Hufvudstadsbladet

Håll koll på vad du äter

- ANNA MARKELIN

Förra veckan träffade vi två abiturient­er som förbereder sig inför vårens skrivninga­r. Samtalsämn­et då var hur man kan stärka sin mentala kapacitet genom att röra på sig regelbunde­t och i dag dyker vi ner i hur man förser kroppen med bra bränsle inför studentexa­men.

– Jag har börjat fundera mer på vad jag äter den senaste tiden. När jag äter bra så blir jag helt klart mer fokuserad. Långsamma kolhydrate­r och bra vitaminer är mitt tips för att hålla hjärnan skarp, berättar Leonard Wiksten.

För Gabriela Möllers del är maten i Mostar en utmaning. Hon är vegetarian och skolmaten är oftast riktigt dålig.

– Om jag bara skulle förlita mig på skolmaten så skulle jag vara i kolhydrats­koma i en timme och sen bli hungrig igen, skolmaten är näringsfat­tig. Jag måste lägga till mellanmål med bra protein för att orka plugga, berättar Möller. Ibland längtar jag till och med tillbaka till den finska skolmaten.

Det är svårt att forska på enskilda näringsämn­ens bidrag till vår psykiska hälsa och kapacitet men en del fördelar har kunnat påvisas. Vitamin B12 är viktig, inte minst för vegetarian­er, då brist kan leda till trötthet, försämrat minne och depression. Vi vet också att en kost som är rik på färgglada grönsaker, fet fisk och olivolja har positiv effekt på den psykiska hälsan och hjärnans funktioner.

Som student har man kanske inte möjlighet att fundera så mycket kring sina måltider men om man lyckas få med följande i sin kost är det bra:

Färska grönsaker och färsk frukt – ger vitaminer, mineraler, antioxidan­ter och viktiga fibrer. Hel frukt innehåller fibrer som du missar om du bara dricker juice.

Inhemska bär som blåbär och lingon – i USA kallas blåbär ibland för ”brainberri­es”.

Rågbröd och havregryn – ger fibrer, långsamma kolhydrate­r och bra protein.

Naturella nötter – valnötter och mandlar innehåller bra fettsyror (omega 3) som hjälper hjärnan att fungera optimalt.

Det rekommende­ras att man äter fet fisk med jämna mellanrum, den innehåller den viktiga Omega 3. Magert ekologiskt kött, viltkött och kyckling är också fina proteinkäl­lor. Baljväxter som bönor och linser innehåller både bra protein, mineraler och fibrer. Och hur är det med koffeinet? Hur ska man göra de dagar när man knappt orkar öppna böckerna – kan kaffe hjälpa? Faktum är att koffein, i rimliga mängder, både piggar upp och hjälper dig fokusera. Välj kaffe framför energidryc­ker – det är onödigt att mata kroppen med en massa processad läsk när man kan få koffeinet i mycket naturligar­e form i en god kopp kaffe.

Det är enormt lätt att ta till socker när man börjar bli uttråkad och trött, det hjälper för en kort stund men dippen efteråt blir desto större. Självklart kan man äta godis ibland men byt inte ut riktig mat mot choklad – en väl balanserad kost ger bra energi och sötsuget minskar faktiskt

om man är mätt på bra mat.

Både Leonard Wiksten och Gabriela Möller berättar om hur viktig middagen är för dem – Wiksten äter med familjen och Möller med sina rumskompis­ar från hela världen. Stunderna kring matbordet blir tillfällen att koppla av från studierna, man hinner umgås och dryfta allt möjligt och maten smakar alltid bättre i härligt sällskap.

 ?? FOTO: TIMO KARI ?? ■ Grönsaker, frukt och fibrer i kosten ser till att hålla dig på alerten.
FOTO: TIMO KARI ■ Grönsaker, frukt och fibrer i kosten ser till att hålla dig på alerten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland