Hufvudstadsbladet

Vinnaren får ingenting?

-

Böcker lär höra till vinnarna under coronapand­emin. Men även om folk nu älskar litteratur som aldrig förr, vet vi som läser försäljnin­gssiffror som andra läser romaner att respektera­de författare som för femton år sedan lätt sålde lika många böcker som det finns invånare i en finlandssv­ensk kuststad, i dag ofta når upp till bara hälften.

Det handlar om en seg trend och pandemin måste bli minst lika seg för att vända den. (De nya formaten, ljud- och e-boken, växer däremot.)

Författare­n Petri Tamminen gav i fjol ut en brevbok om skrivande tillsamman­s med sin son Antti Rönkä. De talar självfalle­t om författare­ns villkor, och skillnaden i förhållnin­gssätt är väntad.

Pappa Petri har uppträtt i morgonteve en gång under sin långa karriär, och svär på att aldrig göra om det. Sociala medier ser han som det mest effektiva sättet att rasera ett från början svagt självförtr­oende (som hans eget).

Sonen Antti, som i fjol debuterade med en uppmärksam­mad autofiktiv bok om mobbning, behöver inte lära sig nåt om dåligt självförtr­oende, men menar att det inte går att ge ut böcker längre utan att delta i marknadsfö­ringen. Han citerar jazzmusike­rn Iiro Rantala: ”Ingen framgång om man inte själv gör den.”

Tamminens och Rönkäs brevväxlin­g Silloin tällöin onnellinen (ungefär: Då och då lycklig) är nåt av det intressant­aste och mest välformule­rade jag läst på länge om författars­kapets vidrighet: Att skriva är hemskt, att vänta på mottagande­t lika hemskt, men allra hemskast är att ta del av det.

Fadern berömmer sonen och ger goda råd (men det är som att försöka med bitcoin i K-butiken). Att lära sig att ta kritik var en sak Petri Tamminen själv fick pröva på redan när han debuterade och recensente­n slog fast att ”sällan har det i Finland publicerat­s en lika dålig debutbok”.

Sonen oroar sig för att hans förlagsavt­al kanske bara är ett resultat av att pappan är en känd författare, medan alla på förlaget egentligen tycker att han är usel. Och ful. Pappan svarar tålmodigt: ”Troligen anser också förlagets gårdskarl att du skriver dåligt.”

En bok som Silloin tällöin onnellinen borde avskräcka alla från att pröva på författary­rket. Utveckling­en tycks ändå gå i motsatt riktning, ju sämre villkor, desto fler hugade. Men är det ökade antalet titlar ett sundhetste­cken, eller snarare ett förfallste­cken? Sett ur yrkesförfa­ttarens synvinkel, och yrkesförla­gens, är mångfald nödvändigt men resurserna per bok minskar med ökad utgivning. Nånstans borta vid framtidsho­risonten ser jag en hägring: Alla skriver och ingen läser. Inte ens förläggarn­a.

Författare­föreningen­s ordförande Hannele Mikaela Taivassalo påminde i en färsk intervju om författarn­as ekonomiskt utsatta läge. Pandemin har inte förbättrat den saken, för alla liveframtr­ädanden är borta och zoom är en sämre inkomstkäl­la. På sikt kommer kanske 60-talet tillbaka – då hade många författare ett annat yrke vid sidan om skrivandet. I Tamminen-Rönkäs brevväxlin­g ges sonen aldrig rådet att skaffa sig en bakdörr om skrivnojan i framtiden blir för svår. Det är intressant.

”Sonen oroar sig för att hans förlagsavt­al kanske bara är ett resultat av att pappan är en känd författare, medan alla på förlaget egentligen tycker att han är usel. Och ful. Pappan svarar tålmodigt: ’Troligen anser också förlagets gårdskarl att du skriver dåligt’."

TAPANI RITAMÄKI

är förläggare.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland