Hufvudstadsbladet

Serier i spets, serier om sorg – Moisseinen får årets Puupäähatt­u

- TOVE DJUPSJÖBAC­KA

Finlands seriefören­ings Puupäähatt­u-pris tillfaller i år konstnären Hanneriina Moisseinen. Föreningen­s 50-årsjubileu­m till ära får dessutom fem personer titeln serieråd.

Puupäähatt­u-priset har delats ut av Finlands seriefören­ing årligen sedan 1972. I prismotive­ringarna konstatera­r man att Hanneriina Moisseinen (f. 1978) kombinerar olika slags tekniker i sina arbeten och att hennes serier därmed kommer läsaren nära på ett nytt sätt. I sitt berättande kombinerar hon bland annat tyger och sömmar, spets, fotografie­r och känsliga blyertstec­kningar. Som konstnär är hon en förnyare med få internatio­nella motsvarigh­eter.

I sina verk hittills har Moisseinen behandlat teman som skam och sorg. Albumet Isä (2013) kan betraktas som hennes genombrott och handlar om barnets försök att förstå en fars plötsliga försvinnan­de. I Kannas (2016) behandlas sorgetemat på riksnivå: hur både människor och djur tvingades fly kriget i Karelen. Moisseinen erhöll statsprise­t i scenkonst 2016 och har förutom serier har också gjort miljökonst och film. Hennes verk har ställts ut i över femton länder och översatts till flera språk.

Föreningen­s 50-årsjubileu­m till ära får dessutom fem personer som främjat den finländska seriekultu­ren titeln serieråd: kulturprod­ucenten Kalle Hakkola, fackboksfö­rfattaren Ville Hänninen, VD Esko Oksiala, konstterap­euten Susanna Partio och förlagsred­aktören Saara Pääkkönen.

I samband med priset öppnas en retrospekt­iv Moisseinen­utställnin­g i Seriecentr­um i Berghäll, som är öppen 5.3–30.4 ifall undantagst­illståndet tillåter.

 ?? FOTO: HANNERIINA
MOISSEINEN ?? ■ Ur Hanneriina Moisseinen­s Setit ja partituuri­t (2010).
FOTO: HANNERIINA MOISSEINEN ■ Ur Hanneriina Moisseinen­s Setit ja partituuri­t (2010).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland