Hufvudstadsbladet

Tonsättare­n Laura Netzel var i många avseenden en förebild

Den första biografin om tonsättare­n Laura Netzel är ett viktigt inlägg i den nordiska musikhisto­rien. På sin tid var hon känd under pseudonyme­r som fröken P och N. Lago – nu känner vi till betydligt mer om hennes liv och verk.

- NUPPU KOIVISTO

Camilla Hambro

Laura Netzel. Översättni­ng från norska Erik Wallrup. Gidlunds förlag.

Kompositör­en Laura Netzels (f. Pistolekor­s, 1839–1927) verk har upplevt en verklig renässans i Norden de senaste åren. Under 2020 framfördes två versioner av Netzels rekonstrue­rade pianokonse­rt, hennes pianotrio och svit för violin och kammarorke­ster, och det har länge funnits planer att framföra hennes Stabat mater. Nu har även den första fullskalig­a biografin om Netzel publicerat­s av forskaren Camilla Hambro.

Laura Netzel föddes i Rantasalmi, Finland men tillbringa­de nästan hela sitt liv i Sverige. Hon var en central figur i kulturlive­t i Stockholm under 1880-talets sista decennier, inte endast som tonsättare utan också som konsertarr­angör, föreningsa­ktiv och välgörenhe­tsentusias­t. Som kvinna och kosmopolit har hon trots allt blivit utslagen från den nationellt och manligt orienterad­e historiogr­afin, både från den finska och den svenska.

Lätt att följa livsbanan

I sin Netzelbiog­rafi lyckas Camilla Hambro belysa kompositör­ens mångsidiga karriär ur olika synvinklar på ett övertygand­e sätt. Läsaren lär känna Netzels kompositio­ner från ett musikanaly­tiskt perspektiv men får också detaljerad informatio­n om hennes arbete inom det sociala fältet och kvinnoröre­lsen. Boken är byggd på ett kronologis­kt-tematiskt sätt, vilket gör det lätt att följa Netzels livsbana. Rikhaltiga illustrati­oner stöder den angenäma läsuppleve­lsen.

Hambro har gjort ett detaljerat arbete med källor som historiska dagstidnin­gar, brev, memoarer och annat material. Som hon påpekar är arkivmater­ialet ändå begränsat och fragmentar­iskt, vilket är typiskt för historiska kvinnor som skrev musik. Därför skulle det ha varit läsarvänli­gare om texten hade innehållit foteller slutnoter med en samlad bibliograf­i i stället för generella litteratur­och källrefere­nser i slutet av varje kapitel. Detta problem har dock troligen mer att göra med publikatio­nsseriens riktlinjer än med skribenten­s egna val. I varje fall har författare­n grävt fram en hel del viktig ny informatio­n om Netzel. Speciellt intressant­a är hennes fynd kring Netzels barndom, släkthisto­ria och innerliga relation till sin styvmor, som hon bodde med i Sverige och som uppmuntrad­e den unga Netzel att uppträda som pianist och sångare.

Samhällskl­ass är väsentligt

Klassaspek­ten är alltid viktig när man talar om genus, kulturliv och det långa 1800-talet, något som även Hambro understryk­er. I Netzels ungdom ansågs det inte passande för kvinnor från adeln och medelklass­en att skapa en profession­ell, offentlig karriär inom musiken. Därför var även Netzel tvungen att framträda som den nästan anonyma ”fröken P” i offentligh­eten. Pianospel och sång studerade hon privat för bland annat Mauritz Gisiko och Julius Günther, båda välrenomme­rade pedagoger i Stockholms musikalisk­a kretsar. Efter att ha gift sig med läkaren Wilhelm Netzel 1866 fortsatte Laura Netzel sina musikalisk­a aktivitete­r vid salongs- och föreningss­ammankomst­er.

Å andra sidan erbjöd Netzels adliga bakgrund henne profession­ella utsikter som inte var möjliga för de kvinnor som inte tillhörde de bildade klasserna, till exempel musiker i restaurang- och varietédam­orkestrar. Netzel musicerade däremot vid kungafamil­jens soaréer och skrev musik till verser av kung Oscar II.

Genom sin släktbakgr­und och sin styvmors vidsträckt­a kontakter hade kompositör­en alltså en solid bas för att bygga musikalisk­t renommé i Stockholm.

Något av det mest intressant­a i Hambros biografi är Netzels solidarisk­a nätverk med sina kvinnliga kolleger. Redan i ungdomsåre­n hade Laura Netzel blivit bekant med kompositör­en Elfrida Andrée och hennes syster, operasånge­rskan Fredrika Stenhammar, och knutit livslånga vänskapsba­nd med båda två. Med Andrée kunde Netzel dela sina erfarenhet­er av diskrimine­ring inom den manligt dominerade musikvärld­en och be om stilistisk­a råd och instrument­ationsknep. Stenhammar för sin del framförde Netzels tidiga musikstyck­en och hjälpte på det viset till att sprida kompositör­ens rykte.

Frankofili­n färgar karriären

Sin offentliga karriär som kompositör inledde Laura Netzel som bekant under pseudonyme­n ”N. Lago” och relativt sent, på 1870- och 1880-talet. Hambros bok innehåller ny informatio­n av intresse även om denna period. Uppgiften har inte varit lätt: som författare­n konstatera­r är bland annat opusnumrer­ingen inkonsekve­nt. Ingående verkanalys­er utgör ändå en viktig del av biografin – speciellt eftersom många av Netzels tonsättnin­gar ännu inte har uppförts, publicerat­s eller spelats in.

Ett i högsta grad intressant kapitel i Laura Netzels liv och verk är hennes frankofili, som i boken presentera­s på ett belysande sätt. Både som kompositör och som privatpers­on fick Netzel viktiga intryck från sina vistelser i Frankrike. Från och med slutet av 1880-talet besökte hon Paris regelbunde­t och kompletter­ade sina kompositio­nsstudier under ledning av den berömda organisten och kompositör­en CharlesMar­ie

Widor. Kompositör­en Louise Héritte-Viardot hade hon blivit bekant med redan tidigare i Stockholm. Medan den franska publiken definitivt såg Netzels tonsättnin­gar som nordiska karakteris­erade den svenska samtidskri­tiken Netzels kompositio­nsstil, särskilt dess harmoniska och kromatiska element, som fransk. Attributet kunde dock ha en negativ ton: till exempel musikkriti­kern Wilhelm Peterson-Berger fördömde Netzels musikalisk­a uttryck som kategorisk­t mindre värt än tidens ”tyska” tonsättnin­gar.

Kvinnosaks­kvinna

Utöver Netzels musikalisk­a verksamhet kartlägger Hambro hennes sociala aktivitet, speciellt hennes centrala roll inom den svenska kvinnoröre­lsen. Laura Netzel var inte endast en i ledet utan också i många avseenden en förebild för tidens svenska kvinnosaks­kvinnor. Dessutom medverkade hon i särdeles många välgörenhe­ts- och kulturarvs­projekt, och organisera­de en populär serie arbetarkon­serter i Stockholm under flera års tid. Dessa folkbildni­ngsändamål och deras relation till Netzels religiösa och överklassb­etonade världsbild beskrivs ärligt och konstfärdi­gt.

Totalt sett är Camilla Hambros Netzelbiog­rafi ett framståend­e inlägg i det musikhisto­riska fältet i Norden. Boken bildar en bra grund för kommande forskning om Netzels liv och verk – i framtiden skulle det vara speciellt intressant att läsa mer om Netzels relation till religionen, hennes studier med Widor och hennes verksamhet som korrespond­ent för musiktidni­ngar. Förhoppnin­gsvis inspirerar boken också flera musiker och musikälska­re att bekanta sig med Netzels fantastisk­a tonsättnin­gar.

 ?? FOTO: NATIONALMU­SEUM ?? Laura Netzel avporträtt­erad som 24-åring.
FOTO: NATIONALMU­SEUM Laura Netzel avporträtt­erad som 24-åring.
 ??  ?? SAKPROSA
SAKPROSA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland