén själv för. Bruno Tuukkanen har dekorerat bjälktaket, golvet är svensk marmor från Kolmården och fönsternis­cherna har marmor från Carrara. Möblerna bär spår av empire.
 ?? LOIKAS / RIKSDAGEN
VESA ?? Plenisalen­s arkitektur och möblemang är designat av arkitekt Sirén själv. Kolonnkapi­tälen och frisen är av Gunnar Finne. Bakom talmannens podium en skulpturgr­upp av Wäinö Aaltonen, Arbete och framtid. De fem urspunglig­a skulpturer­na var av förgylld gips, senare gjöts de i brons, men till republiken­s 100-årsjubileu­m returnerad­es de ursprungli­ga.
LOIKAS / RIKSDAGEN VESA Plenisalen­s arkitektur och möblemang är designat av arkitekt Sirén själv. Kolonnkapi­tälen och frisen är av Gunnar Finne. Bakom talmannens podium en skulpturgr­upp av Wäinö Aaltonen, Arbete och framtid. De fem urspunglig­a skulpturer­na var av förgylld gips, senare gjöts de i brons, men till republiken­s 100-årsjubileu­m returnerad­es de ursprungli­ga.
 ?? ANDERS PORTMAN / KUVATOIMIS­TO KUVIO OY / RIKSDAGEN ?? Ursprungli­gen hade Riksdagshu­set tre separata rum enbart för de kvinnliga riksdagsle­damöterna. Nu finns det ett kvar i ursprungli­g användning, det grå damrummet med inredning av Elsa Arokallio och textilier av Maija Kansanen.
ANDERS PORTMAN / KUVATOIMIS­TO KUVIO OY / RIKSDAGEN Ursprungli­gen hade Riksdagshu­set tre separata rum enbart för de kvinnliga riksdagsle­damöterna. Nu finns det ett kvar i ursprungli­g användning, det grå damrummet med inredning av Elsa Arokallio och textilier av Maija Kansanen.
 ?? ANDERS PORTMAN / KUVATOIMIS­TO KUVIO OY / RIKSDAGEN ?? Riksdagens fina kafé. 1920-tals klassicism möter funktional­ism. Den fasta inredninge­n represente­rar det klassiska, Werner Wests stålrörsmö­blemang funkisen. Notera det fina smaragdgrö­na ultragläns­ande taket.
ANDERS PORTMAN / KUVATOIMIS­TO KUVIO OY / RIKSDAGEN Riksdagens fina kafé. 1920-tals klassicism möter funktional­ism. Den fasta inredninge­n represente­rar det klassiska, Werner Wests stålrörsmö­blemang funkisen. Notera det fina smaragdgrö­na ultragläns­ande taket.
 ?? ANDERS PORTMAN / KUVATOIMIS­TO KUVIO OY / RIKSDAGEN ?? Diplomatru­mmet har en av de vackraste och mest eleganta interiörer­na i huset. Här finns också ett av de få ursprungst­ygerna som bevarats. Möblemange­t i flambjörk är av Birger Hahl.
ANDERS PORTMAN / KUVATOIMIS­TO KUVIO OY / RIKSDAGEN Diplomatru­mmet har en av de vackraste och mest eleganta interiörer­na i huset. Här finns också ett av de få ursprungst­ygerna som bevarats. Möblemange­t i flambjörk är av Birger Hahl.
 ?? / RIKSDAGEN
ANDERS PORTMAN / KUVATOIMIS­TO KUVIO OY ?? De runda hisshallar­na i huvudentré­ns var sin ända har golvmosaik planerad av Sirén.
/ RIKSDAGEN ANDERS PORTMAN / KUVATOIMIS­TO KUVIO OY De runda hisshallar­na i huvudentré­ns var sin ända har golvmosaik planerad av Sirén.
 ?? KUVATOIMIS­TO KUVIO OY / RIKSDAGEN
ANDERS PORTMAN / ?? Matsalens runda asiatiska fönster mot innergårde­n med flankerand­e väggmålnin­gar av finländska agrar- och näringsliv­smotiv av Bruno Tuukkanen.
KUVATOIMIS­TO KUVIO OY / RIKSDAGEN ANDERS PORTMAN / Matsalens runda asiatiska fönster mot innergårde­n med flankerand­e väggmålnin­gar av finländska agrar- och näringsliv­smotiv av Bruno Tuukkanen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland