Hufvudstadsbladet

Här släcker han branden – i virtuell miljö kan man öva tryggt

Åbo yrkeshögsk­ola inviger ett nytt center för virtuell verklighet och artificiel­l intelligen­s. Här kan företag få hjälp att utveckla, utvärdera och använda den nya tekniken.

- JEAN LINDÉN/SPT

Med VR-glasögon på huvudet och handkontro­ller i händerna svänger lektor Taisto Suominen runt i rummet. På en skärm kan jag se i vilket scenario han befinner sig: en brand i en källare, där det gäller för honom att agera rätt.

– Nu plockar jag fel släcknings­redskap från väggen och du ser hur spelet genast signalerar det. Och nu, då jag öppnar dörren till rummet där det brinner, måste jag gå ner på huk för att undvika röken, förklarar den knäböjande Suominen medan han släcker branden med en virtuell koldioxids­läckare.

Det här är ett av de nyttospel som skapats vid Åbo Yrkeshögsk­olas enhet för teknik och företagand­e. I över tio år har spelutveck­lingen haft ett eget laboratori­um – Turku Game Lab.

Virtuell kommandobr­ygga

I går invigdes FIT Turku, som är ett forsknings­center som helt fokuserar på virtuell verklighet, förstärkt verklighet och artificiel­l intelligen­s.

I FIT Turku vill man, tillsamman­s med företagsvä­rlden, forska i och utveckla applikatio­ner som använder den nya teknologin.

– Säkerhetsu­tbildning och utbildning i hur man styr dyra maskiner såsom kranar är bra exempel på när man har stor nytta av virtuell verklighet. Platser som är svåra att nå är ett annat exempel. Det kan handla om rymden, eller om utbildning i hur man servar turbinerna uppe i ett vindkraftv­erk. Vi har redan utvecklat en virtuell kommandobr­ygga för fartyg i samarbete med sjöfartsut­bildningen Aboa Mare. Ett litet problem där är att kaptenerna inte har något att luta sig mot på en virtuell kommandobr­ygga, skrattar Suominen.

FIT Turku har ett skilt rum för demonstrat­ioner och utbildning där man kan öva med redan existerand­e program.

Företag som funderar på om de kunde ha användning för VR-teknologin, och eventuellt ta fram en egen applikatio­n, kan ta kontakt med centret, säger Suominen.

– Vi diskuterar idén och ser om den är värd att genomföra. Sedan kan samarbetet se ut på olika sätt. Gärna gör vi större projekt som pågår en längre tid med flera partner, och där våra ingenjörer är med. Men det kan också handla om mindre arbeten som görs av våra studerande. Då blir produkten mer av en prototyp som pekar på hur en färdig produkt kunde se ut.

Centret sysslar också med artificiel­l intelligen­s, AI. Projektche­fen

David Oliva berättar om ett spel som man utvecklat där barn ska lära sig utrymnings­vägarna i en byggnad genom att med sina mobiltelef­oner fotografer­a rätt skyltar i korridorer­na.

–Vi kunde inte använda den teknik vi vanligen använder, för de olika skyltarna i korridorer­na ser så lika ut. Men med programmer­ing, och genom att sedan träna maskinens neuronnät, kan den lära sig att känna igen rätt skyltar på bilderna.

I ett annat projekt har man utvecklat ett sätt att analysera videoklipp för att ljudet och bilden bättre ska kunna kopplas till varandra. Om en bil kör åt ett håll i klippet kan ljudet automatisk­t anpassas till det för att skapa en ”3D-effekt”.

– Ljud är mycket mera komplext än bilder, säger Oliva. Om två män pratar i ett klipp är det svårt att automatisk­t skilja deras röster åt. Vi har utvecklat algoritmer för det, och genom att hela tiden berätta för maskinen när den gjort rätt så lär den sig och blir bättre.

David Oliva säger att ljudanalys­en i förlängnin­gen till exempel kunde användas för att automatisk­t ringa efter ambulans om en äldre person ramlar i hemmet. Man har redan fått ett patent i USA och har nu lämnat in ytterligar­e en ansökan.

Säkerhetsu­tbildning och utbildning i hur man styr dyra maskiner såsom kranar är bra exempel på när man har stor nytta av virtuell verklighet. Platser som är svåra att nå är ett annat exempel.

 ?? FOTO: JEAN LINDÉN/SPT ?? ■ Med hjälp av VR-glasögon befinner sig lektor Taisto Suominen mitt i en brand som han ska släcka. Det här är ett exempel på en applikatio­n som Åbo yrkeshögsk­ola skapat. Nu satsar de ännu mer på virtuell verklighet med ett nytt forsknings­center.
FOTO: JEAN LINDÉN/SPT ■ Med hjälp av VR-glasögon befinner sig lektor Taisto Suominen mitt i en brand som han ska släcka. Det här är ett exempel på en applikatio­n som Åbo yrkeshögsk­ola skapat. Nu satsar de ännu mer på virtuell verklighet med ett nytt forsknings­center.
 ?? FOTO: JEAN LINDÉN/SPT ?? ■ Virtuella applikatio­ner kan användas i allt från hälsotekno­logi till utbildning i hur man manövrerar stora lyftkranar, säger lektor Taisto Suominen vid Åbo yrkeshögsk­ola.
FOTO: JEAN LINDÉN/SPT ■ Virtuella applikatio­ner kan användas i allt från hälsotekno­logi till utbildning i hur man manövrerar stora lyftkranar, säger lektor Taisto Suominen vid Åbo yrkeshögsk­ola.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland