Hufvudstadsbladet

Skuldsätt inte

- BO INGVES

Då Peugeot 5008 drog exakt 5,0 liter diesel i genomsnitt per 100 km utan någon hybridiser­ing över huvud taget, börjar man fundera på hur förnuftigt det är att packa in tunga batterier och elmotorer tillsamman­s med en bensinmoto­r för att få ner förbruknin­gen till teoretiskt sett låga siffror.

I verklighet­en kan en pluginhybr­id dra klart mera bensin än utlovat, framför allt då det är rejält med minusgrade­r. Även om Suzuki Across, bäst i klass den här vintern, hade en uppmätt förbruknin­g på 4,5 liter/100, var förbruknin­gen långt ifrån utlovade 1,0 liter/100 km enligt WLTP.

Med det här vill jag försvara bland annat de moderna dieselmoto­rerna som i praktiken har lika låga eller lägre koldioxidu­tsläpp som hybridbila­r och laddhybrid­er, samt till och med mindre utsläpp av partiklar och kväveoxide­r än bensinmoto­rer. Tankas de med förnybar diesel ligger även koldioxidu­tsläppen på nivå med elbilar eller till och med lägre.

Jag är givetvis inte emot elbilar, hybridbila­r eller andra så kallade miljöbilar. Tvärtom, elbilar är roliga att köra och de är det energieffe­ktivaste och lokalt sett renaste alternativ­et i tätorter. Men man ska inte glömma att moderna dieselbila­r är bra redskap på den långa vägen mot en koldioxidf­ri bilflotta i världen om man utnyttjar deras starka sidor, alltså långa landsvägsk­örningar. Andra alternativ på vägen mot mindre koldioxidu­tsläpp är att konvertera bensinbila­r så att de kan köra på etanol eller biogas.

Poängen här är att alla bilar förorsakar miljöprobl­em, om det sedan gäller direkta eller indirekta utsläpp eller exempelvis miljöbrott vid utvinning av råvara för batterier. Utveckling­en går hela tiden mot renare bilar, alternativ­a drivkraftl­ösningar och förnybara bränslen. Men det tar tid. Därför kunde vi sluta upp att skuldbeläg­ga varandra för våra val av fordon, som oftast baserar sig på den krassa ekonomiska verklighet vi lever i. Troligtvis kommer kommande släktled i alla fall att se på dagens elbilar som verkliga miljöbombe­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland