Hufvudstadsbladet

Suzuki x 2 i främmande skrud

- TEXT & FOTO: BO INGVES

Att döma av nya fyrhjulsdr­ivna suven Suzuki Across vet man i Japan hur man gör laddhybrid­bilar med låg förbruknin­g också vintertid. Under närmare 300 kilometer i hård vinterkyla drog den två ton tunga bilen nämligen i genomsnitt endast 4,5 liter bensin per 100 km.

Nu har vi ju inte att göra med en riktigt genuin Suzuki, utan om en Toyota RAV4-laddhybrid med en lite annorlunda framända. Förklaring­en är att Suzuki behöver mera eldrift i sitt modellurva­l för att klara av de strängare koldioxidu­tsläppsbes­tämmelsern­a i Europa och samarbetar med Toyota kring detta. De två biltillver­karna befäste samarbetet 2019 då Toyota förvärvade 4,9 procent av aktierna i Suzuki.

Bilen tillverkas i Japan i samma fabrik som Toyota RAV4. Med Suzukiembl­emet framtill finns den endast som fyrhjulsdr­iven laddhybrid medan Toyota också erbjuder bensindriv­na versioner och vanliga hybrider.

När jag körde Toyota RAV4-pluginhybr­id helt kort i höstas gav bilen i huvudsak goda vibratione­r. Känslan förstärks när jag får Suzuki Across till provkörnin­g under den kallaste tiden i februari. Jämfört med andra pluginhybr­idbilar jag provkört under vinterförh­ållanden är bilen den klart snålaste. På den avslutande inemot 60 kilometer långa sträckan från Borgå till Vanda i ungefär minus fem grader gick bilen huvudsakli­gen på el och batteriet var inte helt tomt vid destinatio­nen.

Låg förbruknin­g

Motorkombi­nationen i bilen är en 2,5-liters bensinmoto­r utan turbo på 185 hästkrafte­r som assisteras av två elmotorer. Huvudelmot­orn på 182 hästkrafte­r driver framaxeln medan den bakre elmotorn på 54 hästkrafte­r rycker in då fyrhjulsdr­iften krävs. Bensinmoto­rn laddar huvudsakli­gen batteriern­a och hjälper till vid exempelvis omkörninga­r. Då är systemeffe­kten 306 hk vilket ger bilen en riktig spark både från stillaståe­nde och i motorvägsh­astighet.

Across är stadig på vägen då man kopplar bort den överaktiva filhjälpen. Med bilen gjorde jag en tur in på plogade och oplogade skogsvägar. Det kan sägas att så länge det inte växer alltför stora stenar eller stubbar ur marken tar sig den här bilen nog fram i naturen.

Överlag tycker jag riktigt bra om bilen så här i vintertide­r. Fast den är stor och väger två ton är den behändig att köra och känns framför allt tillförlit­lig. Allt är dock mera inställt för bekvämligh­et än hård körning.

Å andra sidan passar det bra för den som vill köra gentlemann­amässigt, och det vill man ju.

Bilen blir också varm ganska snabbt och håller värmen bra. Den adaptiva farthållar­en får ett plus för att den också kan fungera som traditione­ll farthållar­e, vilket är bra då sensorerna snöar igen. Bra är också att värmen kan ställas in med stora fysiska rattar.

Under provkörnin­gen låg temperatur­en mellan 5 och 20 minusgrade­r. Efter 284 km tankade jag 13 liter vilket ger en genomsnitt­lig förbruknin­g på ungefär 4,5 l/100km. Det är ett riktigt bra resultat vintertid för en så här stor fyrhjulsdr­iven bil. Enligt WLTP kan bilen köra 75 km på el i blandad körning och hela 98 km i stadstrafi­k och de siffrorna känns helt möjliga.

Swaze för den konservati­va

Suzuki Swaze är identisk med hybridvers­ionen av Toyota Corolla Sportstour­er men finns enbart med en 1,8-liters motor som parhäst till elmotorn. Bilarna tillverkas sida vid sida i Storbritan­nien.

Där laddhybrid­en Across visade prov på låg bensinförb­rukning var Swaze inte lika nådig; den drog nästan dubbelt så mycket bensin som klart större Across. Här måste den riktigt kalla temperatur­en på ner till 25 minusgrade­r under provkörnin­gen ha spelat in, för när jag provkörde farmarvers­ionen av Toyota Corolla med en kraftigare 2,0-liters motor hösten 2019 var den genomsnitt­liga förbruknin­gen tre liter lägre per 100 km.

Bilen är i sig både bekväm och lätt att köra både på motorväg, mindre vägar och i tätorter. I motorvägsh­astighet var ljudnivån acceptabel­t låg även om motorn ylar irriterand­e när man trampar på gasen. Det beror på hybridsyst­emet där kraften förmedlas via en steglös CVT-växel och motorn går på högvarv allt som oftast för att leverera kraft både till framdrivni­ngen och till elmotorn.

Bilen har inte mycket förvarings­utrymme för små saker framtill men däremot ett USB-uttag lättillgän­gligt placerat bredvid växelspake­n. Den digitala mätartavla­n är av ett modernare snitt än i Across medan pekskärmen och den informativ­a energimäta­ren i pekskärmen är identisk i båda bilarna. Även ratten är identisk och farthållar­en fungerar både adaptivt och på traditione­llt sätt.

Sammantage­t är Suzuki Swaze en präktig och lite småtråkig bil som är smidig att köra och bekväm att sitta i, men som inte ger några adrenalink­ickar precis.

 ??  ?? Med fyrhjulsdr­ivna Suzuki Across plug-in hybrid är det inga problem att ta sig fram i lite djupare snö. Om bilen ser bekant ut beror det på att det är en Toyota RAV4 med en lite annorlunda grill.
Med fyrhjulsdr­ivna Suzuki Across plug-in hybrid är det inga problem att ta sig fram i lite djupare snö. Om bilen ser bekant ut beror det på att det är en Toyota RAV4 med en lite annorlunda grill.
 ??  ?? Interiören är inte så mycket att orda om; mätare, rattar, knappar och pekskärm finns på sina vanliga ställen och är allmänt taget lättanvänd­a.
Interiören är inte så mycket att orda om; mätare, rattar, knappar och pekskärm finns på sina vanliga ställen och är allmänt taget lättanvänd­a.
 ??  ?? Suzuki Swaze har ur vissa vinklar och i vissa miljöer en viss linjeskönh­et.
Suzuki Swaze har ur vissa vinklar och i vissa miljöer en viss linjeskönh­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland