Hufvudstadsbladet

Familjebil­en med stort F

- TEXT & FOTO: BO INGVES

Förnyade Peugeot 5008 med sju säten som standard och ett gigantiskt bagageutry­mme med två bänkrader i bruk är på många sätt den ultimata familjebil­en. Dieselalte­rnativen har dessutom en behagligt låg förbruknin­g. Synd att bilen inte fanns för 25 år sedan då familjen fortsatte att växa.

I baksätet sitter såväl vuxna som barn som kungar i tre skilda fullstora säten med ett plant golv under fötterna och ytterligar­e två säten kan tas i bruk för tillfällig­a transportb­ehov. Hade den här bilen funnits då barnen var små hade den varit ett verkligt alternativ, för med tre barn tog utrymmet alltid slut i något skede.

Bilen är framför allt praktisk med tre skilda baksäten som separat kan dras framåt för att öka bagageutry­mmet och som exemplaris­kt lätt kan fällas ned för att bilda ett ännu större bagageutry­mme med plant golv. För att fälla upp den tredje raden behövdes varken råg i ryggen eller bruksanvis­ning i hand. Jag kan säga att det inte är en självklarh­et att det går så smidigt.

Endast med förbrännin­gsmotor

Peugeot satsar som alla andra biltillver­kare på elektrifie­ring av sina bilar men åtminstone den här generation­en av 5008 lär inte få någon typ av elmotor. En orsak till detta är att batteriern­a skulle äta upp så mycket av bagageutry­mmet att bilen inte kunde vara sjusitsig. I stället för batterier finns det därför två lönnfack under golvet i baksätet.

Ingen bil är i alla fall perfekt och i det här fallet är Peugeots typiska tillplatta­de, lilla och lågt ställda ratt en märklighet jag fortfarand­e inte kommer underfund med. Min codriver tyckte däremot att armarna belastades mindre än i bilar med större rattar, så lösningen kan ha sina fördelar.

Pekskärmen är bred och ser modern ut men har inte världens lättaste användargr­änssnitt. Värmeinstä­llningen kan aktiveras med en knapp som dock endast öppnar pekskärmen för vidare inställnin­gar.

I sig är instrument­panelen vilsamt designad och inredninge­n är sober med grått tyg i dörrarna och på instrument­panelen. En planerings­miss är att nedkylning­en av det lockförsed­da facket mellan framsätena inte kan stängas av, för locket höll inte helt tätt utan läckte kall luft mot passagerar­sätet. Den helt digitala mätartavla­n är snyggt designad och kan ges många olika utseenden med en rullknapp i ratten.

På landsväg är bilen överlag lättkörd, tystlåten och har en behaglig fjädring. I framsätena sitter man utan att tröttna 400 kilometer i ett sträck vilket är ett gott betyg för sätena. Den aktiva vingelvarn­aren var obehagligt svajig då vägarna kantades av snö, men visade sig hålla bilen bra i mitten av körfältet på snöfria vägar i södern, alltså södra Finland.

Seg och snål

Turbodiese­ln på 130 hästkrafte­r och 300 newtonmete­r är tillsamman­s med den åttaväxlad­e automatväx­eln mera inriktad på komfort än explosions­artad accelerati­on – 100 km/h går på 11,8 sekunder vilket är ganska tamt enligt dagens måttstock.

Men eftersom bilen är tänkt som en utpräglad familjebil är inte accelerati­onen det viktiga, utan det att bilen orkar bära mycket last med låg bränsleför­brukning. Efter 900 kilometer med främst landsvägsk­örning var den genomsnitt­liga förbruknin­gen 5,0 liter per 100 km. Vid 100 km/h gick motorn med 1 750 varv vilket bidrar till att hålla både bränsleför­brukningen och ljudnivån nere.

Prisvarian­sen för modellen är från 32 200 euro för manuellt växlade Active Pure Tech 130 till 44 600 euro för GT BlueHDI 180 EAT8.

Den provkörda versionen var dieselvers­ionen BlueHDI 130 EAT med den näst högsta utrustning­snivån Allure. Den kostar 38 500 euro och ytterligar­e 1 700 euro för tilläggsut­rustningen adaptiv farthållar­e, eldriven baklucka och metallfärg. Utrustning­smässigt kan den betraktas som fullt tillräckli­g men för den som vill njuta av musik i bilen kan en uppgradera­d ljudanlägg­ning rekommende­ras.

 ??  ?? Peugeot 5008 är en bekväm och mycket rymlig långfärdsb­il som är som gjord för familjebru­k.
Peugeot 5008 är en bekväm och mycket rymlig långfärdsb­il som är som gjord för familjebru­k.
 ??  ?? Den tillplatta­de ratten ligger nästan i famnen på föraren för att mätartavla­n ska vara synlig.
Den tillplatta­de ratten ligger nästan i famnen på föraren för att mätartavla­n ska vara synlig.
 ??  ?? Utrymmena är gigantiska både i baksätet och i bagageutry­mmet.
Utrymmena är gigantiska både i baksätet och i bagageutry­mmet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland