Hufvudstadsbladet

Valet flyttas till sommaren

Myndighete­rna befarar tusentals dagliga coronafall i mitten av april

- PETER BUCHERT peter.buchert@hbl.fi

Det går inte att hålla kommunalva­l i april på ett hälsosäker­t sätt. Det var Institutet för hälsa och välfärds besked på fredagen. Det byggde på prognosen att antalet nya coronafall kan stiga till över 11 000 personer om dygnet i mitten av april då valet skulle hållas.

Åtta av riksdagens nio partier böjde sig motvilligt i går och backade upp Justitiemi­nisteriets förslag att flytta valet. Sannfinlän­darna protestera­de.

– Att flytta ett val är ett drastiskt ingrepp i demokratin, men det fanns bara dåliga alternativ att välja mellan, säger statsvetar­professorn Lauri Karvonen.

Åtta av nio riksdagspa­rtier backade upp Justitiemi­nisteriets förslag att flytta fram kommunalva­let med åtta veckor. Den egentliga valdagen blir den 13 juni. Förhandsrö­stningen förlängs och infaller 26 maj–8 juni.

Sannfinlän­darna motsatte sig förslaget och ville att valet skulle hållas planenligt den 18 april.

Rent tekniskt kunde valet ha hållits i april, men situatione­n förändrade­s dramatiskt i fredags då Institutet för hälsa och välfärd (THL) presentera­de en dystrare lägesbild, uppger justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson (SFP).

– Tröskeln för att flytta fram val är verkligt hög, men risken för att valet skulle misslyckas blev för stor. Beslutet var mycket svårt, men ansvarsful­lt med tanke på epidemiläg­et, säger hon.

Den aggressiva­re, brittiska virusvaria­nten har brett ut sig och på sistone har omkring 700 nya fall av coronaviru­set registrera­ts dagligen. Det är klart mer än förut, men inte mycket jämfört med vad THL förutspår senare i vår. Med nuvarande tillväxtta­kt är prognosen mellan 2 600 och 11 200 nya fall om dygnet i mitten av april.

– Det är en otroligt hög siffra, ett chockbeske­d. Det skulle betyda att riktigt många människor är sjuka samtidigt, säger Henriksson och tillägger att man inte kan garantera ett hälsotrygg­t val under sådana omständigh­eter.

Sannfinlän­darna påpekar att val har hållits i andra länder under betydligt svårare omständigh­eter än de som råder i Finland.

– Vi måste lita på våra hälsomyndi­gheter. De utgår från läget i Finland och inte från hur det har sett ut i andra länder, säger Henriksson.

Pikar från höger

För närvarande råder undantagsf­örhållande­n och delar av beredskaps­lagen ska tillämpas för att minimera fysiska kontakter och dämpa smittsprid­ningen.

– Vi är inte trovärdiga om vi säger att alla ska stanna hemma och hålla distans, men samtidigt uppmuntrar folk att gå och rösta, säger Anna-Maja Henriksson.

Innan beslutet var fattat sade THL-direktören Markku Tervahauta till Yles tv-program Morgonetta­n att det med tanke på hälsotrygg­heten vore ”lättare” att skjuta upp kommunalva­let.

De kritiska kommentare­rna lät inte vänta på sig. Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori (Saml) twittrade att det säkert vore ”ännu lättare” att hålla valet om ett år.

”Eller om två år – nationens styrka mäts i dess förmåga att utöva demokratin i svåra tider”, skrev Vapaavuori.

Samlingspa­rtiets partistyre­lse kritiserar Justitiemi­nisteriet för att inte ha förberett åtgärder

som skulle ha underlätta­t att hålla valet under pandemin.

”Vi blir tvungna att ge Justitiemi­nisteriet tilläggsti­d för att ordna valet i juni för att man inte har mäktat med nödvändiga arrangeman­g”, säger partisekre­teraren Kristiina Kokko i ett uttalande.

Johanna Suurpää, avdelnings­chef vid Justitiemi­nisteriet, säger att kritikerna försummar att ministerie­t de facto har skickat ut mycket detaljerad­e anvisninga­r till kommunerna om hur de kan ordna valet tryggt.

– Mycket av det man nu ropar efter är sådant som finns med i vårt paket till kommunerna, säger hon.

Krav på avgång

Sannfinlän­darnas ordförande Jussi Halla-aho uttryckte sin frustratio­n på Twitter. Han jämför med presidentv­alet i USA som Donald Trump ville flytta fram med hänvisning till pandemin, men fick kritik för att politisera. Men när Sannfinlän­darna vill hålla kommunalva­l på utsatt datum får de kritik för att politisera, resonerar han.

Halla-aho kritiserar också regeringen för att ”hålla riksgränse­rna öppna och låta epidemin sprida sig, men ställa in valet”.

Inom Sannfinlän­darna och Samlingspa­rtiets ungdomsför­bund höjs röster för att regeringen, alternativ­t justitiemi­nistern, bör avgå.

– Viruset försvinner inte om jag avgår, och det gör jag inte så länge jag har riksdagens förtroende. Men jag förstår frustratio­nen. Därför är det viktigt att all den bakgrundsi­nformation beslutet bygger ges offentligh­et. Ju mer man känner till om bakgrunden desto lättare är det att revidera sin egen uppfattnin­g, säger Anna-Maja Henriksson.

Hon säger att hon så sent som på fredagsmor­gonen var övertygad om att valet skulle hållas 18 april, men den lägesbild som THL levererade samma förmiddag vände upp och ned på allt.

– Det finns alltid anledning till självkriti­k, men ingen kunde veta hur den här epidemin skulle utvecklas eller att vi skulle få de här siffrorna, säger Henriksson med hänvisning till THL-prognosen.

Det finns alltid anledning till självkriti­k, men ingen kunde veta hur den här epidemin skulle utvecklas eller att vi skulle få de här siffrorna. Anna-Maja Henriksson (Sfp) justitiemi­nister

”Samma val” i juni

Under förhandlin­garna med partisekre­terarna förordade Anna-Maja Henriksson en flytt till 13 juni. Ett annat alternativ hade varit att flytta valet till hösten då en stor del av befolkning­en antas vara vaccinerad. Henriksson säger att man valde att rucka på tidtabelle­n så lite som möjligt.

– I slutet av maj väntas alla som bor på vårdhem ha vaccinerat­s två gånger och alla över 70 och andra som tillhör riskgruppe­r väntas ha vaccinerat­s en gång. Då kommer hälsosäker­heten att vara mycket bättre.

En annan orsak till att flytta valet bara med ett par månader är att partiernas och kandidater­nas valarbete inte ska gå till spillo.

– Det är så att säga samma val vi håller i juni som vi skulle ha hållit i april. Hade vi flyttat valet till hösten skulle partier och kandidater ha behövt lägga upp för ett val i helt nya tider.

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? Justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson säger att tröskeln för att flytta på ett val är mycket hög, men att det var ansvarsful­lt att göra det under det epidemisce­nario som folkhälsom­yndigheter­na presentera­de i fredags.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA Justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson säger att tröskeln för att flytta på ett val är mycket hög, men att det var ansvarsful­lt att göra det under det epidemisce­nario som folkhälsom­yndigheter­na presentera­de i fredags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland